Vårlig spinatsuppe og brytebrød
For mange har påskeferien vært fylt med påskegodt – da er det deilig å komme tilbake til hverdagskosten med suppe.
Vårlig spinatsuppe
- 2 pk fryst spinat eller ca. 250 g fersk spinat. Kan også bruke grønnkål
- 1 løk eller 1 purre
- 1-2 fedd hvitløk
- 6 dl kyllingkraft eller vann + kylling -eller grønnsaksbuljong
- 2-3 ss smør
- 1 pk kremost med urter (125 g) eller 2 dl matfløte
- salt, pepper og revet muskatnøtt
Skyll godt av frisk spinat eller halvtin fryst spinat.
Finhakk løk/purre og hvitløk og surr myk i smør. Tilsett kyllingkraft. Kok opp og la småkoke i 5-10 min.
Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett kremost eller fløte, kok opp og visp til en glatt suppe. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Anrett i dype tallerkener og server gjerne med grovt brytebrød.
Grovt brytebrød i langpanne
- 7 dl skummet kulturmelk, yoghurt eller vann
- 1-2 ss honning
- 3 ss olje
- 50 g gjær
- 1 ss salt
- ca 16 dl grovbakstmel eller blanding av fint og grovt hvetemel
Varm melk, honning og olje til fingervarmt. Hell over i en bakebolle. Fersk gjær løses opp i litt av den varme væsken. Tørrgjær tilsettes sammen med melet.
Elt inn mel til en glatt deig. Elt 5-6 min i kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca. 30 min, til dobbel størrelse.
Elt og form deigen og legg i en bakepapirkledt langpanne. Klem/form deigen slik at den passer i langpannen.
Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca. 40 min. Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn, linfrø, solsikkefrø, flaksalt eller revet ost og krydderurter.
Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200 grader i ca 30.
Egner seg godt til frysing