Kulturskatter reddet etter storbrann

De to verneverdige husene, Helleren i Jøssingfjorden, ble reddet av brannmannskapene som jobbet intenst i natt. På det nærmeste var flammene bare 30 meter fra husene.

– Vi har hatt en hektisk natt i Sokndal, nødetatene og frivillige har jobbet intenst i hele natt for å sikre bebyggelse i forhold til verdier, sier rådmann Karl Johan Engelharp Olsen i Sokndal kommune til TV 2 onsdag morgen.

Rådmannen forteller at det blir satt inn seks til åtte helikoptre, samtidig som 150 brannmannskaper var klare til innsats ved soloppgang onsdag morgen.

I en pressemelding like etter klokken halv seks onsdag morgen opplyser politiet at det fortsatt brenner kraftig og at det ikke er kontroll på brannen. Det har så langt brent over 6000 mål.

De to verneverdige husene, Helleren i Jøssingfjorden, ble reddet av brannmannskapene som jobbet intenst i natt. På det nærmeste var flammene bare 30 meter fra husene, skriver Stavanger Aftenblad.

Se TV 2 Nyhetskanalen direkte i vinduet øverst.

Har du tips eller bilder? Tips oss.

Frivillige bistår

Brannen har nå spredd seg til Jøssingfjorden hvor blant annet et naust er brent ned. Det er bekymring rundt vedrørende brannen vil spre seg til Knubedal og videre i retning Sogndalsstranda.

30 personer fra Heimevernet er nå på stedet, og skal bistå brannvesenet. Lokale bønder bidrar med vannvogner.

REDDET i NATT: De verneverdige husene Helleren i Jøssingfjorden. Arkivfoto: Tobias Spaltenberger / Wikimedia Commons
REDDET i NATT: De verneverdige husene Helleren i Jøssingfjorden. Arkivfoto: Tobias Spaltenberger / Wikimedia Commons

Statens skogbrannhelikopter skriver på Twitter onsdag morgen at de har tre maskiner i Sokndal og tre i Lyngdal. Disse vil bli forsterket med ytterligere fem ved behov utover dagen.

I tillegg deltar redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen i brannslukking fra sjøsiden i natt og i morgentimene, melder Redningsselskapet.

Evakuering i Lyngdal

Politiet oppfordrer til at folk holder seg unna innsatsområdet. Det er ikke meldt om noen personskader.

Brannen i Lyngdal brøt ut tirsdag ettermiddag. Et område på om lag 4.000 mål har brent i Lyngdal i Vest-Agder. Det brenner fortsatt, og over 40 mannskaper er i gang med slokking. Brannen er ikke under kontroll og sprer seg mot E 39.

Like etter klokken åtte onsdag morgen opplyser Agder politidistrikt til Nettavisen at de er i gang med å evakuere beboere.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255

– Brannen er ikke under kontroll, og vi har nå satt i gang evakuering av ti bygninger. Det dreier seg om hus og en eller to gårder. Dette gjør vi i sikkerhetsfall, for å sørge for at det ikke er personer i byggene, sier operasjonsleder Kjell Upsahl.

Brannmannskaper rykket i 5-tiden ut for å sikre bebyggelsen på Lille Kvelland.

– En stund var det fare for den, men mannskapene som ble sendt ut, fikk raskt sikret bebyggelsen, sier Kay Bentsen hos 110 Agder til Fædrelandsvennen like før klokka 6.30 onsdag morgen.

Han sier at brannen nå sprer seg i retning E39, men det er foreløpig ikke fare for at veien blir stengt.

– Det er noe bebyggelse i den retningen som vi forsøker å ha kontroll på, sier Bentsen.

Det blåser kraftigere onsdag enn det gjorde tirsdag.

– Vinden har samme retning. Den kommer fra nord-nordøst. Jo mer vind, jo fortere beveger brannen seg, så det er klart det skaper visse utfordringer, sier Kay Bentsen hos 110 Agder til Fædrelandsvennen.

Vind gir trøbbel – regn på vei

Det blåser godt på kysten av Sørlandet og Vestlandet i natt og i morgentimene, og vinden ser ikke ut til å avta med det første. Brannvesenet melder om at vinden kompliserer slukningsarbeidet.

– Det er mye vind i området med stiv kuling ved Lindesnes nå i morgentimene. Østavinden varierer fra sted til sted, men det vil lokalt være en del vind og vindkast. Opp mot stiv kuling og det vil fortette ut dagen og i morgen også, sier vakthavende meteorolog hos StormGeo, Olav Krogsæter til TV 2 like etter klokken 7.30 onsdag morgen.

Heldigvis er det nedbør på vei, noe som kan lette slukningsarbeidet, men det er ikke ventet de helt store mengdene.

