TIDLIGERE NESTLEDERDUO: Hadia Tajik og Trond Giske på landsmøtet i 2017, mens de ennå var en nestlederduo.
TIDLIGERE NESTLEDERDUO: Hadia Tajik og Trond Giske på landsmøtet i 2017, mens de ennå var en nestlederduo. Foto: Roald, Berit

Giske mener Tajik spredde inntrykk av at han hadde begått grove forbrytelser

Ap-nestleder Hadia Tajik skrev hun var rystet som jurist på Facebook etter å ha lest varsler mot Trond Giske og leste høyt fra to varsler på sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet. Giske mener Tajik bidro til å eskalere saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Haddy Njie (39) og Trond Giske (52) forteller for første gang om stormen som traff i desember 2017, da Giske ble anklaget for seksuell trakassering.

Sentralt i prosessen i Arbeiderpartiet vinteren 2018 og 2019 stod Giskes nestlederkollega Hadia Tajik.

21. desember ble Trond Giske innkalt til et møte med partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

Møtet fant sted hjemme hos Stenseng, der Giske for første gang ble forelagt varslene som hadde kommet inn.

Istedenfor at Giske skulle skrive et tilsvar til varslene, ble det bestemt at Giske skulle beklage. Men han skulle ikke røpe innholdet i varslene.

21. desember beklaget han på Dagsrevyen.

– Hvorfor skulle dere ikke snakke om innholdet i varslene?

– Nei, det var jo ut ifra en slags respekt for varslerne, at de eier sin historie, sier Giske.

– Så det var ikke en beslutning for å beskytte deg? At man ikke skulle si hva varslene skulle inneholde.

– Nei nei, nei. Nei, nei, nei. Jeg tror jo at på mange måter det hadde vært bra for meg da, om folk hadde visst hva det her var. Fordi nå visste man jo ikke.. jeg hadde bedt om unnskyldning, men de visste jo fortsatt ikke om det var i skalaen et kyss på et nachspiel eller en sovevoldtekt. Det visste jo.. det var jo ingen som visste det.

Da alle redaksjoner lette etter informasjon om hva varslene egentlig handlet om, meldte Hadia Tajik seg, på Facebook. Hun skrev 22. desember at hun hadde blitt kjent med innholdet i to varsler – og at det for henne var rystende lesning, både som menneske, nestleder – og jurist.

Tajik vil i dag ikke gi noen kommentar om hva hun la i dette.

Se hele dokumentaren med Haddy Njie og Trond Giske på TV 2 Sumo.

– Stormen ble enormt stor

Trond Giske mener hun med formuleringen spredde inntrykk av grove forbrytelser.

– Altså en jurist sa til meg at som jurister er vi jo.. vi blir jo ikke rystet av lovbrudd. Det er hverdagen til en jurist, så hvis du blir rysta som jurist så er det ikke bare lovbrudd, det er noen veldig alvorlig lovbrudd. Altså, det er jo.. det etter jo et inntrykk helt åpenbart, som veldig mange kommentatorer tror jeg og pressefolk tok utgangspunkt i. Og som gjorde at.. stormen ble enormt stor.

Støre vil ikke stille til intervju i saken og svare på hvordan Tajiks handling påvirket prosessen. På en pressekonferanse 2. januar sa han dette om Facebook-meldingen.

– Det er en melding hun må ta ansvar for, jeg visste at Hadia var engasjert i spørsmålet, men hun tok selv ansvaret ved å legge ut den. Jeg var orientert om at hun vurderte å gjøre det, men det var hennes ansvar.

Tajik leste høyt fra varsler

Første januar 2018 innkalles Giske til et nytt møte med Støre, og denne gangen stiller partiet med advokat.

Trond Giske trekker seg midlertidig som nestleder og ber om ro til å skaffe juridisk hjelp og samle et svar. Men ro blir det ikke.

2. januar møtes de 22 mektigste politikerne i Arbeiderpartiet på partikontoret på Youngstorget.

På forhånd har Hadia Tajik informert Støre om at hun vil lese fra to varsler. Dette er i strid med Støres plan på sentralstyremøtet.

– Den andre januar var det jo sentralstyremøte. Jeg var jo sjukmeldt, men jeg kunne jo gått på et sentralstyremøte. Jeg tror det var klokt at jeg ikke gikk først og fremst for min egen del. Men en av grunnene fra Jonas til at det ikke var nødvendig at jeg var der, det var jo at.. det sentralstyremøtet skulle jo ikke behandle saker. Dette behandles jo av ledelsen og.. av noen.. Ja, altså Kjersti da egentlig som oftest, partisekretæren. Det er jo ikke noe som gjøres i et plenum i et sentralstyre. Så det var knapt behov for meg der, sier Giske til TV 2.

– For der er det et 20-talls mennesker?

– Der er det 22 stykker så det var ikke et forum for å gå inn i innholdet i sakene og gjøre en vurdering.

– Så du trengte ikke komme?

– Nei jeg trengte ikke komme.

Tajik trosser Støre og leser fra to varsler. Det er avtalt med varslerne på forhånd. Det hun gjør er så oppsiktsvekkende at det allerede før møtet er over lekkes til VG.

– Også sitter jeg jo i stua og plutselig ser jeg at det står live på VG hva som foregår i sentralstyret, hvor det blir lest fra varsler, hvor det blir helt åpenbart prosedert da på at dette er alvorlige og forferdelige saker. Og jeg sitter jo her, sier Giske.

– Det bare bekreftet at det finnes ingen grenser lenger. At det finnes ingen regler lenger, sier Njie.

– Det var ingen i rommet som kunne forsvare Trond?

– Altså, det var jo ikke mulig å forsvare Trond på det tidspunktet. Fordi hvis du forsvarte Trond, så betydde det at du angrep varslerne. Jeg er ikke i tvil om at det er vanskelig å være varsler. Men det har vært minst like vanskelig å mene noe annet. Og å sitte på andre opplysninger, svarer Njie.

Tajik og Støre ønsker ikke å kommentere saken. I et intervju med NRK 18. januar i fjor, sa Tajik at hun «ønsket å få frem alvoret i saken».

Etter sentralstyremøte 2. januar erkjente Støre at Tajiks handling førte til en ubalanse i møte.

– Det ble en ubalanse i møtet da Tajik valgte å legge frem den ene versjonen? spør politisk kommentator Aslak Bonde på pressekonferansen.

– Det er korrekt og derfor ble det heller ikke flere gjennomganger, fordi sentralstyret var opptatt av at vi følger de reglene, svarer Støre.