GIR UT BOK: Fredrik Virtanen, her i Oslo mandag, med sin bok Uten Nåde.
GIR UT BOK: Fredrik Virtanen, her i Oslo mandag, med sin bok Uten Nåde. Foto: Elin Sørsdahl / TV 2

ble felt av metoo – gir ut bok:

– Jeg har gitt kvinner uønsket seksuell oppmerksomhet. Voldtekt er noe helt annet

Den svenske journalisten Fredrik Virtanen mistet jobben etter metoo-oppgjøret i Sverige. – De betalte meg mye, for å si det sånn, sier han til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober 2017 smeller det for den svenske journalisten Fredrik Virtanen. Han blir navngitt og uthengt som voldtektsmann i svenske medier, etter at en annen medieprofil anklaget ham for en voldtekt i 2006.

Voldtektssaken ble henlagt i 2012. Virtanen på sin side, har anmeldt kvinnen som anklaget ham for ærekrenkelse. Denne saken er fremdeles under etterforskning.

Likevel kommer Virtanen nå med en bok der han forklarer sin versjon av det som skjedde, samt hvordan han opplevde perioden etter 2017.

– Det er mye bra med metoo, men i Sverige ble dette i stor grad styrt av mediene. Det oppsto en sannhet om at kvinner ikke kunne lyve, og at de som var anmeldt for en voldtekt var skyldige, sier Virtanen til TV 2.

Felt

I omtalen av boka, som er utgitt på det norske forlaget Gloria, heter det blant annet at «Boka handler om hvordan seriøse medier i løpet av noen korte uker kaster alle prinsipp om kildekritikk over bord med emneknaggen #metoo som anledning».

Expressen, Svenska Dagbladet og Resumé ble i etterkant av saken felt for sin dekning av Virtanen-saken i det svenske selvbedømmelsesordningen.

I boken kaller han svensk presses dekning av saken et karakterdrap. Han mistet jobben i Aftonbladet etter saken.

– Jeg fikk mye penger, for å si det sånn, for de hadde ingen annen grunn til å sparke meg enn at jeg var under etterforskning av et lovbrudd og at det ble mye skriblerier om meg, sier han.

Innrømmer rusmisbruk

Kvinnen skriver på sin Instagram-profil, der hun også kom med anklagene i første omgang, at det er svært uheldig at Virtanen publiserer en bok nå.

– Jeg kommer ikke til å lese boken, og jeg reagerer på at han gir ut en bok han nå forventer massiv oppmerksomhet rundt, skriver kvinnen.

Virtanen svarer til dette at han hadde tenkt til å vente til etter at etterforskningen av kvinnen i ærekrenkelses-saken var avsluttet, men at etterforskningen tok lenger tid enn ventet.

Han nekter for å ha voldtatt noen, men innrømmer at han på 00-tallet oppførte seg dårlig.

«Kokainet. Det er klart det var et misbruk. Alkohol er også veldig farlig, men i kombinasjon var det farligere. Jeg drakk stort sett hver dag, og mer i helgene», skriver han i boken.

– Det var en periode med mye rus, sex, og jobb. Jeg var en slags lokal rockestjerne i Stockholm med mitt eget tv-program og blogg, sier han.

– Ga du kvinner uønsket seksuell oppmerksomhet?

– Ja, jeg var veldig grov i kjeften. Nesten litt touretts-aktig. Men når jeg snakker om uønsket seksuell oppmerksomhet så snakker jeg om språkbruk, som heller ikke er greit, ikke i det hele tatt, men voldtekt er noe helt annet, sier han.

– Bitter

Virtanen navngir aldri kvinnen i boken, han kaller henne «Instagramkjendisen».

– Hun som anklager deg for voldtekt, handler det om at det er oppdiktet, eller har dere bare oppfattet ting annerledes?

– Alle oppfatter ting forskjellig. De kan ha rett, jeg kan ha rett, og da er det som regel en domstol som avgjør dette, men her har det altså vært mediene som avgjorde saken, sier han.

Virtanen jobbet 24 år i Aftonbladet før han mistet jobben.

– Jeg er bitter, det er klart jeg er det. Jeg har en familie å forsørge, og jeg er litt usikker på hvordan jeg skal gjøre det fremover, sier han.