CANNABISJUBEL: I dette bildet tatt midnatt 17. oktober jubler ansatte ved Leafly i Toronto for legaliseringen av Canada. Ett halvt år etter har imidlertid ikke utviklingen gått helt slik de ønsker – i hvert fall ikke enda.
CANNABISJUBEL: I dette bildet tatt midnatt 17. oktober jubler ansatte ved Leafly i Toronto for legaliseringen av Canada. Ett halvt år etter har imidlertid ikke utviklingen gått helt slik de ønsker – i hvert fall ikke enda. Foto: Chris Young

Seks måneder siden Canada legaliserte cannabis:

Slik har det gått

Seks måneder etter at Canada ble det andre landet i verden til å legalisere cannabis, sliter produsentene stort med å holde følge med det illegale markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober i fjor fulgte statsminister Justin Trudeau opp sitt valgløfte fra 2015 og gjorde Canada til det andre landet i verden som har legalisert cannabis.

Kun Uruguay har tidligere gått like langt i legaliseringen av cannabis som det Canada har gjort. I USA har flere delstater legalisert planten, men delstatene som ikke tillater cannabis er fortsatt i flertall.

Allerede dagen før lovendringen trådte i kraft i fjor høst hadde flere innbyggere i landet begynt å samle seg i køer utenfor utsalgsstedene for å kjøpe lovlig cannabis.

Forventningene var enorme, men resultatene ett halvt år etter viser at produsentene sliter med å holde følge med tilbudet til de ulovlige langerne.

Svartebørsen dominerer

Lisensierte produsenter sliter nemlig stort med produksjonen. Den plutselige økningen i etterspørsel etter planten førte til at de ikke klarte å levere nok til butikkene, hvilket førte til tomme hyller i de nystartede marihuana-butikkene.

I tillegg har prosessen med å få åpnet utsalgssteder og innvilgelse av lisenser vist seg å gå sakte. I Ontario, landets største marked for cannabis, har foreløpig kun 10 av de 25 lisensene fått åpnet fysiske utsalg per 1. april.

Dette har ført til at den «gode, gammeldagse langeren» fortsatt foretrekkes av majoriteten av kanadiske cannabis-brukere. Tall fra januar viser at det ble solgt cannabis for syv milliarder dollar i landet, men kun to av disse milliardene stammer fra det lovlige markedet, melder The Guardian.

Det betyr at rundt 70 prosent av cannabishandelen i Canada fortsatt foregår på det illegale markedet. Canada har ett av verdens høyeste forbruk av cannabis, der rundt 15 prosent av innbyggerne – mer enn fem millioner – sier at de har brukt cannabis.

Hovedformålet med legaliseringen er å få bukt med svartebørs, kriminelle nettverk og ulovlig salg, men utfordringene med levering fører altså foreløpig til at Canada sliter med å få bukt med disse problemene.

Vil ikke forlate det svarte markedet

Når cannabisen på det illegale markedet i tillegg er 36 prosent billigere enn på det lovlige, er det mange ting som nå lokker brukerne vekk fra lisensierte butikker.

– Så lenge den prisforskjellen vedvarer, vil det sannsynligvis være et svart marked, fordi folk vil gå dit de kan få en god deal, sier Rosalie Wynoch, analyst ved den konservative tenketanken CH Howe Insitute.

STORE KØER: I dette bildet fra 17. oktober er det stor pågang i en nyåpnet cannabis-butikk i Winnipeg, Canada. Den store pågangen kom brått på etter legaliseringen, og butikkene har så langt slitt med å holde tritt med tilbudet på det svarte markedet.
STORE KØER: I dette bildet fra 17. oktober er det stor pågang i en nyåpnet cannabis-butikk i Winnipeg, Canada. Den store pågangen kom brått på etter legaliseringen, og butikkene har så langt slitt med å holde tritt med tilbudet på det svarte markedet. Foto: John Woods

En av de som har gjort nettopp det er 60 år gamle Matt Daisley. Til CBC forteller han at han ble svært skuffet etter sitt første besøk i en cannabis-butikk i Ontario.

Daisley skulle kjøpe 3,5 gram av produktet MK Ultra, men kom tomhendt ut derfra etter å ha sett prisen på 45 kanadiske dollar, rett i underkant av 300 norske kroner.

– Jeg visste umiddelbart at jeg ikke kommer til å forlate det svarte markedet. Det kommer ikke på tale. Jeg kan få opptil syv gram av det samme produktet fra en ulovlig nettbutikk for rundt 40 dollar, sier Daisley.

Tror på bedring

Dette er imidlertid ikke første gang et land eller en delstat har slitt med oppstartsproblemer etter legalisering av cannabis.

I den amerikanske delstaten Colorado tok det to år før man fikk nogenlunde bukt med det interne svarte markedet. Delstaten har fortsatt store problemer med ulovlig produksjon av cannabis, men en stor del av årsaken til dette skal være at planten smugles ut fra Colorado til andre delstater der det fortsatt er ulovlig å konsumere og produsere cannabis.

– Myndighetene var klar over at de ikke kunne erstatte det svarte markedet fra dag én, sier Wynoch.

Hun mistenker at det svarte markedet vil vedvare i minst to år, i likhet med i Colorado.

Færre unge brukere

I oktober i fjor publiserte Colorado Divison of Criminal Justice det som anses som en av de største gjennomgangene av effekten cannabis har hatt på den amerikanske delstaten etter legaliseringen i 2014.

Rapporten anses som positiv for delstatens legalisering, ettersom ingen store utfordringer eller problemer ble funnet. Kanskje det mest positive funnet i rapporten var at bruken blant unge mennesker ikke hadde gått opp sammenlignet med før planten ble legalisert, hvilket var en av de største bekymringene.

I Norge er det foreløpig ingen av de store partiene som ønsker å legalisere bruk og salg av cannabis. Under Venstres landsmøte i 2018 ble det stemt over et forslag om å legalisere salg av bestemte rusmidler over disk, men med 110 mot 96 stemmer ble forslaget stemt ned.

I 2017 ble det imidlertid flertall på Stortinget for å slutte å straffe rusmisbrukere. Rusreformen, som fortsatt er i sin spede begynnelse, innebærer at rusavhengige skal få hjelp og behandling i helsevesenet i stedet for å bli straffet.

Et utvalg har blitt satt ned for å forberede gjennomføringen av reformen, og skal avgi sin utredning innen 31. desember 2019.