Forsvarer Gunhild Lærum, sier hennes klient er glad for at han ble pågrepet og stanset.
Forsvarer Gunhild Lærum, sier hennes klient er glad for at han ble pågrepet og stanset. Foto: Bendiksby, Terje

mann tiltalt for vOldtekt av 200 barn:

– Han er svært glad for at han ble oppdaget

Mannen utga seg for å være jente og forledet ofrene sine til å utføre seksuelle handlinger på seg selv. Tiltalte erkjenner straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen er tiltalt for voldtekt av nærmere 200 barn. Den første anmeldelsen kom i juli 2017 – et halvt år før mannen ble pågrepet. I denne perioden har mannen begått et titalls nye overgrep.

– Han er svært glad for at han ble oppdaget og pågrepet av politiet, for han innser at han nok ikke hadde klart å slutte av egen vilje, sier forsvarer Gunhild Lærum.

Totalt har det kun kommet to anmeldelser mot mannen.

– Generelt vil jeg si at flere av ofrene opplever dette som skamfullt. De synes det er en belastning at det blir en straffesak. Det er en voldsom påkjenning å ha blitt utsatt for denne mannen og at de har blitt lurt til å gjøre ting med seg selv, sier Anne Holt Tønsberg.

Hun er koordinerende bistandsadvokat i den omfattende straffesaken som skal opp for Nedre Romerike tingrett i oktober. Det er satt av 10 uker til straffesaken.

Totalt er det 256 ofre i saken. Det dreier seg om fem jenter og 251 gutter. De er i alderen ni til 15 år, opplyser bistandsadvokat Tønsberg. 48 av ofrene er bosatt i Sverige, én er finsk, mens de øvrige er bosatt i Norge. Totalt er det gitt syv påtaleunnlatelser i saken.

Slik gikk han frem

Tiltalte har ifølge politiet hatt brukt chatteplattformene Skype og Omegle til å komme i kontakt med ofrene sine. Overfor unge gutter skal han ha utgitt seg for å være en noe eldre jente, mens han har gjort det motsatte overfor kvinnelige ofre.

Gjennom kontakten med ofrene skal mannen ha forledet dem til å utføre seksuelle handlinger på seg selv.

Ifølge tiltalen har forholdene pågått fra januar 2014 til januar 2018. Ifølge statsadvokat Carl Graff Hartmann ble saken kjent for politiet da ett av ofrene anmeldte mannen høsten 2017.

Han betegner saken som «stor, omfattende og alvorlig». Spørsmålet er vurdert, men statsadvokaten har besluttet at han ikke vil ta forbehold om å legge ned påstand om forvaring for mannen i 40-årene.

– En avhengighet

Tiltalte har sittet varetektsfengslet siden januar i fjor.

– Han har erkjent alle de faktiske forholdene og erkjente også straffskyld etter siktelsen. Formelt har han ikke tatt stilling til tiltalen, men jeg kan ikke se for meg at han vil komme til å nekte straffskyld for den heller, sier hans forsvarer Gunhild Lærum til TV 2 og fortsetter:

– Det har blitt en avhengighet på nett for ham, nesten en slags mani der han trenger å ha kontakt med mange. Det har sitt utspring i personlige forhold som vi vil komme inn på i hovedforhandling.

Dette er den andre store overgrepssaken mot Romerike på kort tid. Siden januar har en fotballdommer i 20-årene sittet i retten, tiltalt for nettovergrep mot over 400 ofre.