Bildet viser en replica av InSight.
Bildet viser en replica av InSight. Foto: Frederic J. Brown/AFP

Tror de har oppdaget et «marsskjelv»

NASAs robotsonde InSight har oppdaget og målt det forskere tror er et «marsskjelv», noe som er første gang et sannsynlig jordskjelv er registrert på en annen planet, melder Jet Propulsion-laboratoriet i California tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennombruddet kommer nesten fem måneder etter at InSight, det første romfartøyet designet spesifikt for å studere det dype indre av en annen verden, landet på Mars' overflate. Sonden skal være på planeten i to år.

Skjelvet skal tilsvare en styrke på 2,5, og ble målt 6. april, på sondens 128. marsdag, skriver Reuters.

Skjelvet ble oppdaget av InSights innebygde seismometer, et instrument som er sensitivt nok til å måle en seismisk bølge med halvparten av radiusen til et hydrogenatom.

– Vi har samlet bakgrunnsstøy til nå, men denne hendelsen er starten på et nytt felt, seismologi på Mars, sier en av de involverte Bruce Banerdt i et presseskriv.

Forskerne undersøker fortsatt dataene for å slå fast den nøyaktige grunnen til signalet, men skjelvingen virket å komme fra inne i planeten, heller enn fra krefter over overflaten, som for eksempel vind.

– Den høye frekvensen er veldig lik den vi får fra en bruddprosess. Så vi er veldig sikre på at dette er et marsskjeld, sier Philippe Lognonné, geofysiker og planetforsker ved University Paris Diderot i Frankrike i en mail til Reuters. Han er også hovedforskeren for InSights seismometer.

– Vi tror det er en liten hendelse som har skjedd relativt nære sonden. Kanskje et sted mellom 50 og 100 kilometer unna, sa Banerdt til Reuters.

– Et skjelv lenger unna ville gitt mer informasjon om Mars' indre, fordi seismiske bølger ville penetrert dypere inn i planeten før de kom tilbake opp til seismometeret.

Tre andre seismiske signaler har blitt plukket opp av InSight, men disse har vært enda mindre og mer tvetydige.

Logonné sa at han forventer at InSight vil oppdage skjelv 50 til 100 ganger større enn det 6. april.