SJEF PÅ MIDTEN: Etter at kaptein Alejandro Pozuelo (til høyre) forlot Genk til fordel for Toronto nå i mars, har en skadefri Sander Berge tatt sjefsrollen på midtbanen. Her feirer han en fulltreffer i Europa League-kampen mot Besiktas i november. Foto: SCANPIX
SJEF PÅ MIDTEN: Etter at kaptein Alejandro Pozuelo (til høyre) forlot Genk til fordel for Toronto nå i mars, har en skadefri Sander Berge tatt sjefsrollen på midtbanen. Her feirer han en fulltreffer i Europa League-kampen mot Besiktas i november. Foto: SCANPIX

– Det blir klin kokos her hvis vi vinner

Sander Berge herjer etter comebacket i Genk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er åtte år siden sist Genk vant ligaen i Belgia. Den gangen utgjorde spillere som Kevin De Bruyne og Thibaut Courtois stammen i laget.

Nå holder Genk stø kurs mot seriemesterskapet i 2019 - og denne gangen er det Sander Berge som er blant de mest toneangivende i laget. 21-åringen fra Asker har startet samtlige fem kamper i sluttspillet, der de seks beste lagene fra grunnserien møter hverandre hjemme og borte.

– Hvis vi vinner, blir det klin kokos her. Da er det rett inn i Champions League, som vil være enormt for klubben. Det blir åpen buss og 50 000 i sentrum. Man blir husket som en legende da, og det er fint å ta med seg. Det å vinne for første gang vil bli en barriere, da har du liksom feelingen. Da er det lettere å vinne igjen, sier Sander Berge til TV 2.

Ikke bekymret for skadene
Genk står så langt med sterke fire seirer og ett tap i sluttspillet, der man bare spiller toppkamper. Med fem kamper igjen å spille er ledelsen ned til Club Brugge på seks poeng.

Berge har vært mye skadeplaget det siste halvannet året. En hamstringskade holdt ham ute i fem måneder fra november 2017, deretter kom en belastningsskade i kneet i fjor høst, før en ny belastningskade i leggen holdt Berge ute i to måneder fra januar.

Dermed gikk han også glipp av de viktige landskampene mot Spania og Sverige. Men ifølge Berge, leverer han på et høyere nivå nå enn før alle skadene.

– Det jeg har vist i sluttspillet, har vært bedre enn tidligere. Jeg er sterkere både fysisk og mentalt. Jeg har lært meg hvordan man takler en skadeperiode, og er veldig motivert for å vise meg fram i de gjeveste kampene. Det blir feil å si at man har godt av å bli skadet, men du lærer utrolig mye, sier 21-åringen.

– Er det en spesiell grunn til at du er blitt såpass mye skadet i det siste?

– Det har vært et par overbelastninger nå. Men det er ingen grunn til at jeg skal være mer skadeutsatt enn andre. Kroppen min er godt utrustet for å være skadefri i årene som kommer, forsikrer han.

Landslagssjef Lars Lagerbäck innrømmet etter sitt første år som landslagssjef at ingen hadde overrasket ham mer positivt enn Sander Berge. Svensken hadde aldri opplevd at en 19-åring var selvskreven på laget.

Men med alle skadene grep Ole Kristian Selnæs sjansen på midtbanen. Da Berge var tilbake til siste runde i Nations League ble han sittende på benken.

I mars var Lagerbäck uansett ute og fullroste Berges innstilling.

– Han har en fantastisk psyke. Han ser bare løsninger, ikke problemer, sa landslagssjefen.

Selv forklarer Berge den mentale styrken slik:

– Jeg har trygge mennesker rundt meg, som vet hva det handler om. Jeg tenker at det finnes verre ting i livet enn å være skadet. Og jeg er ikke 29-30 år, jeg har hele karrieren foran meg. Jeg vet alltid hva som er i vente hvis jeg jobber hardt nok. Det mentale og det fysiske er vel så viktig som det taktiske og tekniske når man er skadet, sier han.

I kapteinsteamet
Genk avsluttet det innledende seriespillet med bare én seier på de fem siste kampene. I mars mistet de også en av de største profilene, Alejandro Pozuelo, til Toronto. Da spådde mange at sesongen var i ferd med å rakne.

Men med Berge tilbake på midtbanen har Genk fått et nytt løft.

– Vi var i ferd med å miste litt momentum, og ledelsen vi hadde krympet stadig. Club Brugge fant tilbake til seg selv og var plutselig på skuddhold. Vi fant motivasjon i at folk begynte å avskrive oss litt, sier han.

– Hvordan har rollen din i laget vært etter comebacket?

– Jeg har fått en ganske bra lederrolle i laget, som er bygget opp på og utenfor banen over to år. De har vist at det betyr mye at jeg er tilbake på banen, og det er gøy å kjenne på. Det er deilig med litt press på at man må levere, og sørge for å dra med seg resten av laget. Jeg er den yngste i startelleveren sammen med en colombianer (Jhon Lucumi, journ.anm.). Det er gøy å føle seg som en viktig bidragsyter.

Berge er også en del av kapteinsteamet i klubben. Det innebærer også at han deltar i noen taktiske møter med trener Philippe Clement.

– Jeg har fått et godt forhold til ham. Han setter pris på mine personlige kvaliteter, at jeg finner min posisjon i laget og sørger for at alle rundt føler seg bekvemme, sier han.

Antyder klubbskifte til sommeren
Journalist Kristof Liberloo i lokalavisa Het Belang van Limburg sier Berge har spilt en nøkkelrolle etter at Pozuelo dro til Toronto.

– Han kom tilbake fra skade og spilte umiddelbart på det samme, høye nivået som før. Nå spiller han som en defensiv midtbanespiller, tidligere var han mer involvert i det offensive, sier Liberloo.

Men fortsatt viser den svære nordmannen tidvis at han er kapabel til å forsere gjennom ledd.

– Iblant går han på raid med ballen. Det kan se skummelt ut, og Genk er sårbare for kontringer hvis han mister ballen, men han greier alltid å komme seg helskinnet ut av situasjonene. Han mister ikke ballen, sier Liberloo.

Genk har nå seks poeng ned til Club Brugge på annenplass. Om de blir seriemestere og kvalifiserer seg til Champions League, tror uansett journalisten at Berge vil forlate klubben til sommeren.

– De kan nok ikke holde ham her lenger. Men du vet aldri, sier han.

Berge selv regner også med at han flytter på seg til sommeren.

– Vi (ham selv og agentene Mike Kjølø og Morten Wivestad) har vært veldig klare på at dette var et mellomsteg hvis utviklingen gikk som den skulle. Det har vært interesse tidligere, og vi er tydelige på at vi ser etter neste steg. Det gjelder enten vi vinner serien eller ikke. Vi må se og veie det som dukker opp. Nå er det kun fokus på å vinne kamper og forhåpentligvis vinne serien, sier han.