Nå er Ropstad ny partileder i KrF

Lørdag valgte KrFs landsmøte Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder. De skal også velge et nytt sentralstyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag holdt Olaug Bollestad sin første og siste tale som fungerende leder i KrF. Hun har ledet partiet siden Knut Arild Hareide gikk av som partileder i januar.

Partiet er denne helgen samlet til landsmøte på Sola utenfor Stavanger hvor de skal velge ny partiledelse og et nytt sentralstyre.

Kjell Ingolf Ropstad ble valgt som partiets nye leder lørdag ettermiddag, og innrømmet i forkant at han var spent.

– Jeg kjenner litt på det. Det å tenke på at nå er det min oppgave å skulle lede partiet er med en stor ærefrykt, men samtidig noe jeg gleder meg veldig til og er stolt av å skulle få lov til, sa Ropstad til TV 2 på landsmøtet rett før valget.

Se direkte fra KrFs landsmøte i videovinduet øverst

– En krevende tid

KrF har lagt bak seg en turbulent høst hvor partiet var splittet over hvor vidt de skulle gå i regjering eller være i opposisjon. Skjebnelandsmøtet endte med at KrF med 98 mot 90 stemmer valgte borgerlig side. På nyåret gikk inn i regjering. Frontene var steile under den opprivende striden og sårene er langt fra leget.

– Føler du deg trygg på at du har hele partiet i ryggen?

– Jeg kjenner på stor støtte og det er jeg takknemmelig for. Samtidig er det et parti som har vært igjennom en krevende tid og det må man ha respekt for. Det blir min viktigste jobb, å vise at vi skal ta vare på alle, at vi skal være et parti som skal romme alle og ikke minst skal vi klare å hente nye velgere sånn at vi kan gjøre gode valg både i 2019 og i 2021, sier Ropstad.

KrF som næringsparti

Den kommende partilederen understreker viktigheten av at partiet har kristne verdier i bunn og fronter en sterk familiepolitikk. De ønsker å øke barnetrygden og innføre fritidskort for unge, som skal motvirke utenforskap.

Ropstad ser også på det som en kjernesak å løfte KrF som et næringsparti.

– Vi vet at det å ha en jobb å gå til er ekstremt viktig. Det kommer til å bli tøffe tak fremover med omstilling oljenæringen og da må vi ha flere ben å stå på når det blir trangere budsjetter. Å skape bedrifter og å skape arbeidsplasser veldig viktig, sier Ropstad.

Tøffe meningsmålinger

Nye meningsmålinger viser at KrF har en gjennomsnittlig oppslutning på 3,5 prosent. Det er det samme oppslutningen som partiet hadde før retningsvalget startet i høst.

Partiet mister flest velgere til Høyre, men også en del til Senterpartiet.

– Hvordan skal dere lykkes med denne tofrontskrigen?

– Jeg tror det at vi har en valgt en retning er en fordel. Med en tydeligere retning så blir vi et tydeligere parti, og da kan vi profilere mer politikk, sier Ropstad.

Den kommende lederen mener han lange erfaring og kjennskap til partiet gir han er godt grunnlag til å lede partiet videre.

– Jeg evner også å være tydelig og skal bruke det til å løfte de politiske sakene og være stolt av KrF sin politikk, sier Ropstad.

– KrF er for konfliktsky

Kjell Ingolf Ropstad mener retningsvalget har gjort KrF til et tydeligere parti. Det er ikke politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud, enig i.

– Jeg ser det stikk motsatte, jeg ser et ganske utydelig parti. Partiet har vært igjennom et opprivende retningsvalg med en heftig konflikt i fjor høst. Likevel er KrF et relativt konfliktsky parti. De livredde for å tråkke noen på tærne og det er ikke mye tøffe, klare, politiske debatter eller tøffe prioriteringer å se her, sier Eriksrud, som er til stede på landsmøtet.

Han peker på at partiet skal vedta 18 ulike resolusjoner i løpet av landsmøtet.

– De banker igjennom et lokalpolitisk manifest nesten uten diskusjon og krangling. Det er nok KrFs problem nå; de er for redde for å støte noen fra seg, sier han.