NRK-profilens frontrute ble knust av en golfball – måtte betale selv

TV 2 HJELPER DEG (TV 2): To ganger har Bård Ose (58) kjørt forbi Bergen golfbane og blitt truffet av golfballer. Men hvem er ansvarlig for skadene?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bård Ose (58) jobber som musikkjournalist i NRK. Mange kjenner han blant annet fra radioprogrammet P.I.L.S der han underholder med gøyale historier fra popverden.

Se TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20.30 eller når du vil på TV 2 Sumo

Ose bor i Åsane utenfor Bergen og må delvis kjøre langs golfbanen i Åstveitveien til og fra jobb. Han kjører den samme ruten hver dag.

Men våren 2010 skjedde det noe.

– Da jeg kom kjørende hjemover smalt det et eller annet sted. Etterpå så jeg at det var en bulk på taket på bilen. Jeg brydde meg ikke om det den gangen, sier Ose til TV 2 hjelper deg.

Det var lokalavisen Åsane Tidende som først tok opp saken.

Frontruten røk

Bulken ble laget av en golfball som ble skutt fra golfbanen. I fjor høst skjedde det igjen da han var på vei hjem fra jobb. Denne gangen var det mye verre.

– Ballen hadde truffet toppen av ruten. Det var kommet sprekker nedover omtrent som et edderkoppnett. Etter hvert sprakk det mer og hele frontruten måtte skiftes, sier han.

FRONTRUTEN: Dette bildet som ble tatt rett etter hendelsen viser at frontruten ble skadet. Foto: Privat
FRONTRUTEN: Dette bildet som ble tatt rett etter hendelsen viser at frontruten ble skadet. Foto: Privat

Da Ose tok kontakt med Bergen Golfklubb mente de at dette var en forsikringssak og at han måtte ta kontakt med golfspilleren som forårsaket skaden. Etter mye frem og tilbake endte saken med at Ose måtte betale 2000 kroner i egenandel og bruke sin egen bilforsikring.

– Jeg synes det er urimelig at det er jeg som må betale 2000 kroner når jeg får en golfball i frontruten og ikke har skyld i det, sier en frustrert Ose.

Flere involverte

Det er ikke bare Ose som merker at golfballer er på avveie fra Bergen Golfklubb sine baner. TV 2 hjelper deg har snakket med flere som har blitt truffet i hodet og hoften på nettopp denne banen. Mange av dem er gående og syklende. Nina Merete Skulstad Larsen kjørte langs golfbanen da det skjedde.

BIL BLE TRUFFET: Nina Merete Skulstad Larsen sin bil ble truffet av en golfball. Bilen fikk et lite bulk. Foto: Renold T. Christopher/ TV 2 hjelper deg.
BIL BLE TRUFFET: Nina Merete Skulstad Larsen sin bil ble truffet av en golfball. Bilen fikk et lite bulk. Foto: Renold T. Christopher/ TV 2 hjelper deg.

– Det smalt skikkelig og jeg kvapp fryktelig, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Bilen fikk et lite bulk. Hun meldte fra til Bergen Golfklubb om hendelsen, men bestemte seg for å ikke ta saken videre gjennom forsikringsselskapene.

– Det var en forferdelig ekkel opplevelse. Jeg hadde vinduet åpent. Det var godt at den ikke kom gjennom. Da hadde ballen truffet meg, sier Skulstad Larsen.

Betalte etter at TV 2 tok kontakt

Etter den siste hendelsen er NRK-profilen forsiktig når han kjører langs golfbanen.

– Jeg ser meg litt ekstra for og kikker om det er noen golfspillere på banen når jeg kjører forbi. Jeg er rett og slett litt redd for å kjøre denne veien, sier han.

Golfklubben har fra starten hevdet at dette er en sak mellom Bård Ose og golfspilleren. Når TV 2 hjelper deg tar kontakt med Bergen Golfklubb mener de fortsatt at det ikke er deres ansvar å dekke kostnadene til Bård Ose. Men de ombestemmer seg i løpet av kort tid.

– Dagen etter at dere tok kontakt sto det 2000 kroner på kontoen min. Det er takket være TV 2 hjelper deg. Hvis ikke dere hadde ringt golfklubben, hadde jeg aldri fått penger fra golfklubben, sier han til TV 2 hjelper deg.

Ønsker bedre sikring

MANGE BALLER: Golfklubben sier at veien Bård Ose ble truffet ikke er blitt oppfattet som et problemområdet. Men Ose fant mange golfball rett over veien. Foto: Renold T. Christopher/ TV 2 hjelper deg
MANGE BALLER: Golfklubben sier at veien Bård Ose ble truffet ikke er blitt oppfattet som et problemområdet. Men Ose fant mange golfball rett over veien. Foto: Renold T. Christopher/ TV 2 hjelper deg

Bård Ose er glad for å få pengene tilbake. Men han krever også at den aktuelle strekningen blir sikret.

– Jeg håper og tror at det vil komme en sikring av veien ganske snart. Da slipper vi at vi får sånne situasjoner som jeg har opplevd eller at andre får en golfball i hodet, sier han.

– Lover vurdering

Ørjan Larsen, daglig leder i Bergen Golfklubb, sier at sikringen av golfbanen er konstant et tema.

– Bare i 2018 brukte vi ca. 100.000 kroner på sikkerhetsnett rundt golfbanen, nye gjerder og sikkerhetsskilt. Dette er en pågående aktuell problemstilling for oss, sier han når TV 2 hjelper deg møter han på golfbanen.

Larsen sier golfklubben gjort har tiltak langs Åstveitveien opp gjennom årene der Bård Ose har blitt truffet to ganger.

– Det har hjulpet veldig bra. Så vi har ikke oppfattet området som et stort problemområde, sier han.

Han sier det er helt umulig å hermetisere golfbanen fra omverden.

– Golf spilles ute i naturen, og det er klart at baller kan komme på avveie, sier han til TV 2 hjelper deg.

Larsen har ikke vært klar over at folk har blitt truffet i hodet og i hoften av golfball skutt fra områder han har ansvar for.

– Det er høyst beklagelig. Håper det gikk fint med dem, sier Larsen.

Bergen Golfklubb vil fortsette med å vurdere alle problemområder. Larsen lover også at de vil vurdere området der Bård Ose ble truffet.

– Det er spilt inn videre til styret så kan vi ta en endelig vurdering på hva vi skal gjøre der, sier han til TV 2 hjelper deg.