– Hadde jeg vært leder, hadde jeg fjernet ham

Men TV 2s fotballekspert tror Eirik Horneland får fortsette som Rosenborg-trener – enn så lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Horneland er en flink, lovende trener, som veldig mange har gode ting å si om. Men det er ikke nødvendigvis det samme som å si at han er en god Rosenborg-trener, sier Jesper Mathisen.

– At han ikke får mer ut av den stallen, er heller ikke til å tro. Han bør sitte ekstremt utrygt, fortsetter TV 2s fotballekspert.

Den tidligere Start-profilen tror imidlertid ikke at Horneland kommer til å få sparken med det første.

Han legger til grunn at treneren er Rosenborg-ledelsens prosjekt.

– Men både han og flere i Rosenborg bør sitte utrygt. Det er hevet over enhver tvil, slår Mathisen fast.

To poeng på etter fem seriekamper er trøndernes svakeste sesongstart noensinne. I tillegg er den regjerende mesteren tabelljumbo.

– Tror du at han kan få sparken allerede denne uken?

– Nei. Men hadde jeg vært leder i Rosenborg, hadde jeg fjernet ham. Dette funker ikke. Spillergruppen ser ikke ut til å respondere på hans ideer og filosofi. Det er sånn i en klubb at du ikke kan fjerne spillerne, og da bør ledelsen strekke hendene i været og si at de ikke har gjort en god nok jobb, svarer Mathisen, før han understreker at det nok ikke er flust av alternativer ledig.

– For en klubb av denne størrelsen kan sesongen være ødelagt før den egentlig er i gang. Det hadde ingen sett for seg, følger han opp.

Får støtte av spillerne

Rosenborg-keeper André Hansen var en slagen mann etter 0-3-tapet for Molde. Med elleve poeng opp til serielederen og rivalen, ser det allerede mørkt ut med tanke på seriegullet.

– Vi får se om det er mulig å henge seg på etter hvert. Nå ser det ut som en veldig vanskelig oppgave. Vi har mer enn nok med å vinne fotballkamper, og må starte der, sier Hansen til TV 2.

– Det siste året har vært tøft. Det hjelper ikke på med den seriestarten vi har hatt i år, fortsetter keeperprofilen.

– Har du tro på prosjektet?

– Jeg har tro på det vi driver med, ja. Først og fremst må vi rette pekefingeren mot oss selv, vi som er utpå der. Duellkraft og pasningskvalitet har ikke så veldig mye med treneren å gjøre. Det må vi individer utpå der, inkludert meg selv, ta tak i. Jeg tror vi må slutte bare å rette pekefingeren mot den som til enhver tid er trener i Rosenborg, svarer han.

Når TV 2 stiller samme spørsmål til Pål André Helland, gir også han støtte til den pressede treneren.

– Jeg har fullstendig tro på at Eirik og teamet hans kan få det til å fungere mye bedre. Nå er det fryktelig tungt og motgang. Det må vi lære oss. I fotball, og i livet generelt, er det ikke bare nedoverbakke. Man må ha litt motgang òg. Det er karakterer som kommer ut av det, slår kantspilleren fast.

– Har du tro på treneren din?

– Ja, svarer han bestemt.

Bjørnebye: – For tidlig å felle en dom

Rosenborgs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye mener at alle i klubben må stå sammen og stå opp for å jobbe seg gjennom den sportslige krisen.

Bjørnebye gir uttrykk for at han fortsatt har tro på «prosjekt Horneland».

– Det har jeg. Det er for tidlig å felle en dom over det. Men det er en krevende tid i klubben. Vi slet med å få alle gjennom en fullverdig sesongoppkjøring på grunn av skader og andre ting. Nå begynner folk å komme seg på banen igjen, men noen har for tynt grunnlag. Vi må spille folk i form, sier Rosenborgs sportslige leder, ifølge NTB.

– Sesongen så langt har ikke vært som jeg hadde tenkt, og vi har en utfordring nå. Det handler om å stå sammen. Det vil som vi alle vet bli mye støy rundt oss. Det er høye krav og store forventninger til Rosenborg, stor medieoppmerksomhet og mange som skal mene mye. Da må vi være samlet internt, fortsetter han.

Brutal start

Kampen mot Molde var en sjanse til å reise seg, men Rosenborg havnet under med to mål før det var spilt et kvarter og med tre før kampen var en halv time gammel.

– Vi fikk en brutal start på kampen, synes jeg, og hele kampen ble preget av det. Det var mye en og en, og det er ikke bra. Det handler ikke bare om taktikk, men om mentalitet. Vi må brette opp ermene, mener Bjørnebye.

Han sier at han tar sin del av ansvaret for den tunge sesongstarten.

– Som sportslig leder er det klart jeg har ansvar for dette, ingen tvil, medgir han, og svarer på om det ble handlet for lite før sesongen:

– Vi hentet tre spillere. Vi vurderte å hente flere, men det var en bevisst vurdering mot slutten av vinduet at vi ville se hvilken respons vi fikk med denne troppen, og så planlegger vi heller fram mot sommeren.

– Føler at jeg er en presset mann

Eirik Horneland oppsummerer kampen slik: «En brutal start, en brutal fortsettelse og ikke godt nok av oss».

– Hva gjør det med deg som nyansatt trener at dere er i den situasjonen her?

– Det er klart at det ikke er noen gøy situasjon å være i. Vi har bare ett valg. Det er å prøve å riste oss sammen, stå opp hver morgen og prøve å bli littegrann bedre, sier Horneland.

– Føler du at du sitter trygt?

– Nei, jeg føler at jeg er en presset mann. Det sier seg selv når du leder dobbeltmesteren, ikke har vunnet de fem siste og ligger på bunnen av tabellen. Det sier seg selv, svarer Rosenborg-treneren.

– Har du troen på at du kan snu skuten?

– Det har jeg.