TIDLIGERE STJERNE: Harry Kewell spilte fem år for Liverpool. Her feirer han scoring sammen med Milan Baros i 2004.
TIDLIGERE STJERNE: Harry Kewell spilte fem år for Liverpool. Her feirer han scoring sammen med Milan Baros i 2004. Foto: Paul Ellis/AP

– Det vil gjøre vondt å få 97 poeng og ende opp med å «tape ligaen»

´TV 2 har møtt tidligere Liverpool-spiller Harry Kewell, som hyller gamleklubben og forklarer hvordan Jürgen Klopps «magiske trolldom» påvirker de rødes angrep forut for den ekstremt spennende sesonginnspurten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Stockley Park, Hillingdon (TV 2:)

Under tre uker gjenstår av Premier League-sesongen, og helt øverst er det fremdeles helt åpent hvilket lag som blir mestere.

Liverpool leder med to poeng, men har en kamp mer enn et Manchester City-lag som onsdag skal forsøke å klatre tilbake til topps ved å overvinne rivalene Manchester United på Old Trafford.

Og selv om Liverpool selv gjør jobben og vinner sine siste tre, vil det ikke være godt nok dersom de lyseblå også vinner alle sine gjenstående kamper. Et slikt scenario vil føles tøft på kroppen, om en skal tro tidligere Liverpool-spiller Harry Kewell.

– Det vil være vondt. Det vil gjøre vondt å få 97 poeng og ende opp med å «tape ligaen». Det vil gjøre vondt å bli nummer to i ligaen med kun ett tap hele sesongen. Det vil gjøre vondt å score alle de målene, gjøre det så bra både hjemme og i Champions League, og allikevel «tape ligaen». Det er ingen tvil om det, sier australieren til TV 2.

– Jürgen Klopp har en eller annen magisk trolldom over dem

97 poeng vil være det nest meste et Liverpool-lag noensinne har tatt (omregnet til tre poeng for seier i tidligere sesonger), til tross for at de i glansdagene på 70- og 80-tallet spilte 42 ligakamper hver sesong. Kun de 68 poengene som ble kapret i 1978/79 vil være mer enn det de er i rute til denne sesongen. Kewell hyller nå den offensive trioen som er blant hovedkatalysatorene bak suksessen, og trekker frem den kanskje minst omtalte av dem som den viktigste grunnen til at ting fungerer.

– De tre jobber så godt sammen, og Jürgen Klopp har en eller annen magisk trolldom over dem, for de presterer uke ut og uke inn. I mine øyne handler det om balansen, og den skyldes sannsynligvis Firmino. Han er en vidunderlig spiller, som gjør alt grovarbeidet, og selv om Mane og Salah får mye skryt, er det Firmino som gjør mye av grunnarbeidet. Han beveger seg inn i de riktige rommene, som vanlige spisser normalt ikke spekulerer i. Det blir vanskelig for stopperne å vite hva de skal gjøre, og hvis de overlater ham til en midtbanespiller, blir det enklere for Liverpool å spille seg rundt midtbanen.

– Firmino finner alle de riktige lommene på banen, og gjør det veldig vanskelig for motstanderen. Hvis stopperne velger å ta ham, får Mane og Salah muligheten til å kjøre en mot en, og hva skal da stopperne gjøre? Det skaper problemer. Jeg er sikker på at lagene ser på det, og neste sesong vil de komme med nye løsninger for hindre at det skjer, men akkurat nå ser det ikke ut til at noen er i stand til å stoppe dem, analyserer Kewell.

Avviser at nervøsitet spiller inn

TV 2 møter ham i forbindelse med et gjesteoppdrag som ekspertkommentator for Premier Leagues egen TV-kanal, og australieren er klar på at han ikke tror det er slik at det psykologiske vil spille en avgjørende rolle nå i sesonginnspurten.

– I mine øyne spiller det ikke inn, for dette er profesjonelle spillere i verdensklasse. Jeg hører mange sier «åh, de blir nervse. De gjør det og det.». Men ser man på kampene, ser man ikke City- eller Liverpool-lag som er nervøse. Liverpool bommet på noen sjanser mot Cardiff, men alle kan bomme på en sjanse. De skapte i det minste sjanser. Hvis du ikke skaper sjanser, da vil du slite, men når man skaper over ti, vil man alltid ha gode muligheter til å score mål. Så jeg tror ikke psykologien og nervene er noe spillerne bryr seg om. De vil bare ut på banen og spille. Alt det der kommer fra utsiden, men spillerne er så mentalt sterke nå, sier den tidligere stjernevingen.

Fem år på Anfield: – Det vil være enormt å vinne ligaen

Kewell spilte for Liverpool mellom 2003 og 2008 og vant både FA-cupen og Champions League med klubben. Til tross for flere skadeplagede år, ser han tilbake på tiden på Merseyside med glede. Han fikk også oppleve hvor sulteforede de rødes supportere er på å vinne ligaen, ettersom det allerede i Kewells dager på Anfield var over 13 år siden ligatittelen hadde blitt vunnet.

– Jeg hadde fem vidunderlige år der, og selv om det var en del skader, var det en spesiell tid for meg. Jeg fikk se hvilken stor klubb det er, og oppleve lidenskapen og begjæret på kloss hold. Du får en følelse av hvor mye det vil bety for folket i Liverpool om de kan klare å vinne ligaen. Det vil være enormt, sier 40-åringen.

Utelukker ikke hjelp fra rivalen: – Du spiller for din egen drakt. Du spiller for din klubb

For at Liverpool skal vinne, er de imidlertid avhengige av at i hvert fall en av Citys fire gjenstående motstandere gir dem en hjelpende hånd. Første sjanse kommer i ekstremt spesielle omstendigheter onsdag, der et Manchester United-lag på desperat jakt etter egen Champions League-plass kan være med på å skyte erkerivalene fra Liverpool ett steg nærmere sin første ligatittel siden 1990.

– Kampen på onsdag er enorm. Det vil komme en reaksjon fra United-spillerne etter det som skjedde mot Everton, for det må det gjøre. Det er ingen bedre anledning til å slå tilbake enn i et derby mot City. Jeg vet at de kanskje ikke vil hjelpe Liverpool, men du spiller for din egen drakt. Du spiller for din klubb. Så du må gjøre alt. De vil ikke at verken City eller Liverpool skal vinne, men når alt kommer til alt, så er de profesjonelle spillere. De må gå utpå der og gjøre jobben sin ordentlig, sier Kewell.

Hvordan tror du det ender? Bruk TV 2s Premier League-kalkulator og spå innspurten her!