Storaksjon mot dekk-verksteder

A-krimsenteret i Midt-Norge fikk mange tips om ulovligheter i dekk-bransjen, og gikk til aksjon. Den avdekket ulovlig arbeidstid, manglende sikkerhet, svart verksted-drift, og én ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

A-krimsenteret i Midt-Norge har fått inn mange tips om ulovligheter i dekkbransjen og gikk derfor til aksjon mot en rekke bilverksteder.

– Vi hadde fått inn mange tips, og det var ønskelig å kontrollere hvorvidt disse stemte, sier underdirektør i Skatteetaten og talsperson for aksjonen Stian B. Tingstad til TV 2.

Skatteundragelse

Denne uka fikk TV 2 nyhetene henge i hælene på blant andre Arbeidstilsynet, skatteetaten, NAV, og politiet.

Sistnevnte skulle vise seg å komme veldig til nytte.

En av virksomhetene politiet besøkte uanmeldt har vært i søkelyset over tid, og det foreligger mistanke om grov skatteunndragelse.

Da politiet ankom virksomheten ba de om en ekstra patruljebil til stedet, da mannen som ble pågrepet var en som muligens kunne ha satt seg til motverge. Men det hele foregikk rolig og mannen ble med i politibilen.

Siktelsen lyder på grov skatteunndragelse.

Forsvarer Morten Aalberg sier den siktede mannen vil avvente med å ta stilling til spørsmålet om straffskyld, til forsvareren har fått gått gjennom materialet i siktelsen.

Helsvart

Ytterligere 14 virksomheter fikk uanmeldt besøk denne dagen, og 89 personer som jobber på de ulike stedene ble intervjuet.

– Vel en tredel av dem sier de ikke har fått lønn, men dette kan jo skyldes at dette er sesongarbeide, og at lønna ikke har kommet ennå, forteller Tingstad.

Blant dem som har fått lønn opplyste noen at de mottar kr 10.000 brutto, pr måned. En av arbeidstagerne bor i en pizzabil, utenfor arbeidsstedet. En annen sover på en sofa, inne i verkstedhallen.

– Er dette hovedsaklig utenlandsk arbeidskraft, som muligens ikke kjenner til sin rettigheter i Norge?

– De fleste som jobber under slike forhold er nok utenlandske ja, bekrefter Tingstad.

Da dagen var omme hadde ett verksted blitt stanset helt og holdent.

– De drev rett og slett helsvart, og ble stanset på stedet, opplyser underdirektøren.

Vil ikke svartmale

På ett av de verkstedene hvor etatene blir ønsket velkommen, sier daglig leder Sindre Langberg til TV 2 nyhetene at slike aksjoner må til.

– Dette må stoppes, det er for mange "rare garasjebedrifter" som driver ulovlig, og ødelegger for oss andre. Selv om det føles ubehagelig at aktiviteten her stopper opp fordi myndighetene skal sjekke oss, så er det viktig for forbrukeren at de gjør jobben sin, mener Langberg.

– Hva med deg selv, er alt ok i din bedrift?

– Ja, jeg er sikker på at alt er på stell her ja!

Talsperson for aksjonen i Trondheim og omegn påpeker at mange opererer etter boka.

– Det er viktig for meg at vi ikke svartmaler en hel bransje, selv om ikke alt er bra i denne bransjen, sier Stian B. Tingstad.

Reaksjoner

Etter ukas aksjon i Trondheim og to nabokommuner, vil det komme flere reaksjoner:

flere indikasjoner på trygdebedrageri

Statens vegvesen anmelder to virksomheter for ulovlig drift

Arbeidstilsynet vil komme med en hel mengde pålegg, som gjelder ulovlig innkvartering, ulovlig arbeidstid, og manglende sikkerhet på arbeidsplassen.