HISTORISK: Bensinprisen nådde mandag nye høyder.
HISTORISK: Bensinprisen nådde mandag nye høyder. Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix

Bensinprisen fortsetter å stige

– Situasjonen vi har nå gir et uvanlig stramt marked, sier Circle K.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen steg prisen på bensin til nye høyder, og bensinen har aldri vært så dyr i Norge som nå.

Bensinstasjonskjeden Circle K satte da opp prisen til 17,24 kroner, noe som førte til at den gamle prisrekorden fra oktober i fjor ble slått.

Mandag fortsatte bensinprisene å stige. Circle K har satt opp listeprisen til 17,34 literen, mens YX også gjorde det samme.

– Det er ikke ofte, men det skjer, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge til TV 2 om at prisen har steget to ganger i løpet av få dager.

– Stramt marked

Også dieselprisen øker, og har passert 16 kroner literen: Både Circle K og YX tar 16,09 kroner for en liter diesel.

En stigende oljepris er en av årsakene til bensinprisrekorden. Oljeprisen har nå steget 38,69 prosent siden nyttår.

– Kraftige økninger i innkjøpsprisene de siste ukene sender veiledende pris på bensin til nytt rekordnivå i dag, sier pressetalsmannen i Circle K, som forklarer økningen i prisene med at kombinasjonen av sterkere etterspørsel og lavere tilbud av bensin fra Europa trekker prisene oppover.

– Normalt sett er det overskudd av bensin i Europa, men situasjonen vi har nå gir et uvanlig stramt marked, sier han til TV 2.

– Råoljeprisen stiger, blant annet som følge av Trump-administrasjonens sanksjoner mot Venezuela og Iran, uro i Libya og produksjonskutt blant OPEC-landene. USA forbereder kjøresesongen ved å bygge opp bensinlagrene sine. Det er økt etterspørsel fra Nigeria etter europeisk bensin, legger han til og påpeker at aktører som selger drivstoff i praksis har null herredømme over 90 prosent av drivstoffprisen.

– En tommelfingerregel er at pumpeprisen i Norge normalt består av rundt 60 prosent avgifter, 30 prosent innkjøpspris og en bruttomargin til selskapene på opptil 10 prosent, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge til TV 2