SKALK LUKENE! Lørdag til søndag kan det bli svært vått på Østlandet, særlig området rundt Rjukan, Notodden og Kongsberg. Mye nedbør, en våt jordsmonn kombinert med mye snøsmelting, gir stor fare for flom og jordskred. De gule punktene får mest nedbør.
SKALK LUKENE! Lørdag til søndag kan det bli svært vått på Østlandet, særlig området rundt Rjukan, Notodden og Kongsberg. Mye nedbør, en våt jordsmonn kombinert med mye snøsmelting, gir stor fare for flom og jordskred. De gule punktene får mest nedbør. Foto: StormGeo

Flomfare i helgen – til uka kan snøen vende tilbake

NVE sender ut oransje farevarsel for flom og jordskred.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha vært bortskjemt med finvær i uforskammet lang tid, har det vært gråere i Sør-Norge de siste dagene, med bygevær flere steder.

Dersom du har planer om utflukter i Sørøst-Norge i helgen, må du forberede deg på at det kan bli en svært våt affære.

Flomfare

Det er nemlig ventet et intenst nedbør fra lørdag til søndag formiddag.

– Lørdag kommer det et smalt lavtrykk inn over Sør-landet, og legger seg over Telemark, Vestfold og sørvestlige deler av Buskerud.

Det sier StormGeo-meteorolog Frode Håvik Korneliussen.

– Fra lørdag morgen til søndag morgen er det meldt mellom 70 og 100 millimeter regn, noe som er svært mye nedbør, sier meteorologen.

NVE har gått ut med oransje varsel om flom- og rasfare for Telemark og Buskerud.

Årsaken er at nedbøren vil få stor fart på snøsmeltingen i høytliggende strøk, og at grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy (se faktaboks).

Det ventes mye regn, opp mot 50 mm på 24 timer og 100 mm på to døgn for lørdag og søndag. Lokalt der regnbygene treffer kan det komme mer. I tillegg ventes det stor snøsmelting i høyereliggende strøk, opp mot 40 mm på 24 timer.

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy etter flere uker med snøsmelting. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Snøen er stedvis vannmettet. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.

Opp mot 150 mm nedbør

I løpet av hele lørdag- og søndagsdøgnet kan det totalt komme mellom 120 og 150 mm nedbør på de verst utsatte stedene.

Korneliussen understreker at det er vanskelig å fastslå mengdene med sikkerhet, fordi frontsonen er så smal, men at potensialet for svært mye nedbør er der.

– Fronten må bli liggende mer eller mindre i ro i samme området for at vi skal få disse mengdene, men det er absolutt en viss fare for det, sier han til TV 2.

Regnskyllen skal vare helt frem til søndag morgen, før det gradvis klarner opp.

Pent i nord

Det strålende været Sør-Norge har hatt de siste ukene, har nå flyttet seg nordover.

– Fra og med Møre og Romsdal, blir det virkelig fint vær de neste dagene, med temperaturer rundt 20 grader – spesielt i Trøndelag og Nordland, sier Korneliussen, om helgens vær.

I Finnmark og Troms vil temperaturene synke noe gjennom helgen, mens resten av landet preges av skyet vær med innslag av regn.

Kong Vinter med comeback?

– På Vestlandet er det meldt små byger med regn både fredag, lørdag og søndag ettermiddag. Oslo og Østlandet nord og øst for Mjøsa får stort sett oppholdsvær, sier Korneliussen.

Noe nytt påskevær – med sol, blå himmel og gradestokker som viser over 20 grader – kan vi se langt etter.

– Temperaturene i Sør-Norge vil synke, men lavtrykket forsvinner i løpet av søndagen, så starten på neste uke ser fin ut. Da er det meldt opphold over hele landet, sier meteorologen.

Onsdag skifter været totalt, og det er fare for snøbyger.

– Utover uken blir det en ordentlig omlegging. Det blir kjøligere, og enkelte steder i Midt-Norge og på Vestlandet er det faktisk meldt snøbyger, sier Korneliussen.

Ekstrem pollespredning

En usedvanlig tørr og varm april har ikke bare gitt solbrilleskille og dårlig skiføre.

Store deler av Sør-Norge er fremdeles merket med høy skogbrannfare, og pollenvarselet er satt til ekstrem i Trøndelag og Østlandet og Oslo fredag og lørdag.

– Tørr, varm luft skaper turbulens som gjør spredningen av pollenstøv svært effektiv. Godt vær for folk flest, er som regel dårlig vær for allergikere.

  • Beskjeden: Under 10 pollenkorn i luften per kubikkmeter.
  • Moderat: 10-100 pollenkorn per kubikkmeter. Da vil de mest alle allergikerne kunne få symptomer.
  • Kraftig: 100-1000 pollenkorn per kubikkmeter. Da vil alle med allergi få kraftige symptomer, og de som aldri har vært allergisk kan få allergi for første gang.
  • Ekstremt kraftig: Mer enn 1000 pollenkorn per kubikkmeter. Alle forhåndsregler bør tas av allergikere.

Kilde: NAAF

Det sier seniorforsker ved Norges Astma- og Allergiforbund, Hallvard Ramfjord.

– Akkurat nå er det på sitt aller verste for pollenallergikere, og de bør ta alle forholdsregler. Spesielt de som ikke tåler bjørkepollen.

Hallvard Ramfjord, forsker ved NAAF.
Hallvard Ramfjord, forsker ved NAAF.

Trenger mer regn

Regn derimot, vasker luften ren for pollen. Men det skal mer til enn en liten regnskur for at forholdene skal bli bedre, mener forskeren.

– En skikkelig regnskyll over en periode ville gitt allergikerne et lite pusterom. Bjørkepollenvarselet for de neste dagene er svært kraftig langs hele kysten, og også innover landet, sier han.

– Det positive med en tidlig pollensesongen for bjørk, er at den er over allerede før 17. mai, legger han til.