FIKK PSYKISKE PROBLEMER: Espen Gundersen fortalte russen om at han fortsatt sliter etter trafikkulykken han ble utsatt for. Foto: Klaus Holthe
FIKK PSYKISKE PROBLEMER: Espen Gundersen fortalte russen om at han fortsatt sliter etter trafikkulykken han ble utsatt for. Foto: Klaus Holthe

Advarte russen: Espen (28) trodde faren var død

Espen Gundersen (28) fortalte 3000 russ i Grieghallen om hvordan han fortsatt sliter med psykiske problemer etter at han og faren ble påkjørt bakfra i 2012.

Ulykken skjedde på E18 da Espen Gundersen og faren var på vei til Sverige for å handle.

– Vi var bakerst i en kø som hadde stoppet opp da jeg så i speilet at det kom en bil bakfra i full fart, forteller 28-åringen fra Langhus i Akershus.

De 3000 avgangselevene som var i Grieghallen fikk høre om hvordan han i årene etterpå har spilt scenen om og om igjen i hodet da han så faren i øynene da bilen traff.

Trodde faren var død

– Etterpå var jeg helt sikker på at faren min var død, fortalte 28-åringen til russen.

Faren måtte skjæres ut av bilen. Etterforskningen senere viste at føreren som kom bakfra i omkring 120 km/t ikke rakk å stoppe fordi han var opptatt med å taste i mobiltelefonen sin.

PÅKJØRT BAKFRA: Erlend Gundersen (28) ble påkjørt bakfra i 120 km/t. Foto: Halden Arbeiderblad.
PÅKJØRT BAKFRA: Erlend Gundersen (28) ble påkjørt bakfra i 120 km/t. Foto: Halden Arbeiderblad.

Både Espen Gundersen og faren ble skrevet ut fra sykehuset dagen etterpå, men selv uten store fysiske skader viste seg vanskelig å fortsette livet på normal måte.

– Jeg lot som at jeg hadde det bra, men på innsiden ble det bare verre og verre. I ettertid har jeg klart å ta en bachelorgrad i psykologi, og håper å bli så frisk at jeg kan ta en master, sier Gundersen.

Ser friske ut, men sliter

Han mener det er lett å glemme at de som ser friske ut etter ulykker kan ha store problemer som ikke går over av seg selv.

– Det sosiale livet har vært vanskelig, og noe så vanlig som å kjøre bil er fortsatt krevende. Kommer det en bil litt for tett bak får jeg angst, sier 28-åringen.

Håper å slippe dødsbudskap

Det er 30 året på rad at avgangselevene i Hordaland har deltatt på arrangementet i Grieghallen, der de også fikk høre sterke historier fra flere trafikkofre, samt etatene som rykker ut ved ulykker. Det var også en prest som fortalte russen at hun håpet å slippe å komme med dødsbudskap til deres foreldre.

Omkring 80.000 russ har de siste 30 årene vært gjennom denne spesielle skoletimen, som blant annet arrangeres av Trygg trafikk og Hordaland fylkeskommune.