Slik reagerte Haddy Njie på dansevideoen: – Nå er det over

Trond Giske mener hans politiske liv hadde vært over hvis ikke Sofie stod frem med sin historie. Samboeren Haddy Njie forteller nå om de dramatiske timene hjemme i leiligheten deres etter at VG publiserte sin sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om kvelden den 21. februar i år publiserte VG den omstridte saken om Trond Giskes dans på Bar Vulkan. Saken var vinklet på at en tillitsvalgt hadde sendt en ny bekymringsmelding om Trond Giske.

I saken var Sofie, kvinnen Giske danset med, sitert på at «det ble litt mye».

Det VG underslo var at kvinnen slett ikke hadde opplevd møtet med Giske som ubehagelig.  

– Det var leggetiden til Maria. Da kom den på trykk. Og da leste vi det sitatet. Det ble litt mye, sier Trond Giske til TV 2.

Da VG publiserte saken var Giske i leiligheten i Oslo sammen med samboeren.

– Og da sa jeg det til deg, du trenger ikke lese mer. Nå er det over. Nå kan du ikke forsvare deg. Hvis hun sier det, er det ingenting du kan si eller bevise at er feil, sier Njie til TV 2.

LES OGSÅ: Sofie danset med Trond Giske. Dette er hennes historie.

OMSTRIDT DANS: Trond Giske og Sofie danset sammen ved disken på Bar Vulkan.
OMSTRIDT DANS: Trond Giske og Sofie danset sammen ved disken på Bar Vulkan.

Giske gråt

VG publiserte saken klokken 19:41 og paret var i ferd med å legge datteren.

– Jeg husker at jeg kledde på Maria pysjamas da du leste det. Og da lå jeg og Maria på senga, og du lå på den andre siden og jeg kan huske at jeg kjente i kroppen din at du gråt, sier Njie.

Hun forteller at hun ble kontaktet av mange som var skuffet.

– Ja, vi fikk mange telefoner fra folk som var skuffet. De trodde jo på bildet som ble tegnet i VG-saken, sant. At Trond hadde vært ute på byen på «sjekkern» mens jeg hadde vært borte. 

– Følte du deg ydmyket av den videoen?  

– Nei men jeg følte meg ydmyket av at... Jeg skjønner jo at en del tror at jeg ikke skjønner hva som foregår, sant.

– Hva mener du med det?

– Jeg visste at virkeligheten var helt annerledes enn VGs fremstilling, men også at det ikke var mulig å forsvare seg mot denne typen bruk av anonyme kilder. Etter å ha fulgt pressedekningen gjennom halvannet år, hadde jeg for lengst gjennomskuet en journalistikk som ikke har som mål å få frem sannheten. At noen tror noe annet, er det som er ydmykende, sier Njie.

Takknemlig

Da TV 2 20. mars publiserte intervjuet med Sofie, uttalte Giske at han var takknemlig.

Njie sier det føltes som om Sofie bar «livene våre i sine hender».

– Det er veldig spesielt at en dame, vi vet ikke hva hun heter eller hvem hun er. Og så følte vi at hun bar livene våre i sine hender. Sånn føltes det, sier Giskes samboer.

– Og realiteten er jo at hvis hun hadde gjort det veldig mange hadde gjort i en sånn situasjon, bare sagt at dette vil jeg ikke ha noe å gjøre med. Jeg vil ikke ha noe med pressen å gjøre, ikke ring meg, ikke intervjue meg, vil ikke gi noen sitater, bare gjemt seg, så hadde VG-saken blitt stående. Da hadde den saken som var helt feil blitt sannhet, sier Giske.

– Og ditt politiske liv ville vært over?

– Ja, det tror jeg. Og det er jo bare takket være det at hun var så modig, at hun sa det som var sannheten og stod opp mot Norges mektigste mediehus og sa at dette var feil, uriktig fremstilt, bare fordi hun var støpt av det kaliberet – at det bar, sier den tidligere Ap-nestlederen.

Vraket til verv

Valgkomiteen innstilte Giske til en plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap 20. februar.

Etter at VG publiserte sin sak, ble det innkalt til hastemøte i valgkomiteen. En enstemmig valgkomité besluttet at Giske ble vraket til vervene.

– Hadde TV 2-saken kommet tidligere hadde jeg håndtert ting annerledes. Jeg var veldig usikker da vi revurderte innstillingen, fordi det ble fremstilt som et overtramp. Vi var ferdig med vår innstilling og klare for å levere innstillingen, men vi trådte sammen på grunn av VG-saken. Derfor fikk VG-saken en politisk konsekvens for Trond, sa medlem av valgkomiteen og Oppdal-ordfører Kirsti Welander etter Sofie-saken.

I kjølvannet av VG-saken har journalist Lars Joakim Skarvøy blitt sendt ut i permisjon, mens de to andre reporterne på saken har byttet avdeling i VG. Avisen har lagt seg flate for måten de håndterte Sofie på.

Hun har selv bestemt seg for å klage VG inn for PFU.