Kystmat:

Slik lager du maten fra Kystmat på TV 2

Under finner du matoppskriftene fra Kystmat på TV 2.

KYSTMAT: Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk. Oppskriften finner du i artikkelen.
KYSTMAT: Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk. Oppskriften finner du i artikkelen.

Djevelegg - ingredienser:

Den perfekte snacksen når du er øltørst. Djevelsk gode og brennende hete!

6 porsjoner

  • 6 egg
  • 6 ts dijonsennep
  • 6 ts smør
  • 1/2 liten finhakket rødløk
  • 2 ss finhakket gressløk
  • salt og nykvernet svart pepper
  • Tabasco
  • 6 halvlitere øl

Fremgangsmåte:

  1. Hardkok eggene, og del dem i to. Ta ut eggeplommene.
  2. Ha eggeplomme, sennep, smør, finhakka rødløk og gressløk i en bolle og rør godt sammen.
  3. Smak til med salt og pepper.
  4. Fyll eggehvitehalvdelene 1/3 fulle med Tabasco. Ja, hver av dem! Fyll på med eggeplommemassen.
  5. Ta halvliteren i den ene hånden og egget i den andre. Egget må spises helt! Du finner fort ut at du ikke har ølet i den andre hånden for moro skyld.

BLT-sandwich - ingredienser:

  • 8 skiver brød
  • 2 ss smør
  • 16 skiver bacon
  • 4 tomater
  • 4 ss majones eller aïoli
  • 2 håndfuller salat

Fremgangsmåte:

  1. Smør skivene med smør på begge sider, og stek dem på rist i ovn i 3 minutter på 200 grader til de er gylne og sprø.
  2. Sprøstek baconskivene i varm, tørr panne, og skjær tomaten i tynne skiver.
  3. Bygg smørbrødene: Først et lag med majones eller aïoli, deretter tomatskiver, salat, bacon og til slutt en ny brødskive på toppen. Del dette i to med en kniv, og stikk gjerne en tynn grillpinne gjennom hver halvpart for å stabilisere byggverket

Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk - ingredienser:

  • 16 østers
  • 1/2 dl rødvinseddik
  • 1/2 sjalottløk
  • 1 lime
  • Knust is

Fremgangsmåte:

  1. Åpne østersene og løsne kjøttet fra skallet med en kniv. Kjøttet skal ligge i skallet ved servering.
  2. Finhakk sjalottløken og bland den med eddiken.
  3. Anrett østersene på et fat med knust is og limeskiver.

Ceviche (Eliezer Ivan Mendez Contreras familieoppskrift fra Cancun, México) - ingredienser:

  1. 400 g piggvar (eller annen hvit fisk)
  2. 1/2 løk
  3. 3 tomat
  4. 5 lime
  5. 1 stor neve koriander
  6. 1/4 grønn habanero chili (eller så sterk som du klarer å spise)
  7. 1 ss olivenolje
  8. 5-6 dråper Worcestersaus
  9. Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Kutt fisken i tynne skiver. Legg fiskebitene i limesaft i ca. 20 min.
  2. Kutt tomat, løk, chili og koriander i småbiter. Bland grønnsaker og urter i en bolle. Ha i litt olje og Worcestersaus.
  3. Vend fisken og limesaften inn i grønnsaksblandingen. Smak til med salt og pepper.
  4. Serveres med salte kjeks eller flatbrød.

Villaks og Piggvar på Takke - ingredienser:

  • 500 g laks
  • 300 g piggvarfilet
  • 1 fennikel
  • 1 gulrot
  • 4 sjampinjonger
  • 1 rødløk
  • 4 ss smør
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 1 bt friske urter ( dill ,gressløk og persille)
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Kutt laks og piggvar i biter og krydre med salt og pepper.
  2. Skrell og kutt grønnsakene i skiver.
  3. Varm takka og ha på smøret. Legg laks og piggvar annenhver bit ytterst og ha på grønnsakene i midten.
  4. Hell over olivenoljen og la alt steke til varmen begynner å trenge igjennom fisken, ca. 3-4 minutter.
  5. Dryss over friske hakkede urter på slutten og krydre med litt salt og pepper.

