HASTER: Skal du gjør endringer i skattemeldingen, så begynner du å få dårlig tid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HASTER: Skal du gjør endringer i skattemeldingen, så begynner du å få dårlig tid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fristen nærmer seg – sjekk om du betaler for mye skatt

Tirsdag går fristen ut for å levere skattemeldingen din. I år er det flere endringer du må være oppmerksom på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skattemeldingen, som tidligere gikk under navnet selvangivelse, er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld.

Mange av punktene er forhåndsutfylte, men det er viktig at du sjekker at de stemmer. Vær også obs på at du får med deg alle fradragene du har krav på. Her har du potensielt tusenvis av kroner å spare.

Se svarene skatteveilederne ga under nettmøtet

Viktige fradrag

For å sørge for at du sitter igjen med mest mulig av inntekten din, må du huske å fylle ut alle fradragene du har krav på.

Mange vet ikke hvilke fradrag som gjelder dem. Har du for eksempel refinansiert boliglånet, kan du få fradrag for kostnaden til dette. Har du barn under 12 år, kan du få fradrag for barnepass og fritidsaktiviteter gjennom foreldrefradraget.

Her er det snakk om 25.000 kroner for det første barnet og 15.000 for øvrige.

– Reisefradrag er noe mange går glipp av. Bor du mer enn 63 kilometer unna jobben, kan du ha krav på reisefradrag, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til TV 2.

Har livssituasjonen din endret seg på noen måte det siste året, kan det være relevant for skatten du skal betale.

En rekke endringer

Man må også passe på at man ikke går på en skattesmell. I år er det flere endringer du må være obs på.

Blant annet blir det mindre gunstig å korttidsleie ut egen bolig (under 30 dager – typisk gjennom Airbnb). Før var slik utleie skattefri, men slik er det ikke lenger. Dersom du tjener mer enn 10.000 kroner i løpet av året på å leie ut egen bolig, må du nå betale skatt på disse inntektene.

Har du en ferieleilighet, pensjon eller aksjer i utlandet? Eller har du andre inntekter eller investeringer som ikke står på skattemeldingen, som for eksempel kryptovaluta? Du må føre alt i skattemeldingen, selv om du har skattet i et annet land. Hvis du er i tvil, bør du spørre Skatteetaten til råds.

I årets skattemelding er det også gjort endringer i pendlerfradraget, som gjør at enkelte vil måtte betale mer enn 10.000 kroner mer i skatt.

Tidligere har alle pendlere nemlig hatt krav på 205 kroner i kostfradrag hver dag man bor i pendlerbolig. Nå gjelder imidlertid fradraget kun pendlere som ikke har mulighet til å koke vann i pendlerboligen - altså forsvinnende få.

Skatteklasse fjernet

En annen endring er at skatteklasse to er fjernet fra og med 2018. Det innebærer at man ikke lenger får et forhøyet personfradrag når man forsørger ektefelle med lav eller ingen inntekt.

Det er også verdt å merke seg at det er et nytt skjema for utfylling av gevinst, tap, utbytte, formue på aksjer og andre finansielle produkter. Tidligere har dette hørt hjemme i skjema RF-1059. Nå er det RF-1159, med egne poster for verdipapirfond aksjedel, norske aksjer og utenlandske aksjer.

I årets skattemelding er det opprettet en ny post, 1.5.13., der du kan oppgi navn og e-postadresse på en fullmektig eller kontaktperson som du ønsker at Skatteetaten tar kontakt med om dine skatteforhold.

Ny skattemelding

Skatteetaten utvikler nå en helt ny skattemelding. Etter planen vil mange lønnsmottakere og pensjonister med enkle skatteforhold få den nye skattemeldingen i 2020.

Den nye skattemeldingen vil være forhåndsutfylt med opplysninger slik man er vant til, men den har fått et nytt utseende. Postene slik vi kjenner dem fra tidligere er erstattet av temaer, som grupperes etter hva som hører naturlig sammen. Et eksempel er temaet «Bank og lån».