Berta (44) gjør gründersuksess: Det startet med spørsmålene til sin egen ektemann

Det startet med at Berta Lende Røed (44) ville prate bedre med mannen sin. Nå selger hun bokser med spørsmålskort i en rekke land, som her i Dubai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Berta Lende Røed begynte å skrive ned noen spørsmål hun synes var vanskelig å snakke med mannen om.

– Jeg savnet de lange samtalene, så jeg begynte å skrive ned ting jeg ville ta opp med mannen min, forklarer hun.

For hvis en samtale begynner med «nå må vi snakke sammen», ender det gjerne med at den andre parten gruer seg for hva som kommer. Istedet vekslet Berta og ektemannen på å trekke et vilkårlig kort ut av en eske.

Utfordret ektemannen

Spørsmålene ble begynnelsen på et gründereventyr. Røed la spørrekortene i en boks som hun kalte Fuelbox og begynte å selge på nett. Blant spørsmålene i «parterapiboksen» finner vi:

«Hva er en perfekt fridag for deg?»

«Hva er det beste med meg?»

«Hvor liker du best å bli befølt?»

Bokser for ulike målgrupper

Senere utviklet hun 14 ulike bokser til med spørsmål myntet på ulike målgrupper; ungdommer, innvandrere og medarbeidere.

Det er sistnevnte bokser som nå har gitt Bryne-kvinnen en kontrakt med Smart Dubai. De kjøper 1000 bokser med spørsmålskort for å lære 10.000 ansatte å samarbeide bedre.

Byen har som mål å bli verdens lykkeligste, men det gjenstår mye for landet De forente arabiske emirater scorer dårligst på FNs liste over politisk sikkerhet.

Internasjonal interesse

Deltakere trekker et av 170 kort i boksen med spørsmål du ellers kanskje ikke tør eller tenker på å stille.

«Hva kan du gjøre i morgen for å gjøre arbeidsplassen bedre?»

«Hvordan opplever du at du samme muligheter i vår organisasjon som andre?»

Avtalen startet da FuelBox fra Norge og Lego fra Danmark fikk en invitasjon til Dubai fordi myndighetene ville vite hva det er som gjør folk lykkelige.

Toleranse og mangfold er viktige tema.

– På en måte er det utrolig stas og litt sprøtt, men vi er mennesker og vi har alle behov for å bli sett, sier Røed om oppgaven med å utfordre mennesker i et land med en helt annen kultur.

Omstridt

Etter kritikken mot influencere som dro til Dubai på luksustur, forstår Røed at folk spør hvorfor hun vil handle med et land som scorer dårligst på menneskerettigheter.

– Betenkeligheter, det er klart man har det, men jeg tenker først og fremst så får vi en sjanse til å jobbe med noe jeg mener er viktig. For det første så ble jeg overrasket over hvor mange kvinnelige ledere det var og hvor tøffe de var. Vi skal rett og slett gi de et konkret verktøy for å trene på å snakke sammen og adressere noen tøffe spørsmål, sier hun.