DØDE: – Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av, sa Martines mamma under rettssaken. Foto: Privat
DØDE: – Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av, sa Martines mamma under rettssaken. Foto: Privat

Dagmamma dømt til fire års fengsel for dødelig vold mot Martine – anker saken

En dagmamma (49) er i lagmannsretten dømt til fire års fengsel for vold med døden til følge mot Martine i 2006. Dagmammaen anker saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen står stikk i strid med avgjørelsen fra Ringerike tingrett, som frikjente kvinnen i fjor.

Kvinnen, som er tidligere ustraffet, var dagmamma for 13 måneder gamle Martine.

For 13 år siden, 4. september 2006, ble det oppdaget at Martine hadde alvorlige hodeskader. Klokken 10.00 samme dag hadde moren hennes levert henne til dagmammaen.

Slag mot hodet

Det var dagmammaen som varslet om at Martine var i dårlig form.

Martine ble først sendt til Ringerike sykehus, der hun ble lagt i respirator. Hun ble deretter fløyet med helikopter til Rikshospitalet med store hodeskader. Martine døde 8. september 2006.

Ifølge dommen ble skadene påført ved gjentatte slag mot hodet eller ved at bakhodet ble støtet gjentatte ganger mot hardt underlag.

Saken ble opprinnelig henlagt i 2009, før den ble gjenopptatt i 2016.

Det var Sørøst politidistrikt og Cold case-gruppa til Kripos som startet ny etterforskning av saken, som førte til at Riksadvokaten besluttet å gjenåpne etterforskningen.

Lagmannsretten mente påtalemyndigheten var å bebreide for at saken ikke ble oppklart og iretteført på et tidligere tidspunkt.

Straffen er betydelig redusert som følge av tiden som hadde gått. Tiltalte er også dømt til å betale oppreisningserstatning på 130.000 kroner til den ene etterlatte.

Straffen er satt til fengsel i 4 år. Dommen ble avsagt med dissens. En av meddommerne mener det ikke kan utelukkes at jenta var påført hodeskadene før hun ble levert til dagmammaen. Dommen er ikke rettskraftig, og dagmammaen har varslet at hun vil anke.

Moren til Martine sier til TV 2 at hun synes dommen er for mild.

– Det er godt å endelig få en dom. Men samtidig gjør det ikke ting noe bedre eller lettere. Det er like fordømt vondt enda, sier moren, 13 år etter at Martine døde.

Hun er sliten etter flere runder i retten, og blir ikke mindre sliten av nyheten om at saken ankes til Høyesterett.

– Det blir aldri ferdig. Vi får aldri senket skuldrene, sier moren.

– Mareritt jeg ikke kommer ut av

Bistandsadvokat Marius Staurset sier de etterlatte er enormt lettet over å bli hørt etter 13 år med kamp og mye motgang.

– De er svært fornøyde med resultatet. Saken har selvsagt vært et mareritt å stå i, og det har ikke vært lett for dem å gjenoppleve alt sammen i to omganger i retten, sier familiens bistandsadvokat Marius Staurset til TV 2.

Thomas Randby, en av kvinnens to forsvarere, sier de er overrasket over flertallets bevisvurdering, og mener det er avsagt en uriktig dom.

– Vår klient er svært lei seg og fastholder at hun ikke gjorde noe galt mot Martine. Lagmannsrettens dom vil bli anket til Høyesterett med begjæring om opphevelse på grunn av saksbehandlingsfeil, sier advokat Randby.

Moren til Martine har fremholdt at alt var normalt med ettåringen før hun leverte henne en dag på høsten i 2006. Dagmammaen har hele tiden hevdet sin uskyld.

– Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av. Jeg fungerte ikke til noe som helst i mange måneder etter at Martine døde, sa moren i tingretten i februar 2018.

Hun forklarte seg da i detalj om dagen hun leverte Martine til dagmammaen.

– Martine var en helt vanlig frisk unge. Dagmammaen hadde vært syk, så jeg spurte om hun var komfortabel med å passe Martine. Hun klamret seg til meg og gråt før jeg reiste, sa moren.

– Skjønte at noe var galt

Noen timer etter fikk hun melding om at Martine var blitt slapp og at dagmammaen var bekymret.

– Jeg skjønte at noe var galt. Så jeg satte bilen i gir og kjørte det jeg maktet. Da jeg kom dit sitter dagmamma i stolen i stua med Martine i armene. Hun er rød, varm og tydelig oppspilt. Da jeg får henne i armene skjønner jeg at det er noe riv ruskende galt. Hun skar tenner, du så bare det hvite i øynene hennes. Det så ut som om hun hadde kramper. Jeg prøvde å klappe henne på kinnet og sa «du må våkne, Martine». Og jeg bad dagmammaen tilkalle ambulanse.

– Hva sa tiltalte til deg? spurte aktor.

– Jeg husker ikke.

«Hva har du gjort? Hva har skjedd?»

I morens politiforklaring gikk det frem at hun flere ganger spurte dagmammaen: «Hva har du gjort? Hva har skjedd?»

Og at hun svarte «Vet ikke».

– Jeg prøvde å få øyekontakt med Martine, men det var ikke noe der, sa moren i vitneboksen, før hun brast ut i gråt.