OPPFORDRING: Slike meldinger legger russen ut for å få unge jenter til å rulle med dem. Nå advarer politiet.
OPPFORDRING: Slike meldinger legger russen ut for å få unge jenter til å rulle med dem. Nå advarer politiet. Foto: Politiet

Russen krever nakenbilder fra jenter:

Dette russebildet gjør politiet forbannet

Politiet advarer mot russ som kontakter unge jenter og ber dem sende nakenbilder for å bli med på russebussene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Sør-Vest gikk fredag ut med en advarsel, da russen krever nakenbilder fra jenter ned i 14-års alderen – for at de skal få sitte på med russebussen.

– Vi ser at det er behov for at vi går ut og advarer og forteller foreldrene hva som foregår. Det er viktig at foreldre prater med barna sine, sier leder Elfrid Vestbø for forebyggende avsnitt ved Jæren politikammer til TV 2.

I påsken stanset politiet på Jæren flere russebusser der det var berusede jenter mellom 14 og 16 år som festet med russen.

Bekymret

Politiet kom da også over bilder som var delt på en Instagramprofil tilknyttet en av russebussene, der det oppfordres til å sende «nudes» for å få bli med på rulling.

Facebook har politiet postet bildet av russen som kom med denne oppfordringen.

– Dette er absolutt ikke greit. Vi er bekymret både for deling av nakenbilder, som spres seg svært fort, og for at de unge og berusede jentene kan havne i uønskede situasjoner eller bli utsatt for seksuelle overgrep, sier Vestbø.

Grunnen til at politiet deler bildet er at de vil informere foreldre om hva som foregår.

Vestbø oppfordrer foreldre til å ta en alvorsprat med barna sine både rundt nakenbilder og eventuelle konsekvenser ved å bli med å rulle med russen.

Sendt ut brev til alle skoler

Vestbø sier at de også har sendt ut brev til alle skolene på Jæren, der de har bedt rektorene om å ta opp dette problemet med elevene.

– I tillegg til at mindreårige jenter fester med russen, melder også mange russ om et veldig stort gruppepress i russsetiden. Det er trist at det skal være slik, sier Vestbø.

Politiet på Jæren har hatt alle russebusssjefene inne til samtaler før russetiden, hvor temaet har vært at mindreårige jenter blir presset til å gjøre ting de ikke ønsker for å få bli med og rulle.

Antallet busser mer en tripplet

Vestbø hadde håpet at det forebyggende arbeidet deres ville hjelpe. Hun blir derfor litt oppgitt når hun ser at russen kommer med slike oppfordringer til unge jenter.

Politilederen er bekymret over utviklingen, da hun ser at det er status blant noen jenter å rulle med russen.

– Selve russefenomenet virker til å bare bli mer populært for hvert år. I fjor var det bare seks russebusser her på Jæren, i år er det 20. I tillegg er det en hel rekke russebiler. Så vår oppfordring er at alle foreldre tar en prat med barna sine, når vi nå er på vei inn i den heftigste russetiden.