– Jeg følte meg også ulykkelig

TV 2 har møtt Arsenal-keeper Bernd Leno, som ser på seg selv som del av en stor «keeper-familie» og hyller mannen han i løpet av sesongen har detronisert som førstekeeper i Nord-London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

London Colney, Hertfordshire (TV 2:)

Arsenal-keeper Bernd Leno kommer vandrende gjennom den store innendørshallen rett innenfor inngangsportene til Arsenals treningsfelt i London Colney, og presenterer seg høflig for den ventende pressen som har kommet for å møte ham.

Det er tirsdag formiddag, og lite vet han om at han kun halvannet døgn senere skal være med på å tape 1-3 i Wolverhampton, i det som for ham personlig blir en av sesongens svakeste kamper i Arsenal-drakten.

Ironisk nok er ett av temaene i intervjuet han skal til å gjøre med TV 2 nettopp keepertabber, i lys av situasjonen fra uken i forveien der Barcelona-målvakt og Leno-landslagskamerat Marc-André ter Stegen valgte ikke å juble da motstanderkeeper David de Gea tabbet seg ut på Camp Nou.

– Vi keepere vet hvordan den andre keeperen føler seg i et slikt øyeblikk. Vi keepere er en stor familie. Den tabben de Gea-gjorde er en tabbe alle har gjort enten på trening eller i kamp. Det skjer. Så da jeg så den kampen, kunne jeg kjenne på de Geas følelse i det øyeblikket.

– Jeg følte meg også ulykkelig, for det er ikke noe godt øyeblikk for en keeper. Men slik er livet som keeper. Når du gjør noen tabber i karrieren din, vet hjernen din hvordan du skal takle det, forteller 27-åringen.

Forklarer prosessen der han startet som andrevalg

Leno nærmer seg slutten av sin debutsesong i Premier League etter 230-millionerkronersovergangen fra Bayer Leverkusen i fjor sommer, og avslører at han fikk en brå start på tilværelsen i engelsk fotball. Førstevalget mellom Arsenal-stengene i Premier League ved sesongstart het nemlig Petr Cech, men den nåværende førstekeeperen har en naturlig forklaring på hvorfor ting ble som de ble.

SCENESKIFTET: Bernd Leno erstatter Petr Cech mot Watford i september. Siden har han ikke sett seg tilbake.
SCENESKIFTET: Bernd Leno erstatter Petr Cech mot Watford i september. Siden har han ikke sett seg tilbake. Foto: Adrian Dennis/AFP

– Det var kun i ligaen jeg var andrevalg, og det var kanskje bedre, fordi man må få en følelse av Premier League. Det er en annerledes form for fotball, og jeg startet oppkjøringen to uker senere enn de andre spillerne. Sett i ettertid var det nok best slik, men akkurat da var det vanskelig for meg. Du kommer til et nytt land for å spille og nyte ligaen og atmosfæren. Det var veldig tøft for meg, men manageren og keepertreneren sa at jeg skulle holde meg rolig og fokusere hele tiden, fordi min mulighet ville komme, forteller han.

Og i den sjuende Premier League-runden, hjemme mot Watford i slutten av september, skulle nysigneringen endelig få sjansen i Premier League. Da måtte nemlig Cech forlate banen med skade allerede i 1. omgang, og siden har ikke tsjekkeren spilt ett eneste minutt i engelsk fotballs øverste divisjon.

– Det var uheldig for Pete at han ble skadet, men det var min mulighet. Jeg spilte veldig bra, og manageren bestemte at jeg skulle bli stående i mål. Så det var veldig bra for meg, forteller tyskeren.

Hyller mannen han har detronisert: – Jeg ser opp til ham fremdeles, for han er en legende

Siden Watford-kampen i september er det kun blitt cupkamper på Cech, mens Leno har voktet buret i Premier League, og i januar kom nyheten om at den inneværende sesongen - Cechs 15. i Premier League - også blir hans siste. Veteranen legger nemlig hanskene på hyllen ved sesongslutt, og Arsenals nye førstevalg er full av lovord om sin nesten ti år eldre lagkamerat og mentor.

– Jeg er glad for å kunne jobbe med ham, og jeg ønsker å nyte de siste ukene vi har sammen. Han er ikke bare en veldig god keeper, men også en veldig fin person med en god personlighet. Så jeg er stor fan av Pete.

– Du er en god del yngre. Du må ha sett opp til ham da du var en ung og lovende keeper?

– Ja, selvsagt. Jeg ser opp til ham fremdeles, for han er en legende. Han har vunnet mange trofeer, og er en av de største keeperne i Premier League og i Europa noensinne. Han er en legende, og det betyr alt, sier Leno.

I onsdagens kamp mot Wolverhampton var tyskeren altså uheldig ved to av tre baklengsmål, men håpet om en topp fire-plass lever definitivt fremdeles for hans Arsenal. Forut for søndagen ligger de kun ett poeng bak Chelsea, som skal ut i en tøff bortekamp mot Manchester United, som er ett poeng bak der igjen.

Se de to potensielt helt avgjørende kampene med tanke på Champions League-kvalifisering, Leicester-Arsenal (13.00) og Manchester United-Chelsea (17.30) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Søndag spilles også Burnley-Manchester City kl 15.05. Sendestart på TV 2s kanaler søndag er 12.00!

Lenos tre beste Premier League-minner fra debutsesongen:

  • – Min første kamp, da jeg kom inn før pause da Pete ble skadet. Det var et spennende øyeblikk, for når du er på benken som keeper så er du ikke forberedt på å komme inn som innbytter.
  • – Det første Nord-London-derbyet var også veldig nervøst. Vi vant på hjemmebane.
  • – Det motsatte oppgjøret på Wembley. Det var en interessant kamp og en spesiell atmosfære.