SAMMEN I DORTMUND-DAGENE: Erik Dürm og Jürgen Klopp depper etter Borussia Dortmund-nedtur mot Bayer Leverkusen i 2014.
SAMMEN I DORTMUND-DAGENE: Erik Dürm og Jürgen Klopp depper etter Borussia Dortmund-nedtur mot Bayer Leverkusen i 2014. Foto: Martin Meissner/AP

Ligaens mest ukjente verdensmester mener Klopp er grunnen til at han er Premier League-spiller

Huddersfields venstreback var spiss frem til Jürgen Klopp så noe ingen andre hadde sett. Nå er han Premier League-spiller og verdensmester i fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

14 verdensmestere har spilt Premier League-fotball denne sesongen, og de fleste av dem kommer på løpende bånd om en skal prøve å ramse dem opp.

Verdensstjerner fra de tre siste mesterne Frankrike, Tyskland og Spania har preget den engelske ligaen også denne sesongen, men en som spiller sin første sesong noensinne i England er det mange som ikke engang er klar over at har vunnet VM i fotball.

Huddersfields Erik Dürm var nemlig del av Tyskland-troppen som gikk til topps i VM i Brasil for fem år siden, og hans historie er av det helt spesielle slaget.

Klarer du alle 14? Test deg selv før du sjekker faktaboksen nederst i saken!

Ung og lovende spiss på regionalt nivå - så kom Klopp inn i bildet

Durm var nemlig en ung og lovende spiss på andrelaget til Mainz, før han som 20-åring i 2012 ble hentet til Borussia Dortmund av daværende manager Jürgen Klopp. Debuten på førstelaget uteble imidlertid, og selv om han fikk U-landskamper for Tyskland, kunne ingen forutse det enorme oppsvinget som skulle komme i ungguttens andre sesong under Klopps vinger.

Han debuterte som spiss og innbytter for Robert Lewandowski i august 2013, og så gikk det slag i slag etter at Klopp hadde sett noen ingen andre hadde gjort i løpet av den da 21 år gamle angriperens karriere. Helt siden lille Erik begynte å spille fotball hadde han vært angriper, men mot slutten den første sesongen i Dortmund, 14 år etter de første kampene som organisert fotballspiller, hadde nemlig daværende Dortmund-sjef Klopp tatt Durm til side og fortalt at han ville omskolere ham til back. Lysluggen grep sjansen med begge hender.

– Han hadde stor innflytelse på meg. Jeg var spiss, men han var kanskje den eneste som så at det var mer en forsvarer enn en angriper i meg, eller at sjansene mine var større som forsvarsspiller. Han viste meg noen videoer av spillerne i den nye posisjonen og hvordan han ville endre det sammen med meg, forteller Huddersfield-forsvareren til TV 2.

– Det at jeg spiller Premier League i dag er noe han er ansvarlig for

Og videoene av Marcel Schmelzer og Lukasz Piszczek viste seg å fungere. Debutsesongen ble kronet med at Durm fikk debutere for A-landslaget til Tyskland og en plass i troppen til VM i Brasil. Der spilte han riktignok ingen av kampene, men som del av troppen som gikk helt til topps, kan han allikevel titulere seg verdensmester i fotball.

Fire nye Dortmund-sesonger fulgte, før han deretter ble Premier League-spiller under eks-Dortmund II-trener David Wagner i Huddersfield i fjor sommer. Nå takker han Klopp for at karrieren er blitt som den er blitt.

– Han var en stor mentor for meg, og jeg er virkelig glad for at han ga meg sjansen. Det at jeg spiller Premier League i dag er også noe han er ansvarlig for, sier 26-åringen.

– Han har sulten, og passer perfekt i Liverpool

TV 2 snakker med den sympatiske tyskeren i kjølvannet av hans møte med gamlesjefen i Huddersfields 0-5-nederlag på Anfield fredag kveld. Det ble et hyggelig gjensyn på det personlige plan, men et brutalt møte med et spillemønster backen kjenner godt.

– Jeg kan definitivt se noen likheter. I Dortmund prøvde vi også å presse høyt og ikke la motstanderen puste. «Alltid på «fremfoten»» .Vi stod høyt og forsøkte alltid å ta kontringene. Det kan man se fra Liverpool også, og det er slik han ønsker å spille. De har hatt suksess med det, og det er det spillet Jürgen vil spille. De får betalt for det også, forklarer Huddersfield-spilleren som virkelig fikk kjørt seg i dueller med Mohamed Salah og Trent Alexander-Arnold langs Liverpools høyreside.

Durm ble hentet til Dortmund i 2012, det samme året som Klopp vant sine til nå siste titler som manager. Og sju år etter at det ble «The double» i Tyskland, ser Huddersfield-spilleren nå en sult hos sin gamle sjef.

Verdensmestere som har spilt Premier League-fotball i 2018/19-sesongen

  • Spania, 2010: Cesc Fabregas, Pedro (begge Chelsea), David Silva (Manchester City), Juan Mata (Manchester United), Fernando Llorente (Tottenham)
  • Tyskland, 2014: Mesut Özil, Skhodran Mustafi (begge Arsenal), André Schurrle (Fulham, Erik Durm (Huddersfield)
  • Frankrike, 2018: N´Golo Kanté, Olivier Giroud (begge Chelsea), Hugo Lloris (Tottenham), Paul Pogba (Manchester United), Benjamin Mendy (Manchester City)

– Hvis du er i hans posisjon og er manager for Liverpool, så mener jeg du må ha den sulten. Og det gjelder spesielt for ham. Jeg kjenner ham godt, og selvsagt har han den sulten. Man kan se det hver eneste dag på treningsbanen at han er fullstendig oppslukt av fotball. Han vil vinne titler, og jeg mener han passer perfekt i denne klubben. Han er en stor karakter og en stor manager, forteller mannen som nå kan bekle begge backene med stor ro.

– Vil aldri glemme det

Og selv om Durm er evig takknemlig for eks-sjefens bidrag til den karrieren han har fått, er han også snar om å minne på at det ikke kun er en tid for å takke Liverpool-sjefen for alt han har gjort for ham.

– Det vil jeg aldri glemme, det er sikkert, men nå spiller jeg for Huddersfield. Vi har to kamper igjen å spille, og vi vil prøve vårt beste i de to neste kampene. Så får vi se hvordan sesongen ender. Vi ønsker å vise oss fra vår beste side og prestere så godt som mulig i de to siste kampene. Vi vet at vi har rykket ned, men vi kan fremdeles ta flere poeng. Det er det vi skal, avslutter Erik Durm.

PS! Huddersfield møter Manchester United hjemme og Southampton borte i sine to siste Premier League-kamper. De har kun tatt 14 poeng på 36 Premier League-kamper, men vil uansett ikke sette ny rekord for laveste poengsum i ligaens historie. Derby tok kun elleve i 2007/08-sesongen.