IKKE GUNSTIG: - Det snakkes mye om at man skal ta vare på spillerne. Jeg synes ikke de tar det helt seriøst, sier Larviks Mari Molid til TV 2.
IKKE GUNSTIG: - Det snakkes mye om at man skal ta vare på spillerne. Jeg synes ikke de tar det helt seriøst, sier Larviks Mari Molid til TV 2. Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Larvik fortviler – tvinges på ni timers busstur til skjebnekamp i Molde

Larvik er kritiske til at kampen ikke ble utsatt. – Streiken kommer ikke som noen overraskelse, svarer Norges Håndballforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SAS-streiken setter sine spor også i Idretts-Norge. Larvik og Molde skulle spille kamp to i sluttspill-semifinalen fredag kveld. Etter planen skulle kampen begynt klokken 20.00, men det skjer etter all sannsynlighet ikke.

Uten fly til Molde måtte Larvik-spillerne kaste seg i minibuss fredag formiddag. Nå venter en busstur på ni timer til Molde.

– Blir jo en parodi

Larvik prøvde å få kampen avviklet på en annen dato, men forbundet satte seg på bakbeina. Larvik fryktet at de ville bli degradert dersom de ikke kom seg til kampen.

I den første publiseringen av denne saken fremkom det at Larvik hadde fått beskjed av forbundet om at de ville bli degradert om de ikke spilte kampen, men dette medfører ikke riktighet. TV 2 beklager.

Molde har ikke halltid lørdag, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig.

– Vi har stoppet på Espa nå. Bollestopp. Nå er vi på tur. Det er en veldig spesiell situasjon selv om det er flere enn oss som blir rammet av SAS-streiken, sier landslagets Mari Molid (28) til TV 2.

Hun er fortvilet over situasjonen. Molid mener forbundet setter spillernes helse på spill. Larvik-kapteinen mener også at Molde får et stort konkurransefortrinn som følge av bortelagets amputerte oppladning.

– Vi kjørte fra Larvik klokken elleve. Vi blir tvunget til å sitte ni-ti timer i buss før kampen i kveld. Vi vet ikke når vi er fremme. En ting er den helsemessige risikoen for skader. Det er ikke optimalt. Forbundet har også lagt en Champions League-plass i sluttspillet for at det skal satses på. Dette er ikke de beste forutsetningene for å spille en sluttspillkamp. Kampen kan fort begynne klokken elleve i kveld. Det blir jo en parodi, sier hun.

Forbundet: – Kommer ikke som noen overraskelse

TV 2 har vært i kontakt med Håndballforbundet og kommunikasjonsansvarlig Lars Hojem Kvam har forståelse for at Larvik kunne ønske ting var annerledes, men påpeker at det var anledning for å planlegge transportendringer i god tid.

– Det er ingen ønskelig situasjon, og vi skjønner at Larvik HK ønsker seg en bedre oppladning, men en pilotstreik i et flyselskap får konsekvenser for de som er avhengig av å reise. Det er ikke til å unngå, og det er ikke bare Larvik av kvartfinalistene som nå må forflytte seg i buss, påpeker Kvam og legger til:

– Streiken kommer ikke som noen overraskelse. Klubbene ble kontaktet torsdag med spørsmål om hvilke reiseplaner de hadde. Da hadde for eksempel Storhamar allerede avtale med et busselskap hvis det ble flystreik. De la også inn en ekstra god margin ved at de dro tidlig fra Hamar i retning Trondheim i dag, og er dermed klare for sin kamp mot Byåsen selv om den starter allerede klokken 18.00.

Ikke til spillernes beste

Molid mener forbundet ikke legger handling bak ordene om at spillerne skal beskyttes.

– Man kan stille seg spørsmål om det samme hadde skjedd i fotball. Der hadde kampen sikkert blitt avlyst. Men her skal kampen spilles for enhver pris. Det har nettopp vært en kampanje med slagordet «Don't play the players». Det snakkes mye om at man skal ta vare på spillerne. Jeg synes ikke de tar det helt seriøst, sier hun.

Forbundet mener det ikke er uvanlig at lang reisetid forekommer for bortelag.

– Et lag som Vipers har også mange timers oppladning i buss i dag, noe de som regel alltid har når de har bortekamp i Oslo. At det kan bli flere titall mil i buss på kampdag er ikke noe ukjent fenomen for spillerne, verken i Norge eller i andre store håndballnasjoner, sier Kvam.

Det blir hektiske dager for Larvik-spillerne.

– Hvis vi vinner i kveld skal det spilles en tredje kamp på søndag. Vi kan ikke gjøre noe med streiken. Det er som det er. Men det er veldig spesielt at kampen ikke kan utsettes. Toppidretten skal ikke være sånn som dette, sier profilen.

Kvam forklarer gir følgende grunn til TV 2 om hvorfor kampen ikke ble utsatt:

– Med tanke på at halltilgangen i Molde ikke var stor på lørdag, og at en eventuell tredje kvartfinale er satt opp allerede på søndag, er det derfor vår totalvurdering at det er best å avvikle kampen fredag som opprinnelig berammet, selv om kampstart blir noe senere på kvelden enn planlagt.

Om ikke annet kan bussturen til rosenes by brukes som teambuilding.

– Det skal sies at folk er ved godt mot. Vi har godt humør. Vi har pakket oss inn og sitter tett i tett, ler hun.