Jentans himmelske fiskekaker - ingredienser:

  • 1 kg hvit fisk (gjerne lyr og kolje)
  • ca. 1 l h-melk
  • 30 g salt
  • ca. 170 g potetmel
  • muskat eller andre krydderier (det er kun fantasien som setter grenser)

Fremgangsmåte:

  1. Fisken kvernes og kjøres i kjøkkenmaskin med salt ca 10 minutter slik at det blir en seig masse (viktig).
  2. Spe ut slag om slag med melk og potetmel. Når røra er ferdig spedd skal den røres på middel hastighet i 10 minutter for å få en luftig og fin deig.
  3. På slutten kan du gjerne lett røre inn andre råvarer som purreløk, reker, friske urter eller noe annet godt.

Surmelkspudding med rabarbrakompott og nøtteknas - ingredienser:

Surmelkspudding

  1. 2 dl fløte
  2. 8 dl surmelk
  3. 100 g sukker
  4. 6 plater gelatin
  5. 1 vaniljestang

Rabarbrakompott

  1. 300 g rabarbra
  2. sukker etter eget ønske

Natteknas

  1. 2 dl store havregryn
  2. 2dl hasselnøtter
  3. 2 ss honning
  4. 2 ss brunt sukker
  5. limeskall fra ½ lime
  6. en klype kanel

Fremgangsmåte:

  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann. Snitt opp en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en kjele sammen med fløte og sukker. Kok opp og la det putre i noen minutter.
  2. Ta kjelen av varmen og tilsett de oppbløtte gelatinplatene i fløteblandingen. Rør til gelatinen er oppløst. Tilsett surmelka og bland sammen.
  3. Hell over i serveringsglass. Må stå kaldt minst 2 timer før servering.
  4. Kok opp rabarbra og sukker, og la det koke 3-4 minutter. Avkjøl før servering.
  5. Hakk hasselnøttene. Ha hakkede hasselnøtter, havregryn, honning, brunt sukker, limeskall og kanel i varm stekepanne. Ristes i pannen til det får en knasende konsistens.
  6. Anrett med å legge rabarbrakompott på puddingen og drysse nøtteknas over.

Fisk- og skalldyrsuppe - ingredienser:

  • 300 g blåskjell
  • 2 ss ekstra god olivenolje
  • 1 løk
  • 2 dl hvitvin
  • 150 g filet av laks eller ørret
  • 150 g filet av hvit fisk, for eksempel torsk, steinbit eller sei
  • 100 g røklaks
  • 1 gulrot
  • 1 fennikel
  • 1 liten bit sellerirot
  • 1 liten purre
  • 2 sjampinjonger
  • Litt assortert tang
  • 4 dl kremfløte
  • 1 1/4 liter fiskekraft eller fiskebuljong av terning
  • 100 g smør
  • 150 g rensede reker
  • 2 ss finhakket frisk basilikum
  • 2 ss finhakket frisk gressløk
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • Salt og nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte:

  1. Skyll og skrubb blåskjellene godt i kaldt vann. Fjern skjeggtråden. Sjekk at alle skjellene er friske ved å slå dem lett mot hverandre. Skjell som ikke lukker seg, må kastes.
  2. Varm olje i en stor kjele. Finhakk løken og ha den i sammen med blåskjellene. Hell over hvitvinen. Legg på lokk og la skjellene koke i ca. 1 minutt til de har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.
  3. Del fisken i små terninger.
  4. Vask og skrell grønnsakene. Skjær gulrot, fennikel, selleri og purre i strimler og sjampinjongen i skiver.
  5. Ha grønnsakstrimlene, tang, soppen og fløten over i blåskjellkjelen sammen med fisketerningene og røkelaksen. Hell over fiskekraft. Kok opp og rør inn smøret. Tilsett rekene og urtene.
  6. Smak til med salt og nykvernet pepper.
  7. Server suppen i kjelen med nybakt brød ved siden av.