AKSJON: Soldater står vakt utenfor et hus i den østlige delen av Kalmunai. Femten personer døde i en aksjon mot huset tidligere fredag.
AKSJON: Soldater står vakt utenfor et hus i den østlige delen av Kalmunai. Femten personer døde i en aksjon mot huset tidligere fredag. Foto: Stringer / AFP

15 funnet døde etter eksplosjoner på Sri Lanka

Politiet på Sri Lanka har funnet 15 personer, inkludert seks barn, døde etter eksplosjoner da de aksjonerte mot hus. Flere mistenkte IS-medlemmer er drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De drepte ble funnet lørdag, etter at spesialpoliti med støtte fra soldater slo til mot et hus i byen Sainthamaruthu kvelden før.

Politiet var ute etter antatte IS-tilhengere knyttet til terroraksjonen 1. påskedag.

Personer inne i huset skjøt mot politifolkene, og litt senere kunne tre eksplosjoner høres, forteller polititalsmann Ruwan Gunasekara.

– Vi har søkt gjennom stedet og funnet 15 drepte, 12 av dem inne i huset. Blant de døde var det tre kvinner og seks barn, sier Gunasekara.

I tillegg ble en sivil person drept i skuddvekslingen mellom sikkerhetsstyrkene og de terrormistenkte. Flere hundre muslimske srilankere flyktet fra en bosetning i nærheten og søkte tilflukt i en skole.

– Fant IS-flagg

Politiet mener selvmordsbombere utløste eksplosjonene i huset. Flere antatte selvmordsbombere skal ha blitt funnet døde utenfor bygningen.

En kvinne og et barn overlevde eksplosjonene, men fikk svært alvorlige skader. Statlig srilankisk TV har vist bilder av en mann med en gevær, eksplosiver og en drone i bygningen.

Politiet på Sri Lanka har gjennomført en rekke aksjoner og ransakinger i etterkant av terroraksjonen som kostet over 250 mennesker livet 1. påskedag.

Fredag fant politiet stedet hvor de tror gjerningsmennene spilte inn videoen hvor de sverget troskap til IS.

I dette huset, som ikke ligger langt fra Sainthamaruthu, skal det også være funnet et IS-flagg, uniformer, sprengstoff og mange tusen kulelagerkuler. Små metallkuler brukes ofte av selvmordsbombere for å gjøre sprengladningene farligere.

Nær angrepsmål

Småbyene hvor politiet gikk til aksjon fredag, ligger langs eller nær kysten sør for Batticaloa, en av byene som ble rammet av de koordinerte selvmordsangrepene første påskedag.

Til sammen ble tre kirker og tre hoteller rammet i terroraksjonen.

Myndighetene på Sri Lanka ha innført unntakstilstand og har satt inn store ressurser på å pågripe eller uskadeliggjøre alle som kan ha vært involvert i terrorangrepet.

Det har vært stor frykt for nye angrep, og myndighetene har oppfordret både kirker og moskeer om å holde stengt inntil videre.

(©NTB)