MELDER SEG UT: Ulf Leirstein har vært medlem av Frp i over 30 år.
MELDER SEG UT: Ulf Leirstein har vært medlem av Frp i over 30 år. Foto: Junge, Heiko

NRK: Nytt varsel mot Ulf Leirstein

Samme dag som Ulf Leirstein melder seg ut av Frp bekrefter partiets organisasjonsutvalg overfor NRK at de har mottatt et nytt varsel på politikeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen kom meldingen om at Ulf Leirstein melder seg ut av Fremskrittspartiet. I en Facebook-melding skriver han at det har vært «en tøff og lang prosess å komme til denne beslutningen.»

Det var Dagbladet som først meldte nyheten.

Leirstein har vært medlem av partiet i over 30 år og skriver på Facebook at det siste året har vært vanskelig.

– Preget av stadige medieoppslag som er knyttet til en periode i mitt liv mange år tilbake, som jeg gjerne skulle sett ugjort. Dette har jeg beklaget mer enn én gang, skriver han.

Nytt varsel

I januar i fjor innrømmet Leirstein overfor NRK at han hadde sendt en rekke e-poster med pornografisk innhold til flere mannlige partifeller i hjemfylket Østfold. De aktuelle e-postene ble sendt i 2012.

Fredag formiddag, etter at Leirsteins utmelding ble kjent, bekrefter leder Alf Erik Andersen i Frps organisasjonsutvalg overfor NRK at det har kommet et nytt varsel på Leirstein.

– Hendelsen varselet dreier seg om, er fra samme tidsperiode som de tidligere varslene på Leirstein, og ligger 7-8 år tilbake i tid, sier han til NRK.

Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, sier til NRK at han først fikk vite om varselet klokken 09 i dag.

– Han sa at han hadde bestemt seg for å melde seg ut, og orienterte om det, sier Limi som forteller at nyheten kom som en overraskelse.

– Jeg visste ikke at han hadde tenkt på det, det var veldig overraskende.

«Heksejakt»

Flere av mottakerne av e-postene var unge gutter som var aktive i FpU i Østfold. En av mottakerne var 14 år på tidspunktet e-postene ble sendt.

– Heksejakten jeg og mine nærmeste har blitt utsatt for oppleves ikke å stå i forhold til hva jeg har gjort og hva jeg beskyldes for. Uthengingen i media og negativt fokus også på andre saker utenfor min kontroll har vært en påkjenning jeg ikke tror media er klar over betydningen av for en familie, skriver Leirstein på Facebook fredag morgen.

Etter at e-postene ble kjent gikk Leirstein selv ut på Facebook og erkjente at han hadde gått over streken, og beklaget. Samtidig informerte han om at han ville stille sine politiske verv i bero.

Senere uttalte han at han trakk seg som parlamentarisk nestleder og justispolitisk talsmann i Frp.

Politikk

Leirstein understreker også at utmeldingen også handler om politikk, og at han opplever at partiet svekkes av «alt for mange kompromisser».

– Jeg mener Frp trenger en tydeligere Frp-profil for at partiet skal stå seg som parti over tid. Jeg ønsker allikevel Frp alt godt og håper man finner sterkere tilbake til det ekte Frp, skriver han.

Han understreker i Facebook-meldingen at han i all hovedsak har hatt en fin tid i Fremskrittspartiet.

Parlamentarisk leder, Limi, mener at å melde seg ut av partiet ikke er løsningen.

– Han har gitt fra seg muligheten til å påvirke politikken og den politiske kursen, sier Limi.

Det har foreløpig ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med Leirstein.

– Viktig politiker

Frp-leder Siv Jensen reagerer slik på at den profilerte stortingsrepresentanten nå melder seg ut av partiet:

– Ulf Leirstein har vært en viktig politiker for Frp over lang tid. Jeg har kjent han siden 90-tallet og har samarbeidet godt med han. Det er derfor vemodig at han melder seg ut. Jeg forstår at det har vært en tøff tid for Ulf og at det var en krevende beslutning for han å melde seg ut, men jeg respekterer hans avgjørelse og ønsker han lykke til utenfor partiet, skriver Jensen i en tekstmelding til TV 2.

Lokallagsleder Niklas Eriksen og ordførerkandidat Michael Torp for Moss Frp bekrefter i en e-post til TV 2 at de har fått med seg at Leirstein trekker seg fra partiet.

– Med tanke på alle de alvorlige sakene rundt han av forskjellig karakter, mener vi dette var en klok avgjørelse, som vi respekterer, skriver de og fortsetter:

– I tilfeller som dette er det alltid best at et medlem selv tar avgjørelsen om å gi seg. Det sparer både partiet og vedkommende for mye unødvendig støy. Vi takker Ulf for jobben han har gjort i politikken og ønsker han lykke til videre.

Da TV 2 kontaktet Carl I. Hagen angående utmeldingen, var han ikke klar over nyheten. Han ønsker ikke å kommentere det før han har undersøkt saken nærmere.

TV 2 har også vært i kontakt med Terje Søviknes, som ikke ønsker å kommentere saken.