Se den avgjørende semifinalen mellom Chelsea og Lyon på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo søndag kl. 14.55.

Homofobi i fotballen har lenge vært et problem, spesielt blant herrene.

Nylig ble FC København-stjernen Viktor Fischer utsatt for homofobisk hets fra motstanderfansen.

Men i kvinnefotballen er det mer åpenhet. En av dem som aktivt har frontet homofiles rettigheter, er danske Pernille Harder.

Wolfsburg-spilleren er en av verdens aller beste kvinnelige fotballspillere, og kom på andreplass i Ballon d’Or-kåringen, kun slått av vår egen Ada Hegerberg.

I et intervju med dansk TV 2 prater Harder om hennes forhold til svenske Magdalena Eriksson, som er lagvenninne med Maren Mjelde og Maria Thorisdottir i Chelsea.

CL-SEMI: Magdalena Eriksson i duell med Ada Hegerberg i den første Mesterliga-semifinalen.
CL-SEMI: Magdalena Eriksson i duell med Ada Hegerberg i den første Mesterliga-semifinalen. Foto: Jeff Pachoud

– Jeg er utrolig stolt over å være homofil. Det spiller ingen rolle om man forelsker seg i en gutt eller jente, mann eller kvinne, sier Harder. Men det er først nylig at Wolfsburg-spilleren ble klar over sin egen legning.

– Jeg tror ikke det var noen som trodde at jeg skulle bli sammen med en kvinne. Det gjorde jeg ikke selv heller.

Harder og Eriksson har vært i et langdistanseforhold i to år, den ene lokalisert i tyske Wolfsburg, den andre i Englands hovedstad London. Men de lærte hverandre først å kjenne da de spilte sammen i svenske Linköping for fire år siden. Der endte de opp med å forelske seg i hverandre.

– I starten var det ikke noe mellom oss. Vi var begge i et forhold, men etter ett år begynte vi å snakke veldig mye sammen og så ble vi bare forelsket, sier Harder til dansk TV 2.

View this post on Instagram

And you are my valentine ❤️

A post shared by Pernille Harder (@pharder10) on

Og det var først da Harder kom til Sverige at hun forsto at hun var tiltrukket av kvinner.

– Det var først da jeg kom meg vekk, reiste ut i andre miljøer og opplevde verden, at jeg oppdaget andre sider av meg selv.

– Vanskeligere å stå frem i en liten by

Selv om akkurat denne nye siden overrasket både henne selv og de rundt henne, forteller 26-åringen at hun kun har opplevd støtte fra sine nærmeste etter at hun kom ut.

– Jeg har hatt det veldig lett. Mine foreldre forstår det hundre prosent. Det var aldri noe problem.

Men Harder tror det ville vært vanskeligere å stå frem som homofil, hvis hun fremdeles bodde i Ikast, hvor hun vokste opp.

– Hvis jeg fremdeles bodde i Ikast så tror jeg det ville vært vanskeligere. Det er en liten by i Jylland, hvor det kanskje ikke er så mange homofile eller biseksuelle. Det ville være kanskje vært litt annerledes, sier den danske fotballstjernen.

Nå håper hun at hun kan bidra til å få folk til å forstå at det er normalt å være homofil – uansett hvor man er i verden.

– Jeg håper at det er mange som ser på meg og tenker at det er normalt å være homofil. Man er normal, uansett hvem man er forelsket i.