BETRODD MANN I TEAMET: Daværende førstelagstrener Rene Meulensteen (til venstre) fotografert sammen med daværende (og nåværende) Manchester United-assistent Mike Phelan og sjefen selv Sir Alex Ferguson i 2008.
BETRODD MANN I TEAMET: Daværende førstelagstrener Rene Meulensteen (til venstre) fotografert sammen med daværende (og nåværende) Manchester United-assistent Mike Phelan og sjefen selv Sir Alex Ferguson i 2008. Foto: Jon Super/AP

Tidligere United-trener overrasket over tidspunktet for permanent Solskjær-ansettelse:

– De er nesten tilbake der de var under Mourinho

Rene Meulensteen trodde gamleklubben ville vente med å ansette permanent manager, og mener en emosjonell berg-og-dalbane er det siste Manchester United trenger.
Poengsnittet som permanent manager er nå dårligere for Solskjær i United enn det han leverte totalt i marerittperioden i Cardiff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Manchester (TV 2:)

Manchester Uniteds dårlige form under Ole Gunnar Solskjærs ledelse fortsetter, og etter 0-2 for Manchester City onsdag står de røde djevlene med sju tap på de siste ni kampene i alle turneringer.

Den negative spiralen sammenfaller med den permanente ansettelsen av nordmannen, som står med 2-0-5 på de sju kampene som er spilt siden han skrev treårskontrakt i midten av mars.

Den mangeårige Manchester United-treneren Rene Meulensteen er blant dem som er overrasket over at ansettelsen ble foretatt på det tidspunktet den gjorde, men klarer ikke å sette fingeren på hvorfor de røde djevlenes form så merkbart er blitt forverret de siste ukene.

– Da Mourinho dro og Ole kom inn, var det en stor energi-innsprøyting. De spilte på den riktige måten. De spilte fantastisk offensiv fotball, basert på fart, og scoret mange mål. Plutselig er de nesten tilbake til der de var under Mourinho, sier han til TV 2.

Lavere enn Cardiff-totalen

Poengsnittet (*) etter Solskjær ble permanent ansatt er nede i 0,86, og er etter de to siste tapene mot Everton og City til sammenligning verre enn tallet for hele perioden Solskjær var manager i Cardiff for fem år siden. Da leverte hans walisiske lag ni seire, fem uavgjorte og 16 tap på 30 kamper, et poengsnitt på 1,07.

Totalt i Solskjær-perioden er imidlertid poengsnittet fremdeles betydelig høyere enn marerittperioden på ni måneder i Wales. Siden Solskjærs første United-kamp mot nettopp Cardiff i desember har Manchester United levert et snitt på 1,92 i alle turneringer. Til sammenligning var snittet under José Mourinho 1,50 denne sesongen.

* Tallet inkluderer cupkamper, selv om det reelt sett ikke deles ut poeng i dem.

– Jeg tror ikke det har noe med Ole å gjøre

Nederlenandske Meulensteen jobbet over elleve år i Manchester United fra 2001 til 2013, først som trener for de yngre lagene i klubben og reservelaget. Fra 2008 til 2013 var han imidlertid en av Sir Alex Fergusons mest betrodde menn rundt førstelaget, i et trenerteam som også inneholdt dagens Solskjær-assistent Mike Phelan. 55-åringen tror ikke det er den permanente ansettelsen i seg selv som har gjort at prestasjonene til Manchester Uniteds spillere har dalt den siste tiden.

– Jeg vet ikke, men man kan måle mye fra dag til dag og på treningsfeltet. Så har de åpenbart hatt mange kamper, men det er virkelig rart. Man kan spørre seg selv hva som er grunnen. Jeg tror ikke det har noe med Ole å gjøre. De underliggende problemene ligger hos spillerne, og er dypere enn noe annet. Men det er definitivt et problem, og noe Ole må løse, analyserer nederlenderen.

– Det siste United trenger

Solskjær kom inn som midlertidig sjef da Mourinho fikk sparken i desember, og opplevde en enorm start med ti seire på de første elleve kampene sine. Oppturen varte helt til midten av forrige måned, og den permanente ansettelsen var et faktum 28. mars. Meulensteen er blant dem som er overrasket over at eks-klubben ikke hadde is i magen og ventet til etter sesongslutt med å foreta sitt endelige valg for de neste årene.

– For å være ganske ærlig, så trodde jeg det ville skje. De kunne slått seg til ro og tatt seg tid til å snakke i kulissene. Ingen kunne forutsett starten hadde, og de kunne aldri akseptert den dårlige formen de har nå. Men når de gjør det, så skaper det en emosjonell berg-og-dalbane. Det mener jeg er det siste United trenger. De kunne ventet, og det ville gitt alle god tid til å bare sette seg ned, slappe av og tenke «Okei. Hva trenger vi for fremtiden?» sier han.

Mener Champions League er «helt vitalt»

Meulensteen er glad på sin gamle United-kollegas vegne, men ser mer negativt på tilstanden gigantklubben befinner seg i for øyeblikket. I løpet av hans snaut elleve år i Manchester vant de ligaen hele seks ganger, men siden både han og Ferguson forlot dem i 2013, er det blitt seks sesonger uten Premier League-titler. Nå håper han i det minste at Solskjær klarer å styre dem til Champions League i løpet av de siste avgjørende ukene av sesongen.

– Det er helt vitalt. De kan ikke klare seg uten det. Men selv det er ikke noe Manchester United skal jage. Kampen mot City skulle vært en kamp om ligatittelen for dem. Men slik er det åpenbart ikke nå, sier Meulensteen.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!