LONDON CALLING: For to dager siden poserte Abraham Kiptum foran Tower Bridge. Nå er han sendt hjem i skam. Foto: Ben Stansall / AFP
LONDON CALLING: For to dager siden poserte Abraham Kiptum foran Tower Bridge. Nå er han sendt hjem i skam. Foto: Ben Stansall / AFP

Verdensrekordholder suspendert:

– Juksemakere vil bli tatt

Abraham Kiptum suspendert etter uregelmessigheter i det biologiske passet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kenyanske verdensrekordholderen i halvmaraton, Abraham Kiptum, er blitt suspendert for brudd på dopingreglene.

Det er Friidrettens integritetsenhet (AIU) , en uavhengig enhet Det internasjonale friidrettsforbundet har grunnlagt for å bekjempe doping, som har suspendert Kiptum etter å ha funnet uregelmessigheter i hans biologiske pass.

Han må nå stå over søndagens London Marathon og har forlatt byen, skriver London Marathon på sine nettsider.

– Vi har nulltoleranse når det gjelder doping. London er en del av Abbott World Marathon Majors, og vi introduserte nylig et banebrytende og omfattende etterretningsdrevet testprogram. Dette viser at programmet fungerer, sier London Marathon-leder Hugh Brasher.

– Juksemakere vil bli tatt, og det er ikke noe rom for dem innen maratonløping, fortsetter han.

Det var i oktober 2018 at Abraham Kiptum satte verdensrekord under Valencia halvmaraton. Tiden lød på 58.18, og var fem sekunder raskere enn den gamle rekorden eritreiske Zersenay Tadese satte i 2010.

Kenyanske langdistanseløpere har vært involvert i en lang rekke dopingskandaler. Det er bare seks dager siden Asbel Kiprop fikk sin straff etter ha testet positivt på EPO i november 2017.

1500-meterløperen er utestengt de neste fire årene.