NY TREND: I USA svarer 43 prosent av unge i alderen 22 og nedover at de har takket ja til en jobb, for så å ombestemme seg uten å fortelle det til arbeidsgiver. Illustrasjonsbilde: Colourbox
NY TREND: I USA svarer 43 prosent av unge i alderen 22 og nedover at de har takket ja til en jobb, for så å ombestemme seg uten å fortelle det til arbeidsgiver. Illustrasjonsbilde: Colourbox

Unge dropper jobber uten å si ifra:

«Ghosting» er ikke lenger bare et fenomen innen dating

Mer enn en tredjedel av unge arbeidstakere takker ja til jobben, for så å trekke seg uten å gi beskjed.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny studie utført av Randstad Holding, et av verdens største bemannings- og rekrutteringsselskap.

Studien, der 1202 arbeidsgivere og arbeidstakere deltok, er omtalt av nettavisen CNBC.

Til nå har «ghosting» vært forbundet med online dating, der man blir dumpet ved at den andre parten slutter å svare på meldinger eller ta kontakt.

Nå har fenomenet spredd seg til arbeidslivet.

Generasjon Z

I USA har 43 prosent av unge i alderen fra 22 og nedover, også kjent som Generasjon Z, svart at de har akseptert en jobb, for så å ikke ta den likevel. Til forskjell svarte bare 13 prosent av de mellom 55 og 74 at de har gjort det samme.

Generasjon Z brukes om de som er født på slutten av 90-tallet og tidlig 2000. Det er også den første generasjonen som er oppvokst med internett og sosiale medier.

Hodejeger Erik Falk Hansen i AvantGarde Search mener at denne «ghosting»-trenden ikke er vanlig i Norge, men at man begynner å se lignende tendenser.

– Tidligere har det vært vanlig å starte i den jobben man har akseptert i Norge, men jeg ser sakte, men sikkert at denne trenden også utvikler seg her, sier Falk Hansen, som understreker at fenomenet i Norge ikke er på nivå med USA.

Hodejeger Erik Falk Hansen ser tendenser til at «ghosting» i arbeidslivet blir mer vanlig i Norge. Foto: Privat
Hodejeger Erik Falk Hansen ser tendenser til at «ghosting» i arbeidslivet blir mer vanlig i Norge. Foto: Privat

– Tenker på seg selv

Årsakene til denne arbeidsliv-«ghostingen» kan være mange. Eksperter peker blant annet på at arbeidsledigheten er på sitt laveste på lenge i USA, og at Generasjon Z ikke har samme ansvar for familie og økonomi, slik som tidligere generasjoner har hatt.

En annen grunn kan være teknologi. Til CNBC sier HR-sjef i Randstad, Jim Link, at teknologien fører til at arbeidstakere forlater tradisjonelle karriereveier og forventninger om hva det vil si å være ansatt.

Når det kommer til Norge tror Falk Hansen at vi er i en situasjon hvor det er stor mangel på arbeidskraft innen spesifikke områder.

– I tech-bransjen er det betydelig flere stillinger for nyutdannede enn hva det er søkere. Dermed vil disse søkerne oppleve å bli kontaktet av potensielle arbeidsgivere i perioden fram til de skal begynne i jobben de har akseptert. Da kan det hende at noen av de stillingene de blir kontaktet om er mer spennende, og at de derfor dropper stillingen de i utgangspunktet hadde akseptert, sier hodejegeren.

Falk Hansen tror også at arbeidstakere tidligere har vært redde for å «brenne broer» dersom man ikke starter i en stilling man har akseptert. Det tror han ikke unge i dag tenker på i like stor grad.

– Til syvende og sist vil søkeren, spesielt denne generasjonen, først og fremst tenke på seg selv.

– Kan bety ekstra tid og penger

For arbeidsgivere kan denne trenden bety ekstra tidsbruk og kostnader hvis de må ut å rekruttere på nytt, mener Falk Hansen.

– Dessuten kan det hende at de da ikke får levert på prosjekter i tide til kunder, ettersom de ikke har den arbeidskraften de hadde planlagt å ha.

Falk Hansen mener at hvis dette blir en vanlig trend, må kanskje arbeidsgivere forberede seg på å finne en back up-kandidat i tilfelle den utvalgte ikke begynner.

– Men det koster tid og penger, i tillegg til at det kan være med på å svekke ryktet deres som arbeidsgiver hvis det ikke blir nødvendig å ansette kandidaten de har i bakhånd, sier Falk Hansen.