SMITTEFARE: En passasjerer som har reist med Norwegian fra Lisboa til Oslo har fått påvist meslinger.
SMITTEFARE: En passasjerer som har reist med Norwegian fra Lisboa til Oslo har fått påvist meslinger. Foto: Ruud, Vidar

nytt tilfelle av meslinger i Oslo:

Ber alle passasjerer på Norwegian-fly sjekke seg

Personer som har vært utsatt for smitte har blitt kontaktet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge er det høy vaksinasjonsdekning og meslingsmitte er ikke lenger like pågående som før. I noen europeiske land er imidlertid vaksinasjonsdekningen mye lavere, og flere land har for tiden en pågående smitte.

Folkehelseinstituttet oppfordrer derfor foreldre til å fremskynde MMR-vaksinasjon for små barn når man skal reise utenlands.

– Vaksinen mot meslinger er veldig effektiv. Svært sjelden kan likevel vaksinerte personer bli smittet. Det er tilfellet i denne saken, men da vil som regel sykdommen være mildere, og smittsomheten mindre, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.

En person fikk påvist meslinger i Oslo 23. mars. Nå er et nytt tilfelle avdekket i hovedstaten fredag.

Personen ble smittet i Europa. Alle som har vært utsatt for smitte har blitt kontaktet fortløpende etter sykdommen ble påvist, opplyser Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Det gjelder spesielt personer som har vært på Norwegian flyet DY 1787 fra Lisboa til Oslo den 24. april.

Overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet opplyser at meslinger for folk flest ikke er farlig, men at det er svært smittsomt.

– For folk flest er det ikke farlig å få meslinger, men sykdommen er svært smittsom og noen få får varige mén, sier Trude Arnesen overlege ved Folkehelseinstituttet i en pressemeldingen.

For ubeskyttede passasjerer tilbyr Oslo Kommune vaksinasjon lørdag 27. april.

Oversendte passasjerliste

Norwegian har blitt informert av Folkehelseinstituttet om at en person som har reist med flyselskapet har fått påvist smitte.

– Vi fikk beskjed om det fredag, og vi har oversendt passasjerliste til Folkehelseinstituttet slik at de har kunnet komme i kontakt med alle som reiste med den flyvningen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson i Norwegian.

Hun forteller at hun ikke ønsker å kommentere tilfellet noe ytterligere, men legger til at alle Norwegians ansatte blir trent til å forebygge smitte ombord på flyene.

– Alle våre ansatte som jobber ombord lærer om symptomer og sykdomstegn. De får også opplæring i håndtere tilfeller hvor det er mistanke om smitte, sier hun.

ILLUSTRASJON: Et nytt tilfelle av meslinger har blitt påvist i Oslo den 26. april. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons:
ILLUSTRASJON: Et nytt tilfelle av meslinger har blitt påvist i Oslo den 26. april. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons:

– Svært smittsomt

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte.

– Symptomer på sykdom oppstår som regel 10 til 14 dager etter smitte, sier Trude Arnesen overlege ved Folkehelseinstituttet i en pressemeldingen.

Typiske symptomer på meslinger er først feber og forkjølelsesliknende plager som varer i 3-4 dager. Man kan også få noen hvite flekker i munnen.

– Etter de første dagene blir man gjerne litt bedre, før man på ny får feber og det typiske utslettet viser seg. Det begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen, utdyper Arnesen.

Personer som kjenner seg igjen i symptomene bes kontakte sin fastlege eller legevakt per telefon før de møter opp, for å unngå smitte.

Sjekk vaksinasjonsstatus

– De fleste i Norge er beskyttet mot meslinger, fordi de har gjennomgått sykdommen eller fordi de er vaksinert, sier Trude Arnesen overlege ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969. Personer født før 1960 antas å ha gjennomgått meslinger og er beskyttet. Personer som er født etter 1970 og som har fått vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet er også beskyttet.

I noen europeiske land er imidlertid vaksinasjonsdekningen mye lavere, og flere land har for tiden en pågående smitte.

Folkehelseinstituttet oppfordrer derfor foreldre til å fremskynde MMR-vaksinasjon for små barn når man skal reise utenlands.

– Vaksinen mot meslinger er veldig effektiv. Svært sjelden kan likevel vaksinerte personer bli smittet. Det er tilfellet i denne saken, men da vil som regel sykdommen være mildere, og smittsomheten mindre, sier overlege Arnesen.

Er du usikker på din vaksinasjonsstatus kan du sjekke dette på «Mine vaksiner».