– Det har akkurat startet å regne i Lyngdal og nedbøren går mot Rogaland. Det vil begynne å regne i Sokndal innen en time eller to. Det blir imidlertid ikke de store mengdene, kanskje mellom 5 og 10 millimeter i løpet av dagen, sier Krogsæter.

– Det får du aldri igjen

TV 2 møtte flere av de evakuerte i Sokndalshallen i Rogaland onsdag morgen. Kjell Gabrielsen forteller at han ikke har sovet i natt.

EVAKUERT: Kjell Gabrielsen, Solveig og Jens Bu har blitt evakuert fra hjemmene sine i Sokndal. De har blitt innlosjert i Sokndalshallen. Foto: Gunnar Ringen Johansen
EVAKUERT: Kjell Gabrielsen, Solveig og Jens Bu har blitt evakuert fra hjemmene sine i Sokndal. De har blitt innlosjert i Sokndalshallen. Foto: Gunnar Ringen Johansen

Da han fikk høre om at brannen var i ferd med å spre seg, dro han straks hjem for å ta med seg uerstattelige eiendeler.

– Jeg kjørte hjem og fikk tillatelse av politiet til å gå inn i huset og røsket med meg bilder, PC-en og alle dupedittene med bilder på. Det er det viktigste vet du, det får du aldri igjen, sier Gabrielsen til TV 2.

– Sikrer boligområder

Da TV 2 snakket med varaordfører Frank Toks i Sokndal kommune like før klokken halv fire natt til onsdag, hadde han akkurat fått en oppdatering fra brannmannskapene.

– 40-50 personer har vært ute hele natten for å sikre boligområder.

Helikoptre vil komme på plass når det blir lyst, og med økt styrke. Det er en del småbranner i området, som brannmannskapene virker å ha kontroll på. I området der den største brannen er er det litt roligere med vind nå, men det forventes å ta seg opp igjen.

160 boliger har så langt blitt evakuert som følge av brannen. Toks forteller at de fleste av de evakuerte nå har funnet seg steder å bo.

– De fleste har nok funnet seg familie og bekjente de har reist til.

Kommunen jobber nå med å mette de som jobber med brannen.

– Det er en del logistikk som må gå opp rundt det med mat og drikke, sier Toks til TV 2.

– Det er mange munner som skal mettes, og vi har måttet vekke de på den lokale Kiwi-butikken. Vi planlegger nå hvordan det skal gjøres med måltider. Det er snakk om mat til rundt 150 mann.

Klokken 05.18 onsdag morgen skriver 110 Agder på Twitter at BVS Lyngdal kjører ut for å sikre bebyggelsen på Lille Kvelland. Videre skriver de at det om cirka en time vil være 35 brannfolk pluss 15 fra Sivilforsvaret i arbeid med å slukke brannen.

Storbrann

Tirsdag kveld beskrev politiet situasjonen som uoversiktlig. Politiet fikk mange meldinger fra innbyggere og mannskaper om at det brant ulike steder.

– Det er foreløpig ikke meldt om skadede personer, men i tillegg til brannen er det mye røyk i området, uttalte operasjonsleder Helen Strand i en pressemelding.

Politiet ba publikum om å holde seg borte fra veisperringer som er satt opp for å unngå at nødetatene og andre hjelpemannskaper blir hindret fra å komme inn i områdene. Fylkesvei 44 er sperret mellom Åna Sira og Åmot bro.

Sokndal kommune omtaler brannen som en storbrann som omfatter følgende steder: Bjånes, Lauvås og Årstad.

– Brannen sprer seg raskt. Alle tilgjengelige ressurser er kalt ut. Brannvesenet fra Flekkefjord, Egersund og Sokndal, Sivilforsvaret og Politiet deltar, skriver Sokndal kommune på sin nettside.

Kommunen har satt krisestab på rådhuset.

Hytte brant ned

Litt etter klokken 19 tirsdag kveld meldte Sør-Vest politidistrikt at en hytte var evakuert ved Årstatjørn, og man var i ferd med å starte evakuering av Nedre Lauvås. Ifølge Aftenbladet er hytta brent ned.

Tettstedet Hauge i Dalane var innhyllet i røyk tirsdag kveld, grunnet branner både øst og vest for bygda.

Vaktleder John Helle ved brannvesenet i Sør-Rogaland sa til Aftenbladet at brannen sprer seg uvanlig raskt.

To kvinner ble fanget i en skog- og lyngbrann i Sokndal tirsdag ettermiddag. De to ble berget ut med helikopter, men brannen hadde man fortsatt ikke kontroll på tirsdag kveld.

Klokken 18.12 skrev Sør-Vest politidistrikt at brannen spredte seg vestover, i retning Årstad. (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook