-, - 20190113.
Ole Gunnar Solskjær og Manchester United møter Barcelona med Lionel Messi i Champions League-fotballen onsdag.
Foto: Manu Fernandez / Tim Ireland / AP / NTB scanpix

Det store dilemmaet:

– Vi har sett med gru frem mot at denne situasjonen kunne oppstå

Det som mange spådde, skjedde. Derbyet mellom Manchester United og Manchester City kan legge ligagullet i Liverpools hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld er det grunn til å tro at Liverpool-supporterne sitter klistret til TV-skjermen når Manchester United og Manchester City møtes på Old Trafford.

Skulle United ta poeng denne aprilkvelden, kan kampen ha mye å si når poengene skal telles opp til slutt 12. mai.

– Heldigvis holder det med uavgjort

Både City-tap eller uavgjort vil gjøre at Liverpool leder tabellen. Og skulle Jürgen Klopp & co slå Huddersfield førstkommende fredag, vil ligagullet i hvert fall ligge i Liverpools hender.

Men å heie på rivalene i United, er ikke populært blant Liverpools supportere, selv om de helst skulle ønske litt hjelp onsdag kveld.

– Heldigvis holder det med uavgjort, så vi trenger ikke å håpe at Manchester United vinner, men det er en litt spesiell situasjon for begge lags supportere, sier Tore Hansen, daglig leder i Liverpools norske supporterklubb til TV 2 og legger til:

– Det er blitt en særdeles spennende tabell når vi tenker topp seks. Alle plassene bak City og Liverpool er «up for grabs». Helt i toppen blir det kamp til siste slutt. Det har vært nokså kjedelig etter at City og Liverpool kjempet om ligatittelen våren 2014. Selvfølgelig er det ekstra gøy at vi er tilbake der oppe. Det er beholdningen for vår del, uansett hvordan det ender.

– Vi har sett med gru frem mot at denne situasjonen kunne oppstå

At det er en spesiell situasjon for både Liverpool- og United-supportere er det ingen tvil om. I United-leiren står man overfor et dilemma før onsdagens kamp.

– Vi har sett med gru frem mot at denne situasjonen kunne oppstå. Men hvis vi skal være litt nøytrale opp i det hele, så er det ikke kampen i morgen som avgjør til syvende og sist. Klart, den kan bli utslagsgivende, men den engelske sesongen består av 38 fotballkamper, og du skal være best i alle, sier leder i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, Bern Hjørnevik til TV 2.

– Denne kampen kunne vært spilt tidligere på året, men nå er det blitt sånn der vi står overfor en utfordring som kan legge løpet åpent for Liverpool. Jeg «frykter» at vi responderer, og det må vi gjøre etter det vi viste mot Everton sist. Da gir vi vannet på møllen til Liverpool som på papiret har et ellers greit program for de kampene som er igjen, legger Hjørnevik til.

Lokalderby er lokalderby

Hansen i Liverpools supporterklubb tror United vil gi alt mot City.

– Jeg regner med at de tar det som en vanlig kamp og et lokalderby de gjerne vil ha maksimalt ut av. Jeg regner med at Solskjær vil ha den Champions League-plassen. Det er sent i sesongen og ikke mange kamper igjen, og jeg regner med at de vil revansjere det som skjedde i helgen. Foran eget publikum har jeg ingen tro på at de legger seg bak. Spørsmålet er hvor gode de er. Klarer de å gi City kamp? Vi får håpe dette lokalderbyet også lever sitt eget liv, sier supporterklubblederen.

Lokalderby har for vane å gjøre nettopp det og at onsdagens kamp også lever sitt eget liv, er Hjørnevik sikker på.

– Kamper som når Liverpool og United møtes, lever hundre prosent sitt eget liv. Det er helt spesielt når de to lagene møtes, og slik er det også som imorgen mot City. Spillerne vet selvfølgelig hva de går inn i. De har prestert så fryktelig dårlig de siste ukene, og er avhengig av å respondere. Der er City ønskemotstander for å komme seg på beina igjen. City gir United nok motivasjon, så det blir en rar kamp med miksede følelser.

– Blir det sånn, kan vi lene oss fint tilbake i mai

Spørsmålet er hva som veier tyngst for United-supporterne: Å komme til Champions League, eller hindre Liverpool ligagullet?

– Vår utfordring er at det er livsviktig å komme til Champions League, og å vurdere det opp mot en femteplass og samtidig hindre Liverpool gullet. Det er miksede følelser. Men jeg heller nok til at når vi i morgen kveld sitter på Old Traffird, må vi med hånden på hjertet si at vi ønsker at United skal vinne fotballkamper. Så får vi krysse fingrene for at Liverpool, i de tre resterende kampene, rett og slett driter seg ut i en av dem, sier Hjørnevik og ler.

En seier over City vil bety svært mye, på mange plan, for United.

– Vinner vi i morgen blir det en boost for oss. Da har vi muligheten til å komme til Champions League. Det er enkel matematikk og økonomi hva det betyr. Vi satser på seier, og satser på et feilskjær fra Liverpool i løpet av de tre siste kampene. Blir det sånn, kan vi lene oss fint tilbake i mai og tenke at sesongen ikke var så gale likevel.

Supporternes stemmer til Liverpool/Man.City i prosent:

Burnley: 50/50
Southampton: 48/52
Chelsea: 47/53
Man Utd: 36/64
Everton: 33/67
Man City: 0/100
Liverpool: 100/0
Huddersfield: 75/25
Fulham: 73/27
Bournemouth: 72/28
Wolverhampton: 72/28
West Ham: 71/29
Newcastle: 64/36
Crystal Palace: 62/38
Leicester: 60/40
Cardiff: 59/41
Watford: 56/44
Tottenham: 53/47
Arsenal: 53/47
Brighton: 52/48

Stor avstemning i England

Mens tittelkampen mellom Liverpool og Manchester City tilspisser seg, har tippeselskapet Paddy Power hatt en avstemning om hvem de resterende 18 klubbene i Premier League ønsker skal vinne ligaen.

Resultatet omtales som overraskende i britiske medier. Majoriteten av supporterne i de resterende klubbene ønsker nemlig at Liverpool skal vinne ligaen.

Fire klubber håper på City

Kun supportere i fire klubber ønsker at Manchester City skal ta ligagullet, mens omtrent samtlige av de øvrige 14 klubbenes supportere unner Liverpool sin første ligaseier på 29 år.

Burnley er eneste klubben som ikke har et flertall for verken Liverpool eller Manchester City, og klubbens supportere står 50/50 mellom de to klubbene.

Ikke overraskende unner ikke Everton-supporterne byrival Liverpool seieren. Det gjør heller ikke Chelsea-, Southampton-, eller Manchester United-supporterne.

Fredag kveld gjester nedrykksklare Huddersfield Liverpool og Anfield, og blant deres supportere stemte hele 75 prosent mot 25 prosent at Liverpool burde vinne ligaen.