Haugen takker nei til ishockey-VM: – Norge blir svekket

Onsdag kveld ble han østerriksk mester med klubblaget Klagenfurt, men Lars Haugen blir ikke med landslaget til VM som starter om to uker.

DROPPER VM: Lars Haugen har bestemt seg for å takke nei til VM-spill. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.
DROPPER VM: Lars Haugen har bestemt seg for å takke nei til VM-spill. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.

Det var VG som omtalte nyheten først.

Haugen har vært Norges førstemålvakt, og stått i mål i alle mesterskap siden 2011.

32-åringen forklarer at det ligger familiære hensyn bak beslutningen om å droppe årets VM.

– Det har vært en supervanskelig avgjørelse. Men det er av hensyn til familien. Den har vært hjemme i Norge et par måneder, og jeg ville ikke kunnet levere (på isen) hvis jeg skulle dratt til Bratislava og blitt borte fra den enda en måned, sier småbarnsfar Haugen til VG.

Han understreker samtidig at dette ikke betyr at landslagsdøren stenges for godt.

– Det er kjipt

Lagkameratene på landslaget er nå samlet på Lørenskog foran VM-generalprøven mot Danmark.

De legger ikke skjul på at det blir et tydelig savn etter Haugen.

– Det kjipt for oss. Han er en fantastisk god hockeyspiller, og en gledesspreder, så vi kommer til å savne han. Men han må tenke på seg selv, og vi støtter han, sier Mathis Olimb til TV 2.

– Er det en trygghet som blir borte?

– Vi har jo andre gode keepere, så jeg tror nok at det skal gå greit sånn sett. Men vi kommer til å savne å ha Lars her. Han er en herlig type, understreker Olimb.

TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik mener Norge blir svekket uten Haugen.

– Norge blir svekket, i og med at vi får en svakere bredde. Henrik Haukeland er en veldig god målvakt, men den rutinen og statusen Haugen har i gruppen forsvinner. Så totalt sett er det synd for Norge at han ikke kan spille i Slovakia. Det er det liten tvil om, sier Erevik.

– Så god som han har vært i år er det klart det hadde vært viktig å ha med Lars, sier Alexander Bonsaksen til TV 2.

I tillegg til Haugens forfall har Mats Zuccarello og Ken André Olimb gitt beskjed om at de ikke blir med til VM. Patrick Thoresen er også usikker etter en kneskade han pådro seg i semifinalen i sluttspillet.

– Vi er bra skodd

Landslagssjef Petter Thoresen mener at de har andre målvakter som kan og må steppe opp, nå som førstevalget er ute.

– Det er selvfølgelig trist at han ikke blir med, men sånne ting må man bare respektere. Spillerne har tøffe program, og sliter med skader som de spiller med under sluttspill. Vi skulle gjerne hatt han her, men vi tenker også på at han har en livssituasjon som gjør at han takker nei til landslaget nå, sier Thoresen til TV 2.

– Hvordan er det å miste en erfaren spiller som Haugen?

– Utenfor isen er han jo en morsom fyr å ha rundt seg, og på isen har jo vært en av de mest rutinerte. Nå blir det jo en stor sjanse for Haukeland å ta den rollen. Han fikk prøve seg i noen VM-kamper i fjor, og vi er trygge på at vi er bra skodd.

– Haugen har jo vist seg som en matchvinner flere ganger. Er det et usikkhetsmoment at han nå er borte?

– Nå har jeg jo fulgt med Haukeland i noen år. Han har vært matchvinner for Timrå og Leksand, så han er garantert keen på å vise at han kan være det på landslaget også. Haugen har gjort det veldig bra, men Haukeland har også vært i de situasjonene med lagene sine. Så det blir nok bra, tror Thoresen.

Lars Haugen har ikke besvart TV 2s henvendelser torsdag.

Østerriksk mester

Onsdag kveld ble han østerriksk mester med Klagenfurt, etter at de slo Sondre Oldens Vienna Capitals i finalen. Med en imponerende redningsprosent på 94,4 ble Haugen tidenes første nordmann til å vinne det østerrikske sluttspillet.

Lagkameratene fulgte onsdagens finale fra hotellet.

– Det var veldig gøy i går. Han hadde et par redninger som var helt sinnssyke, så det var stort. Vi får bare si gratulerer til han. Det er synd at han ikke får vært med i VM, men han får nyte sommerferie med familien, sier Andreas Martinsen til TV 2.

– Vi var en gjeng som satt og fulgte med, og jeg ble mer engasjert enn jeg trodde. Han har vært knallgod i hele år, så jeg syns Lars fortjente det. Han har slått alle rekorder i Østerrike i år, og han har helt klart vært den viktigste spilleren deres i sluttspillet. Det var moro å se at han lykkes, sier en av hans beste kamerater Niklas Roest.

– Han spiller et strålende sluttspill, og hadde noen feberredninger i overtidsperioden. Så han var sterkt delaktig i at laget han klarte å bli mestere. Så vi sender en stor gratulasjon til han, understreker landslagssjefen.

Haugen har spilt 43 VM-kamper og ni OL-kamper for Norge.

Norge åpner årets ishockey-VM mot Russland i Bratislava 10. mai. Senere skal nordmennene møte Tsjekkia, Sverige, Sveits, Østerrike, Italia og Latvia i gruppespillet.

Dagens målvakter i Norges tropp er Henrik Haukeland (TPS, Finland) og Henrik Holm (Stavanger).

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2