COMEBACK: Vincent Janssen kom inn som innbytter da Tottenham trengte mål tirsdag.
COMEBACK: Vincent Janssen kom inn som innbytter da Tottenham trengte mål tirsdag. Foto: Dylan Martinez/Reuters

Slik forklarer Pochettino overraskelsen:

– Jeg er ingen løgner. Jeg skjønner ikke hvorfor det overrasker

Vincent Janssen var på banen for første gang på 20 måneder for Tottenham. Etter seieren mot Brighton måtte manager Maurico Pochettino irettesette den britiske pressen.

Tottenham - Brighton 1-0 (0-0)

Tottenham Hotspur Stadium, London (TV 2:)

Tottenham klamret til seg tre viktige poeng i kampen om topp fire-plassene med 1-0-seieren over Brighton i sluttminuttene tirsdag kveld.

En av bidragsyterne var - mot alle odds - Vincent Janssen, som var tilbake på banen for første gang siden august 2017 for Nord-Londonerne da han erstattet Lucas Moura de siste drøye ti minuttene av oppgjøret.

Etter kampslutt måtte Mauricio Pochettino forsvare bruken av nederlenderen overfor et pressekorps som var svært overrasket over at floppkjøpet har vært i kamptroppen de siste to Premier League-rundene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det overrasker folk. Da vi bestemte oss for å involvere ham på førstelaget igjen, ble han en spiller som igjen hadde de samme mulighetene som alle andre. Vi har hatt problemer med de offensive spillerne våre, som Harry Kane og Lamela, og nå trengte vi ham, sa Pochettino.

– Jeg er ikke en løgner. Jeg lyver ikke for dere eller for fansen

Janssen ble lånt ut til tyrkiske Fenerbahce mot slutten av sommeren 2017, men har vært Spurs-spiller hele denne sesongen etter at en overgang vekk fra klubben aldri materialiserte seg. Hele høstsesongen var han skadet og fullstendig i kulden, men etter at også januarvinduet forløp uten en overgang, ble han inkludert i Premier League-troppen på ny da det oppstod en ledig plass i kjølvannet av Mousa Dembélés overgang til kinesisk fotball. Allikevel trodde de færreste at spissen igjen ville bli å se i en Spurs-trøye i obligatorisk førstelagskamp.

– Han har vært skadet i noen måneder, men nå er han en del av laget. Vi kan bestemme oss for å bruke ham, som en hvilken som helst annen spiller. Det sa jeg for fire-fem måneder siden. Jeg er ikke en løgner. Jeg lyver ikke for dere eller for fansen. Han er del av laget, og om jeg vil bruke ham eller ikke er noe annet. Han var på benken mot City på lørdag, og igjen i dag, forklarte Pochettino.

Før vinduet stengte i januar var imidlertid Pochettino kategorisk på at Janssen ikke var aktuell for hans lag, og det i en situasjon der både Harry Kane og Heung-min Son var utilgjengelige for et skadeutsatt Spurs-lag.

– Nei, han er ikke i mine planer, svarte Pochettino resolutt overfor nettstedet Football London etter 0-1-tapet med påfølgende Kane-skade mot Manchester United i januar.

– Han har på en måte blitt fryst ut

Football Londons Tottenham-korrespondent Alasdair Gold er en av dem som har fulgt prosessen tettest, og åpner opp om situasjonen.

– Vi er overrasket fordi han på en måte har blitt fryst ut. Det var overraskende for mange at Pochettino tok ham inn igjen i troppen i januar, fordi han en uke tidligere hadde fortalt at det var umulig. Det var veldig rart at han var tilbake, og så må vi huske på at det var i januar, og nå er vi i april. Han har vært inn og ut av trening, han har vært skadet. Dette var overraskende, for det er en spiller som ble hentet for mange år siden, sier han til TV 2 etter tirsdagens oppgjør i Spurs' nye storstue.

Janssen var i sin tid et stort kjøp for Tottenham, og ble hentet til White Hart Lane som toppscorer i nederlandsk æresdivisjon sommeren 2016. 27 ligamål fra Æresdivisjon skapte forventninger, og en imponerende pre-season, der han blant annet snakket høyt om tittelambisjoner overfor TV 2 etter å ha vært med på å knuse Inter på Ullevaal, fulgte.

Debutsesongen i Premier League ble imidlertid en gedigen skuffelse for den nåværende 24-åringen. Spissen scoret kun to ligamål på 27 kamper, hvorav det ene kom fra straffemerket, og ble raskt avskiltet som for dårlig for ett av topplagene i engelsk fotball.

– Det har vært et veldig rart forhold mellom Pochettino og Vincent Janssen. Den første sesongen ga Pochettino ham tid, spesielt de første seks månedene, men så skjedde det noe rundt jul. Spilletiden ble mindre, og om forholdet surnet, vet jeg ikke, men det var noe som ikke var riktig. Samtidig tok fansen ham til seg. Han scoret ikke mål, men han gjorde alltid sitt beste, forklarer Gold.

– Det ville vært en rar del av eventyret, men hvem vet?

Forrige sesongs ene Spurs-opptreden i august var heller ikke av det oppløftende slaget, og utlån til Tyrkia fulgte. Alle trodde imidlertid at han ville forsvinne permanent, og det har vært svært overraskende at nederlenderen er blitt værende på Spurs' lønningsliste i begge de to foregående overgangsvinduene. Det har han imidlertid blitt, og en av dem som følger ham tettest ser ikke bort ifra at at det kan komme nederlandske scoringer i Premier League før sesongslutt.

– Det ville vært en rar del av eventyret, men hvem vet? Seriekampene de har igjen kommer rundt de to Ajax-kampene, som han ikke kan spille, så de vil trenge spillere. Man vet aldri. Hvorfor ikke? Fyren vet hvor målet står. Jeg har sett ham i noen U23-kamper denne sesongen også, og han ser skarpere ut. Han virker tynnere enn han har gjort tidligere sesonger, så han prøver åpenbart å komme seg i form. Om det er for en overgang i sommer, vet jeg ikke. Det vil være nydelig for ham å avslutte med litt stil, sier Gold, og forklarer videre hvorfor Janssen er så populær blant fansen:

– Man kan se likheter til Fernando Llorente. Han har ikke fått så mange sjanser, og ikke scoret så mye mål, men det var bare å se på reaksjonen da Janssen kom innpå i dag. Det løftet på en måte kampen, på en rar måte.

– Den perfekte beskrivelsen er en kultfigur. Tottenham har hatt mange av dem opp gjennom årene, som kanskje ikke har vært de mest suksessfulle i klubben. Kanskje det er noe med engelsk fotball. Når fansen ser at du gir 100 prosent, gir det en form for kultstatus blant fansen. Det var vidunderlig. Jeg vil tro at det var et veldig fint øyeblikk for ham også. Han må ha kjempet mye for å komme tilbake til dette punktet, der han kommer på banen på det nye stadioanlegget foran nesten 60 000 mennesker. Forhåpentligvis får han flere slike øyeblikk, om det er her eller andre steder, sier journalisten.

Hvordan tror du det ender i Premier League? Bruk TV 2s Premier League-kalkulator og spå innspurten her!