SIKTER PÅ PALLEN: Jakob Fuglsang har enda ikke tatt det siste steget opp på toppen av podiet i år. Søndag kan dansken klare nettopp det.
SIKTER PÅ PALLEN: Jakob Fuglsang har enda ikke tatt det siste steget opp på toppen av podiet i år. Søndag kan dansken klare nettopp det. Foto: Christophe Ena

– Han har aldri vært sterkere enn han er nå

Jakob Fuglsang (34) vurderes som en av de største favorittene til Liège-Bastogne-Liège etter en imponerende vårsesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liège-Bastogne-Liège på TV 2 Sport 2 og Sumo søndag kl. 14.10.

Hadde det ikke vært for at Julian Alaphilippe virker å sykle med en rakett på ryggen denne sesongen, ville historien trolig vært en annen for Jakob Fuglsang (34).

Har måttet gi tapt

Alaphilippe har vært som en skygge på bakhjulet til dansken og senest i La Flèche Wallonne endte det med seier til den franske 26-åringen.

– Det viser at formen min er supergod og at jeg kan avslutte som dette i et løp som vanligvis ikke passer meg, sa Fuglsang ifølge Velonews.

Også i grusrittet Strade Bianche i mars måtte Fuglsang ta til takke med andreplass etter å ha gjort opp om seieren med Alaphilippe i målbyen Siena. I helgens Amstel Gold Race rotet duoen bort seieren til råsterke Mathieu van der Poel, men Fuglsang maktet likevel å bli nummer tre.

Legger man til sammenlagtseieren i Ruta del Sol, etappeseier i Tirreno Adriatico og flere topp-plasseringer i Baskerland rundt er det ikke rart at folk har latt seg imponere over 34-åringen denne sesongen.

– Det er gøy at det er en danske som er så sterk. Han virker utrolig solid når han går på. Han utfordrer Alaphilippe skikkelig, men har ikke klart å knekke den taktiske koden. Alaphilippe har et mentalt og taktisk overtak. Fuglsang virker kanskje sterkere, men Alaphilippe tar ham alltid på at han har en skarpere avslutning. Det er den store utfordringen til Fuglsang. Og så prøver han av og til å angripe litt for tidlig, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Og et scenario der Fuglsang og Alaphilippe er med på å gjøre opp om seieren «La Doyenne» søndag er mer tenkelig enn utenkelig. Men at Fuglsang står som den nest største favoritten hos bookmakerne, er nok en liten overraskelse om man ser på det Astana-dansken har vist i éndagsritt tidligere i karrieren.

I toppslag

Fuglsang har primært vært ansett som en etapperytter og hans beste resultat i et av de såkalte monumentene i sykkelsporten er fjerdeplassen fra Il Lombardia i 2010. I Liège-Bastogne-Liège er niendeplassen fra 2015 hans beste resultat.

Andreplassene i Strade Bianche og La Flèche Wallonne, samt tredjeplassen i Amstel Gold Race, fra årets sesong bærer likevel bud om at Fuglsang kan få til noe stort søndag.

– Fuglsang har aldri vært sterkere enn han er nå. Han har hatt veldig fin utvikling siden han vant Critérium du Dauphiné i 2017. Han har særlig blitt sett på som en pallkandidat i Tour de France, men nå ser vi hvor utrolig bra han er i éndagsrittene. Kanskje det passer ham bedre, fordi han har en tendens til å ha noen dårlige dager i de lengste etapperittene, sier Kaggestad.

Etter at Liège-Bastogne-Liège er over starter oppladningen til Tour de France for Fuglsang. Critérium du Dauphiné står på programmet - et ritt han vant i 2017 før han måtte bryte Tour de France etter en velt én måned senere.

Kaggestad er imponert over utviklingen 34-årige Fuglsang, som satte bestenotering med sjuendeplass sammenlagt i 2013-utgaven av Touren, har hatt de siste årene.

– Det viser at man modnes med alderen i en positiv forstand i sykkelsporten. Det er mye som skal læres. Det å bli voksen som sykkelrytter er utrolig sammensatt. Fuglsang har prøvd veldig hardt i mange år og hatt et voldsomt press på seg. Nå virker det som han er i en situasjon hvor han er i balanse. Hvert løp er en målsetning – uten at det er altfor mye ensidig fokus på treukersrittene. For noen ryttere er det beste å ta det litt som det kommer. For Fuglsang kan det kanskje være greit å ha flere mål enn bare ett ritt, sier Kaggestad.