Familien til Ringenes Herre-forfatteren langer ut mot ny film:
– Støtter ikke innholdet på noen måter

Filmen som skal forklare hvordan Ringenes Herre-universet ble til, ved å gjøre et dypdykk i J.R.R. Tolkiens fortid, mottas dårlig av den avdøde forfatterens familie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien og rettighetshaverne til J.R.R. (John Ronald Reuel) Tolkien har tatt et klart standpunkt mot den nye filmen «Tolkien» som omhandler Ringenes Herre-forfatterens liv.

Det er Nicholas Hoult som skal spille en ung versjon av Tolkien, og familien sier at de ikke «støtter det eller innholdet på noen måte», ifølge The Guardian.

Ikke godkjent filmen

På tirsdag sendte Tolkiens familie ut en uttalelse der de blant annet skrev følgende:

«Vi vil gjøre det klart at vi ikke har godkjent eller godtatt dette. Vi vil ikke være med å lage denne filmen.»

Familiens talsperson fortalte The Guardian at uttalelsen ble publisert for å forklare hvorfor de ikke ønsker en slik film, og at de heller ville uttrykke seg på denne måten enn å gå rettens vei.

Hvorfor familien valgte å unngå en rettssal akkurat denne gangen, vites ikke. De har nemlig ikke vært redde for slike tiltak tidligere.

Et eksempel for få år siden var da rettighetshaverne saksøkte en forfatter som ga ut novellen «Mirkwood: A Novel About JRR Tolkien». Etter en lengre rettsprosess endte striden med at forfatter Stephen Hillard måtte legge inn et avsnitt der han fortalte at dette var arbeid som ikke hadde rot i virkeligheten og som familien ikke stod inne for.

PROFESSOR TOLKIEN: J.R.R. Tolkien var også professor i engelsk språk og litteratur. Foto: AP
PROFESSOR TOLKIEN: J.R.R. Tolkien var også professor i engelsk språk og litteratur. Foto: AP

Forfatterens sønn, Christopher Tolkien, har tidligere uttalt at han ikke ønsker flere Tolkien-prosjekter og særdeles ikke flere filmer.

– Tolkien har blitt et monster som fortæres av sin egen popularitet og absorberes av absurditeten i vår tid, sa han til Le Monde i 2012.

Han sa også at kommersialiseringen har redusert den estetiske og filosofiske påvirkningen bøkene tidligere hadde.

Foreldreløs

Filmen «Tolkien» har premiere 03. mai i Storbritannia, 10. mai i USA og 14. juni i Norge.

Ifølge filmskaperne skal filmen handle om hvordan Tolkien var foreldreløs, og dermed hadde noen svært karakterbyggende år da han fant venner og kjærlighet i ungdomstiden.

Den skal også handle om den kunstneriske inspirasjon han fikk da han ble med i en gruppe på skolen, der alle medlemmene slet med å passe inn sosialt.

Filmen skal også ta for seg da forfatteren kjempet under Første Verdenskrig. Alle disse opplevelsene til sammen skal ha vært inspirasjonen til Ringenes Herre-bøkene.

Se trailer øverst i saken.