Vårlig spinatsuppe og brytebrød

For mange har påskeferien vært fylt med påskegodt – da er det deilig å komme tilbake til hverdagskosten med suppe.

Vårlig spinatsuppe

  • 2 pk fryst spinat eller ca. 250 g fersk spinat. Kan også bruke grønnkål
  • 1 løk eller 1 purre
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 6 dl kyllingkraft eller vann + kylling -eller grønnsaksbuljong
  • 2-3 ss smør
  • 1 pk kremost med urter (125 g) eller 2 dl matfløte
  • salt, pepper og revet muskatnøtt

Skyll godt av frisk spinat eller halvtin fryst spinat.

Finhakk løk/purre og hvitløk og surr myk i smør. Tilsett kyllingkraft. Kok opp og la småkoke i 5-10 min.

Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett kremost eller fløte, kok opp og visp til en glatt suppe. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Anrett i dype tallerkener og server gjerne med grovt brytebrød.

Grovt brytebrød i langpanne

  • 7 dl skummet kulturmelk, yoghurt eller vann
  • 1-2 ss honning
  • 3 ss olje
  • 50 g gjær
  • 1 ss salt
  • ca 16 dl grovbakstmel eller blanding av fint og grovt hvetemel

Varm melk, honning og olje til fingervarmt. Hell over i en bakebolle. Fersk gjær løses opp i litt av den varme væsken. Tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Elt inn mel til en glatt deig. Elt 5-6 min i kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca. 30 min, til dobbel størrelse.

Elt og form deigen og legg i en bakepapirkledt langpanne. Klem/form deigen slik at den passer i langpannen.

Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca. 40 min. Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn, linfrø, solsikkefrø, flaksalt eller revet ost og krydderurter.

Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200 grader i ca 30.

Egner seg godt til frysing