STREIK: Norske SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart har brutt sammen. Opptil 80.000 reisende blir rammet allerede fredag. På Oslo Lufthavn Gardermoen var det flere parkerte fly.
STREIK: Norske SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart har brutt sammen. Opptil 80.000 reisende blir rammet allerede fredag. På Oslo Lufthavn Gardermoen var det flere parkerte fly. Foto: Berg-rusten, Ole / NTB Scanpix

Pilotforeningen om streiken:

– Vi stiller opp hvis ledelsen viser vilje til å finne en løsning

Rundt 1500 piloter er fredag tatt ut i SAS-streik. Norske SAS-flygeres Forening sier de ønsker å finne en løsning så snart som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om lag 1.500 piloter i Norge, Sverige og Danmark gikk fredag ut i streik. Pilotene krever blant annet høyere lønn og mer forutsigbar arbeidstid.

Christian Laulund, leder for Norske SAS-flygeres Forening sier de ønsker å kommet til en løsning.

– Vi vil stille opp umiddelbart hvis ledelsen henvender seg til oss og viser vilje til å finne en løsning. Hittil har vi ikke mottatt noe slikt signal, sier Laulund til TV 2.

Kan stå lenge i konflikt

Det er totalt 1409 piloter organisert i SPG, og Laulund er klar på at om det blir nødvendig kan de stå lenge i konflikt.

– De står skulder ved skulder i denne konflikten og kan om nødvendig stå lenge i konflikt. Men det er det ingen som er tjent med, aller minst våre passasjerer.

– Vi ønsker å finne en løsning så snart som mulig, slik at våre passasjerer og alle ansatte blir minst mulig rammet, sier Laulund.

– Synd

Streiken har så langt fått store konsekvenser for de reisende denne helgen og nærmere 80.000 passasjerer ble rammet fredag.

Nesten 200.000 passasjerer kan bli rammet i løpet av helgen.

Laulund synes det er synd at det går ut over så mange passasjerer.

– Det er selvfølgelig veldig synd og noe vi hadde håpet å unngå. Men dessverre mener SAS at pilotene i selskapet ikke kan ha tilsvarende arbeidsforhold som hos våre konkurrenter, de må derfor ta et stort ansvar for denne konflikten, sier han.

– Stor beklagelse

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen er klar over at streiken skaper fortvilelse for de reisende.

– Det er selvsagt en stor beklagelse. Mange har et ulikt formål med sin reise og noen har mer alvor enn bare fest og moro som mål, sier Johansen til TV 2.

SAS jobber på spreng for å hjelpe så mange passasjerer som mulig, men det er vanskelig å komme rundt til alle.

– Vi har løst situasjonen på ulikt vis. Vi har flyttet passasjerer over på andre fly og flyselskap, vi kjører buss og vi har booket om passasjerer til senere ut i uka. Vi ikke klart å finne alternativer til alle, men vi har også klart å hjelpe mange, sier Johansen.

denne siden kan du sjekke om flyvningen din er rammet.

Setter opp ekstraavganger

SAS-pilotene takker Norwegian som setter opp flere ekstra flyvninger lørdag på grunn av streiken hos konkurrenten SAS.

– Vi ønsker ikke å ramme tredjepart, altså passasjerene. Det er til hjelp at Norwegian har kapasitet til å sette opp ekstra avganger, sier leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening til NTB på vegne av de streikende pilotene.

– Vi har klart å sette opp noen få ekstra flygninger i morgen fra Oslo til Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø, Ålesund og Tromsø, sier pressetalsperson Astrid Mannion-Gibson til E24.

SAS-passasjerer som ser etter andre selskaper å reise med, har fredag opplevd få flygninger og høye priser, skriver E24. For eksempel lå prisen på den eneste avgangen med ledige plasser fra Oslo til Helsingfors på over 8.200 kroner.

– Prisene styres som vanlig av tilbud og etterspørsel. Vi opplever nå ekstra stor pågang, og da er det helt naturlig at prisene justeres, sa informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian tidligere fredag.