SVERGET TROSKAP: Hatpredikanten Zahran Hashim og selvmordsbomberne sverget troskap til terrorgruppen IS i en video.
SVERGET TROSKAP: Hatpredikanten Zahran Hashim og selvmordsbomberne sverget troskap til terrorgruppen IS i en video. Foto: NTB scanpix

Sri Lanka fikk vite om hatpredikantens terrorplaner to uker før angrepene

60 er pågrepet etter terrorangrepene på Sri Lanka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ni selvmordsbombere som gikk til angrep 1. påskedag, og åtte av dem er identifisert, sier politiet på Sri Lanka onsdag.

En av selvmordsbomberne har oppholdt seg i Storbritannia og Australia som student, opplyste den srilankiske viseforsvarsministeren under en pressekonferanse onsdag morgen norsk tid.

– Kvinne blant selvmordsbomberne

Et ektepar og to brødre var blant selvmordsbomberne på Sri Lanka, ifølge myndighetene i landet. De bekrefter at angriperne kan ha hatt forbindelser til IS.

Én av dem var en kvinne som angivelig sprengte seg selv da politiet ankom et hus hvor hun befant seg i Colombo, skriver avisa Washington Post.

Kvinnen skal ha vært gift med en av de andre angriperne. Blant gjerningspersonene skal det også ha vært to brødre.

Sri Lankas viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene sier gjerningspersonene hadde middelklasse- og overklassebakgrunn. Flere av dem skal ha hatt god utdannelse.

Onsdag morgen opplyser myndighetene også at 60 personer nå er pågrepet i forbindelse med terrorangrepene mandag, der nesten 360 mennesker ble drept.

48 av de pågrepne skal ifølge britiske kilder ha fått terrortrening i Syria.

Myndighetene på Sri Lanka mistenker at det er et internasjonalt terrornettverk som står bak, men at det var medlemmer fra de lokale islamistiske gruppene som utførte angrepene.

I en kunngjøring fra IS-talerøret Amaq tirsdag, hevdet den ytterliggående islamistgruppen IS å stå bak terrorangrepene.

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, heter det i kunngjøringen.

Ble varslet 4. april

Den amerikanske ambassadøren Alaina Teplitz sier ifølge nyhetsbyrået AP at FBI-agenter og representanter for militæret er på plass for å bistå i etterforskningen.

Teplitz sier samtidig at det åpenbart har vært en systemsvikt, ettersom Sri Lankas etterretnings- og sikkerhetstjenester ikke varslet godt nok om faren for et nært forestående angrep.

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe har opplyst at en lokal hatpredikant etter alt å dømme var blant selvmordsbomberne, som angivelig utgjorde en utbrytergruppe fra islamistgruppen National Thowheed Jamaath (NTJ).

Wijewardene sier det er en forbindelse til IS «via ideologi, og kanskje finansiering». Etterforskerne jobber fortsatt med å finne ut om IS bidro til å finansiere angrepene som rammet tre kirker og fire hoteller.

Myndighetene på Sri Lanka sa tirsdag at de mistenker at den lokale islamistiske lederen Zahran Hashim er bakmannen. I videoer publisert på sosiale medier har han oppfordret sine følgere til streng sharia og støtte til islamister i Syria. Han skal ha gjennomført bombeangrepet mot hotellet Shangri-La i Colombo.

Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at den lokale islamistiske ekstremistgruppen NTJ planla angrep på kirker.

Ifølge CNN navngis hatpredikanten Zahran Hashim i advarselet, som ble distribuert til flere myndighetsorganer.

Det første varselet om kom imidlertid allerede 4. april, hele to uker før terrorangrepene fant sted, opplyser TV-kanalen. Kilden til disse opplysningene var indisk etterretning, som hadde avhørt en IS-mistenkt. Vedkommende hadde fortalt dem at han hadde lært opp Zahran Hashim på Sri Lanka.

Sri Lankas statsminister har innrømmet at terroren kunne vært forhindret dersom etterretningsopplysningene hadde blitt tatt i bruk.

Onsdag morgen ble det hørt et høyt smell i hovedstaden Colombo. Ifølge den srilankiske viseforsvarsministeren skyldtes smellet at politiet gjennomførte en kontrollert eksplosjon av et kjøretøy nær kinoen Savoy Cinema, melder Sky News.

Politiet opplyser at det ikke var eksplosiver i kjøretøyet. (TV 2/NTB)