Sjøvegan, drap 1998, Marie-Louise Bendiktsen (57)
Sjøvegan, drap 1998, Marie-Louise Bendiktsen (57) Foto: Politiet

Dømt til elleve års fengsel for Sjøvegan-drapet i 1998

En 38 år gammel srilanker er dømt til elleve års fengsel for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen (59) for over 20 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han kommer imidlertid til å anke dommen umiddelbart, opplyser hans forsvarer Alexander Greaker.

Tiltalte har hele tiden nektet straffskyld og mener politiet har pågrepet feil mann.

– Han er svært skuffet over ikke å bli trodd på sin forklaring, sier Greaker til TV 2.

Uenige om alder

I tillegg til fengselsstraffen er han dømt til å betale 300.000 kroner i oppreisning til Bendiktstens to barn.

Statsadvokat Torstein Lindquister ba i retten om 17 års fengsel.

– Jeg registrerer at retten er enige med påtalemyndigheten i det normale straffenivået for lovbruddet. Så er de uenige i at vi tilstrekkelig har bevist at han var over 18 år på gjerningstidspunktet, og da lander de på en lavere straff, sier han til TV 2.

I retten har det vært tema hvorvidt tiltalte er født i 1980, slik han selv hevder, eller i 1976, slik påtalemyndigheten mener å kunne bevise.

– Fra forsvarers ståsted er vi godt fornøyde med at retten har valgt å tro på at han var under 18 år i 1998. Det får selvsagt stor betydning for straffutmålingen, sier Greaker.

Lindquister opplyser at påtalemyndigheten ved Riksadvokaten vil gå grundig gjennom dommen og vurdere en anke over straffutmålingen i saken.

Pågrepet i fjor

Bendiktsen ble funnet drept med 13 knivstikk i ruinene av sin nedbrente bolig på Sjøvegan i Salangen i Troms i midten av juli 1998.

Drapet på den 59 år gamle enken har siden vært en av Norges mest etterforskede drapsgåter. Totalt er rundt 2.500 personer kontaktet i rundspørringer, over 800 personer avhørt og rundt 800 tips undersøkt.

Samtidig ble det hentet inn DNA-prøver fra omkring 1.900 menn som kunne ha oppholdt seg i Salangen på drapstidspunktet.

I fjor sommer ble den nå domfelte mannen pågrepet da han landet på Gardermoen. Da hadde ny DNA-teknologi vist at hans DNA-profil var identisk med den som var funnet på åstedet. Han har siden sittet varetektsfengslet.

Siden han ble pågrepet har 38-åringen forklart at han hadde et kortvarig intimt forhold til Bendiktsen, og at det er derfor hans DNA er funnet på hennes døde kropp.

Tidligere dømt

Sommeren 1998 bodde den domfelte mannen i Salangen mens han søkte asyl på humanitært grunnlag. I løpet av de første årene etter drapet ble han flere ganger avhørt i saken.

Senere er mannen straffedømt ved en rekke anledninger, blant annet for bedragerier og dokumentforfalskning. Han ble i 2009 dømt for ransforsøk mot en eldre kvinne som brakk foten under hendelsen.

Samtidig ble mannen utvist i to år. Han reiste da hjem til Sri Lanka, der han har tilbragt mesteparten av de siste ti årene.