TEST AV BARNESYKLER:

Denne sykkelen liker barna best

TV 2 hjelper deg: En sykkel er klar favoritt hos de som sykler mye terreng, mens en annen den beste all-round-sykkelen. Vi har testet juniorsykler for de mellom 8 til 12 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snøen er borte de fleste steder og syklene tas fram. Mange små trenger ny sykkel, men hva skal man egentlig se etter?

Se TV 2 hjelper deg på TV 2 torsdag klokken 20.30 eller på TV 2 Sumo

August Kulberg (8) og brødrene Herman (10) og Ulrik (12) har testet juniorsykler sammen med Amalie Bjordahl Schau (10) for TV 2 hjelper deg.

Se alle resultatene nederst i testen.

Barna går på Sørkedalen skole og flere går på sykkeltrening én gang i uka. De vet godt hva som gjør en bra sykkel:

– At den har gode dempere, gode bremser og godt gir, sier Ulrik.

– Ikke for stor for deg og heller ikke for liten for deg, sier August.

Amalie påpeker at man fint klarer seg med få gir:

EKSPERT: Øyvind Wold fra Syklistenes landsforening har testet syklene. Han anbefaler å ikke ha alt for mange gir på barnesyklene. Foto: Bjørnar Posse Sandboe.
EKSPERT: Øyvind Wold fra Syklistenes landsforening har testet syklene. Han anbefaler å ikke ha alt for mange gir på barnesyklene. Foto: Bjørnar Posse Sandboe.

– Det er ganske lurt å ha gir, men du må ikke ha mange mange gir, sier hun.

Ta med barna i butikken

Det er til sammen fem sykler som er testet. Nakamura Torq plus fra Intersport, Diamant Ultra fra G-sport, XC 240 Lite HD fra XXL, Merida Switchback MD fra Coop og X-Dirt fra Biltema.

Alle er såkalte juniorsykler, som passer for barn mellom 8 og 12 år. Dyrest er Nakamura Torq plus fra Intersport som koster over 5000 kroner. Billigst er X-Dirt fra Biltema til 2694 kroner

Slik har vi testet

  • Syklene er levert med skjermer, støtte og lys og dette er tatt med i den endelige prisen.
  • Alle syklene er vurdert utifra kriteriene kvalitet, sikkerhet, vekt, kjørefølelse og brukervennlighet. Der sikkerhet har vært viktigst.
  • Den samlede vurderingen fra barna og vurderingen fra ekspert Øyvind Wold i Syklistenes landsforening har telt like mye.
  • Barna testet syklene over en to ukers-periode. De har testet syklene på asfalt, terreng og grus.
  • Alle syklene ble veid, og vekten inkluderer støtte, skjermer, etc. og kan derfro avvike noe fra det produsentene opplyser som vekt.

Øyvind Wold fra Syklistenes landsforening har også vurdert syklene. Han sier det er viktig å ta barnet med i butikken når man skal velge sykkel slik at de kan kjenne på både størrelse, vekt og bremser.

– Vekt er ekstra viktig for barna, fordi barna ikke har den styrken som voksne har. Bremsene skal være lette å dra inn, også for små hender, sier Wold.

Han mener en barnesykkel ikke bær veie noe særlig mer enn 12 kilo. Han reagerer derfor på Merida-sykkelen som veier over 14 kilo:

– 14,5 kilo på en barnesykkel syns jeg er alt for tungt!

Store forskjeller på gir og bremser

Syklene har alt fra tre til 21 gir. Wold mener det ideelle er rundt syv til åtte gir.

– Det er både fordeler og ulemper med mye gir. Fordelen er at du kan velge veldig lette gir, som kan være fordel for barn som ikke har så mye muskelstyrke, men det kan også være vanskelig å finne riktig kombinasjon av tannhjulene foran og bak, sier Wold.

Flere av syklene har også ulike girsystem.

– Det er bare en vanesak, det er ikke noe bedre eller dårligere enn andre systemer, sier han.

Aller viktigst er bremsene.

– Den tyngste er kanskje den mekaniske skivebremsen fra Merida. Her trekker du i en vaier som setter stempler inn på en skive, forklarer Wold.

Heller ikke Biltema-sykkelen imponerer:

– Biltema-sykkelen har pedalbrems. Du bremser ved å tråkke bakover. Det er ikke optimalt, for det er ikke alltid pedalene er i en posisjon der du kan bremse bakover hvis du skal bremse kjapt, sier Wold.

Se hvem som vant testen og les syklenes dom under!

X-Dirt

Pris: 2694, Vekt: 12,66kg, selges hos Biltema, Terningkast: 2

Rimeligste sykkel i testen, men forbremsen er tung å trekke inn og pedalbrems på bakhjul er ikke optimalt. Sykkelen har kun tre gir, som i tillegg fungerer dårlig - det letteste giret er fortsatt tungt. Sykkelen har støtdemper, som barna liker godt. Enkel hverdagssykkel. Bærer preg av rimelige komponenter og løsninger. Passer for de som bare skal ha en enkel sykkel som kan ligge og slenge i borettslaget.

Merida Switchback MD

Pris: 3847 kroner, Vekt: 14,50kg, selges i to farger hos Coop, Terningkast 3

Den tyngste sykkelen i testen. Sykkelen har 21 gir, som kan bli litt mye for noen. Den har brede dekk, samt støtdemper, og egner seg til terreng. Bremsene er mekanisk skivebrems, som er litt tunge i bruk. Teknisk en helt ok barnesykkel, men med høy vekt. Hverdagssykkel som også kan brukes til enkel stisykling og på korte turer, vekten vil merkes i motbakkene

Diamant Ultra

Pris: 4366 kroner, Vekt: 10,56kg, selges i to farger hos G-sport, Terningkast: 4

Den letteste sykkelen i testen, noe som er et stort pluss. Sykkelen har 21 gir, som kan bli litt mange. Litt hardt sete. shimano/tektro felgbrems, som kan være litt tunge å bruke. Passer til hverdagsbruk og turer både på grus og asfalt. August sin favoritt.

Nakamura Torq plus

Pris: 5366, Vekt: 12,1kg, selges hos Intersport, Terningkast: 5

Den dyreste sykkelen i testen. Sykkelen har svært brede dekk og hydraulisk skivebrems, som er svært lette å trekke inn. Sykkelen har åtte gir, som er passe mengde gir. Den har også ekstra brede pedaler. Bør tåle stisykling og hard bruk og overrasker med lav vekt. Passer til hverdagsbruk og kortere turer. Passer for de som har ekstra stor sykkelinteresse og skal kjøre mye på terreng. Ulrik og Herman sin favoritt.

White XC 240 Lite

Pris: 3996 kroner, Vekt: 11, 98kg, selges i to farger hos XXL, Terningkast 5

Åtte gir, enkel og intuitivt å bruke. Sykkelen er ganske lett og har shimano hydraulisk skivebrems, som er svært lett å trekke inn. Allsidig sykkel som kan brukes både til hverdags og diverse turer. Sykkelen både Amalie og Wold likte best, og den beste allround-sykkelen. Passer for de som skal sykle mest på asfalt og grusvei.