Rause smørbrød med smak av sommer

Wenche byr på landgang med reker og laks og smørbrød med skagenrøre.

En klassisk landgang er et helt måltid i seg selv, der 3-4 påleggssorter av kjøtt, fisk, ost og egg avløser hverandre på en lang brødskive skåret på langs av et fint eller skåret på langs av et fint eller halvgrovt brød.

Server til en kopp te, kaldt drikke, øl med eller uten alkohol eller «bobler».

Landgang

  • Godt brød, loff eller halvgrovt brød som kan skjæres i lange skiver på langs.
  • Mykt margarin eller kremost (gjerne med urter).
  • Salat i små biter; ruccola eller bladpersille.
  • Kokt egg eller eggerøre
  • Reker og majones
  • Røkt laks/ørret med egg eller sennepssaus
  • Skinke eller annen spekemat
  • En god ost med frukt eller bær

Dressinger

  • Rømme smakt til med sennep og urter
  • Majones smakt til med sitron, frisk ingefær og finhakket gressløk
  • Most avokado/guacamole
  • (Eller noen av dine egne dressinger.)

Smørbrød

Smør brødskivene med myk margarin og legg på salat eller bladpersille.

Legg på kokt egg eller eggerøre, legg over strimler av røkt laks, fortsett med reker, majones og sitron.

Rull sammen skinke og anrett sammen med løk/grønnsaker og rømme, smakt til sennep og urter eller pepperrot. Avslutt med ost og friske bær eller marmelade.

Smørbrød med skagenrøre

  • 500-600 g rensede reker
  • 4 ss créme fraîche
  • 4 ss majones
  • 1 ss ravigottesaus eller chilisaus (kan sløyfes)
  • ½ finhakket sjalottløk
  • finhakket gressløk
  • saft av ½ sitron
  • 4-5 ss lodderogn
  • salt og pepper
  • fersk dill
  • reddiker
  • lyst brød, gjerne surdeigsbrød
  • myk margarin
  • salat, sitron, dill, slangeagurk, litt lodde eller rognkjeksrogn til pynt

Syltet rødløk

  • 1 rødløk
  • ½ dl eddik
  • eplecidereddik/hvitvinseddik
  • ½ dl vann
  • ¾ dl sukker

Start med rødløken, dette kan godt gjøres i god tid / dagen før servering. Holdbar i kjøleskapet 8-10 dager. Kok opp eddik. vann og sukker. Skjær rødløken i tynne ringer og hell over den varme laken.

Rens reker.

Rør sammen créme fraîche og majones, tilsett finhakket mild løk og smak til med sitronsaft (eventuelt ravigottesaus/chilisaus), salt, pepper og rogn.

Tilsett halvparten av de rensede rekene, lodderognen og finhakket dill og gressløk.

Rist brødet i stekepanne med litt smør eller bruke ferske skiver brød.

Legg salat på skivene, legg over skagensalaten, dryss over resten av rekene og anrett med ønsket garnityr og tilbehør.