Rosenborg freder Horneland og maner til tålmodighet

Klubbens ledelse og styreleder Ivar Koteng var i møter på Brakka mandag. Det er ingenting som tyder på at Eirik Horneland får sparken - i alle fall ikke med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er krisestemning på Lerkendal etter at Rosenborg ble overkjørt på Aker Stadion. Etter fem serierunder ligger den regjerende dobbeltmesteren desidert sist i Eliteserien, etter den verste sesongstarten i klubbens drøyt 102 års lange historie.

– Horneland er trygg

Rundt kl. 12 mandag kom styreleder Ivar Koteng smilende til Brakka før han forsvant inn i lokalene sammen med sportslig leder Stig Inge Bjørnebye. Minutter senere ankom også daglig leder Tove Moe Dyrhaug, og omtrent like fort som hun kom, forsvant også hun inn i korridorene.

Halvannen time senere møtte TV 2 Bjørnebye, som er opptatt av å roe presset fra omgivelsene og dempe ropene om Hornelands avgang.

– Horneland er trygg i posisjonen. Han er trygg selv. Han vet at han har støtte. Vi har tro på prosjektet. Han jobber ekstremt hardt. Han er en veldig dyktig fagmann. Han er innbitt og dedikert. Heldigvis for Rosenborg er han også ekstremt uredd, sier Bjørnebye.

– Mange står i skuddlinjen

Han sier at mandagens møte var et helt vanlig møte, men at klubbens elendige sesongåpning selvsagt var et av temaene som ble bragt til bords. Grunnen til de oppsiktsvekkende problemene er sammensatt, mener Bjørnebye.

– Det er sikkert ikke noen enkel løsning. Vi må samle oss, samle laget og være tydelige på at samhold er ekstremt viktig nå. Ikke minst fordi en naturlig reaksjon vil være fra omgivelsene. At det skal produseres blod. Det er mange som står i skuddlinjen. Det vet vi om fra før. Den arbeidsroen vi trenger nå for å bedre situasjonen og prestasjonene må vi skape selv, sier Bjørnenbye.

Etter ydmykelsen i Molde av erkerivalen søndag kveld ble man igjen møtte med skuffede RBK-ansikter og bunnløs fortvilelse over at laget som forrige sesong vant både Eliteserien og cupen enda ikke har gått seirende ut av en kamp.

Horneland stod rakrygget og tok imot spørsmål om forberedelser, kampplan og egen fremtid. Rogalendingen innrømmet at han merker presset.

– Jeg føler at jeg er en presset mann. Det sier seg selv når du leder dobbeltmesteren, ikke har vunnet de fem siste og ligger på bunnen av tabellen. Det sier seg selv, sa Horneland til TV 2.

– Må spille spillere i form

Nå får Horneland imidlertid litt arbeidsro og tid til å finne ut hva som skal til for å snu RBK-skuten. Så gjenstår det å se om svaret er mulig å finne.

Noen peker på Horneland, andre på RBK-ledelse og en aldrende spillergruppe. Bjørnebye, som er ansvarlig for spillerlogistikken i klubben, sier at det helt sikkert kunne vært gjort noe annerledes i inngangen til sesongen - som var preget av utenomsportslig bråk med ansettelsen av Horneland, Nicklas Bendtner-soning og skader.

– Vi gjorde en bevisst vurdering på at vi hadde en solid og erfaren tropp som har vunnet mye og prestert på høyt nivå over lang tid. Så hadde vi en tropp som var utsatt for slitasje og skade i inngangen til sesongen. Vi ville jobbe frem til sommervinduet med å få det på plass, få folk friske og få dem på banen og ut i kamp. Vi nærmer oss, men vi er der at vi må spille spillere i form. Det er ikke en ideell situasjon, men det er der vi er nå. Så må vi se hvordan vi løser det ikke minst frem til neste vindu – og i neste vindu, sier Bjørnebye.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er krystallklar på at det er flere på Lerkendal som bør se på seg selv enn bare Horneland.

– At han (Horneland) ikke får mer ut av den stallen, er heller ikke til å tro. Han bør sitte ekstremt utrygt, men både han og flere i Rosenborg bør sitte utrygt. Det er hevet over enhver tvil, sier Mathisen.

Bjørnebye erkjenner at flere må ta sin del av ansvar for situasjonen klubben er i. Også han selv.

– Ja, åpenbart, sier Bjørnebye, som har forståelse for at folk vil se blod.

– Vi vet at de mekanismene er der, men vi tror at samhold er det viktigste nå i første omgang.