Nye innstillinger mandag og tirsdag

OSLO LUFTHAVN (TV 2): 110.000 passasjerer rammes av streiken i SAS mandag og tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding søndag opplyser SAS at 667 avganger i Skandinavia innstilles mandag. Tirsdag kanselleres 546 flyvninger.

61.000 passasjerer rammes mandag, og ytterligere 49.000 påvirkes av streiken tirsdag.

– Vi gjør alt vi kan for å hjelpe våre passasjerer som rammes av den pågående pilotstreiken. SAS streber etter å nå en løsning så snart som mulig, heter det i pressemeldingen.

– Verre og verre

Fri ombooking og kansellering av billetter gjelder til og med 5. mai.

– Nå har vi kansellert også inn i tirsdagen for å oppnå større forutsigbarhet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til TV 2.

– Dette er en konflikt som bare blir verre og verre i omfang, og det er sterkt beklagelig, fortsetter han.

– Bør få flyene på vingene igjen

Johansen mener det er på tide at partene møtes og sier ledelsen «legger merke til» at spørsmålet om lønn ikke har aktualitet lenger.

Det har tidligere blitt meldt at pilotene krevde en lønnsøkning på 13 prosent. Spørsmål om turnus og arbeidstid er ledelsen i selskapet villig til å se på, sier Johansen.

– Dette med forutsigbarhet og balanse mellom arbeid og jobb er noe vi er virkelig opptatt av, vi også. Det har vi jobbet sammen om, og vi har veldig ambisiøse og fine planer for de ansatte fremover når det gjelder det, så vi mener det er ikke noe å streike for. Så hvis lønnsspørsmålet er ute av kampen, så synes jeg vi skal få flyene på vingene igjen.

– Så du mener dette handler om lønn?

– Ja, det har det gjort innledningsvis. Det er enorme lønnskrav som ikke har harmonert med hva andre ansatte i SAS og samfunnet for øvrig har fått, sier Johansen.

Se intervju øverst i saken.

– Ligger vesentlig bak pilotkolleger

Generalsekretær Katinka Sporsem i Norsk flygerforbund sa til TV 2 søndag at selv om det er uttrykt at lønn ikke er det mest sentrale, er spørsmålet om lønn forsatt viktig.

– Lønn er selvsagt et element i enhver forhandling. Vår holdning er fortsatt at SAS-piloter ligger vesentlig bak sine europeiske pilotkolleger, og da luftfart er en internasjonal bransje vil det være i selskapets interesse å tilby konkurransemessige betingelser til sine piloter, sier Sporsem.

– SAS-pilotene er blant de billigste pilotene i Europa, og er ikke en del av SAS sitt kostnadsproblem. Tvert imot er de en del av SAS sin løsning.

Forutsigbarhet

SAS-pilotene etterspør også faste og mer forutsigbare turnusordninger.

– Hvis SAS er så opptatt av forutsigbarhet som Johannessen sier til TV2, så forstår ikke vi at de ikke kan tilby SAS-pilotene faste og forutsigbare turnusordninger.

– Det er industristandard og helt vanlig blant SAS sine konkurrenter i Europa. Dette er blant annet helt vanlig i lavprisselskaper som eksempelvis Norwegian og Ryanair, sier Sporsem.

– Kunne vært unngått

Hun er tydelig på at de er klare for å forhandle dersom SAS er villig til å finne en løsning.

– Denne streiken kunne SAS unngått hvis de ville. Hvis SAS ønsker å komme oss i møte, vil vi igjen sette oss til forhandlingsbordet. Vi gjentar derfor igjen oppfordringen til SAS om å komme tilbake til med en reell vilje til å forhandle og finne en løsning.