En av de mistenkte selvmordsbomberne entrer St. Sebastian-kirken.
En av de mistenkte selvmordsbomberne entrer St. Sebastian-kirken. Foto: Reuters/NTB scanpix

IS tar på seg skylden for Sri Lanka-terror

Den ytterliggående islamistgruppen IS hevder å stå bak terrorangrepene som kostet minst 321 mennesker livet på Sri Lanka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IS hevder dette i en kunngjøring som er lagt ut på propagandanettstedet Amaq, men legger ikke fram beviser for at påstanden er riktig.

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, heter det i kunngjøringen.

Islamistgruppen tar rutinemessig på seg skylden for terroraksjoner verden over, men eksperter stiller til tider spørsmål ved om kunngjøringene stemmer.

Det er ikke kjent at IS tidligere har vært aktive på Sri Lanka, eller at lokale islamistgrupper i landet har bånd til islamistgruppa.

– IS-tilhengere feirer alt, uansett om det er IS eller ikke. De fryder seg når Vesten, kristne eller jøder blir angrepet, sier Amarnath Amarasingam, som selv er fra Sri Lanka og er tilknyttet tankesmia Institute for Strategic Dialogue (ISD).

To muslimske brødre spilte en nøkkelrolle i terroraksjonen som kostet over 320 mennesker livet på Sri Lanka 1. påskedag, hevder en politikilde i landet.

Brødrene var ifølge kilden sønner av en velstående krydderhandler og sprengte seg ved hvert sitt hotell i Colombo, Shangri-La og Cinnamon Grand hotel.

De to brødrene er ikke navngitt, men var ifølge politikilden i slutten av 20-årene. Det er ikke kjent hvordan de eventuelt kan knyttes til islamistgruppen NTJ som ifølge myndighetene knyttes til terrorangrepet.

To terrorgrupper

Ifølge myndighetene på Sri Lanka var minst syv selvmordsbombere involvert i angrepene.

Forsvarsdepartementet sier ifølge Reuters at terrorangrepene ble utført av islamistgruppene NTJ og Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI).

Myndighetene på Sri Lanka opplyste tirsdag at de mistenker at den lokale islamistiske lederen Zahran Hashim er bakmannen.

Hashim er en av frontfigurene i den lokale islamistgruppen Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ). I videoer publisert på sosiale medier har han oppfordret han sine følgere til streng sharia og støtte til islamister i Syria.

Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI) har et navn som er likt et radikalt, salafistisk islamistnettverk som sympatiserer med IS. Millatu Ibrahim («Abrahams tro») har sine røtter i Tyskland, der gruppen ble forbudt i 2012. (NTB/TV 2)