Reddet russisk «militærhval»

Fiskerne i Finnmark møtte en hvithval som oppførte seg tamt fredag. Forskere tror hvithvalen er trent av russisk militære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble Fiskeridirektoratet kontaktet av noen fiskere som hadde et noe unormalt møte med en hvithval utenfor Rolvsøya i Finnmark .

Hvalen oppførte seg helt tam, og svømte opp til fiskerne. I tillegg hadde den på seg stramt seletøy.

– Da vi ankom lurte jo på hva i huleste dette var, sier Marinbiolog og inspektør i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste, Jørgen Ree Wiig, til TV 2.

Se video øverst i saken.

Fiskeridirektoratet har ansvar for frigjøring av hval som har satt seg fast, og rykket ut for å bistå fiskerne.

Å frigjøre hvalen fra selen viste seg å være lettere sagt enn gjort. Hver gang de nærmet seg hvalen, smatt den unna.

– Etter mye om og menn hoppet den ene fiskeren ut i havet sammen med hvalen. Da fikk vi omsider frigjort den, sier Wiig.

Remmen som var festet rundt hvalen var utstyrt med feste for GoPro-kamera, og på spennen står det at den er produsert i St.Petersburgh.

Fiskeridirektoratet har forsøkt å finne ut hva slags hval det dreier seg om.

Foto: Fiskeridirektoratet/Jørgen Ree Wiig
Foto: Fiskeridirektoratet/Jørgen Ree Wiig

– Vi har kontaktet flere forskere, men de har ikke sett noe lignende, sier Wiig.

Forskermiljøet har også kontaktet russiske forskere, som opplyser at hvalen ikkestammer ikke fra dem. En russisk forsker sier derimot at den sannsynligvis har stukket ifra fra Murmansk, og at den kan være trent opp av russisk militære.

Wiig vet ikke hva hvalene eventuelt ble brukt til, men sier det ikke er fremmed at hvaler eller andre havskapninger trenes til militære formål.

– De kan i prinsippet trenes opp til mye forskjellig. Tidligere har amerikanerne trent delfiner til å drive med minerydding, sier han.