Prognose: Høyrepopulistene rykker inn i nasjonalforsamlingen i Spania

Det høyrepopulistiske paritet VOX blir for første gang representert i den spanske nasjonalforsamlingen med rundt 12 prosent, viser prognosene etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det regjerende sosialistpartiet blir valgets største parti med rundt 28 prosents oppslutning. Det konservative partiet PP får knapt 18 prosent, det dårligste resultatet i partiets historie.

Opinionsinstituttet Gad3 melder at blokkene ligger på vel 44 prosent hver.

Statsminister Pedro Sanchez har dermed klart å nå sitt første mål, nemlig å bli det største partiet. Sosialistene får mellom 116 og 121 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen. Tallene er foreløpige, men stemmer godt med de siste månedenes meningsmålinger.

Spanske medier melder at det ligger an til langvarige koalisjonsforhandlinger før det blir klart om Sanchez kan fortsette som statsminister. Venstrepartiet Podemos, som støtter sosialistene, får rundt 16 prosent av stemmene.

Det høyrepopulistiske partiet VOX, som gikk til valg på verdikonservatisme og motstand mot innvandring, blir representert i nasjonalforsamlingen med over 35 representanter. Paritet blir dannet så sent som i 2013 og markerte seg for alvor i regionsvalget i Andalucia i desember i fjor.

(©NTB)