TRØBLER: Pål André Helland og Rosenborg har ikke fått det til å flyte i sesonginnledningen. Foto: Marius Simensen/Bildbyrån.
TRØBLER: Pål André Helland og Rosenborg har ikke fått det til å flyte i sesonginnledningen. Foto: Marius Simensen/Bildbyrån.

Tror RBK-spillerne gruer seg til Molde-kampen

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke nådig i sin dom av prosjekt Horneland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg ligger nest sist i Eliteserien etter fire serierunder. Med fattige to poeng av tolv mulige begynner avstanden opp til gullrival Molde å bli faretruende stor.

Dersom RBK taper borte mot moldenserne vil Molde stå med 13 poeng. Det er med andre ord mye som står på spill for Eirik Horneland og spillerne hans.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke i tvil om hvem som er favoritter før kampen.

– Molde er det beste laget. De har den beste spilleren i Magnus Wolff Eikrem og gleder seg til å ta mot Rosenborg på Røkkeløkka. Jeg tror Rosenborg-spillerne gruer seg litt, sier han.

Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun forsvant ut av dørene på Lerkendal på dramatisk vis sommeren 2018. Rosenborg-styret mente utviklingen hadde vært for dårlig til tross for at Ingebrigtsen hadde ledet RBK til seriegull tre år på rad. Rini Coolen kom inn og tok The Double med et poengsnitt på 2,21 i Eliteserien, men det var ikke nok til å få jobben permanent.

I stedet fikk Horneland jobben etter at flere andre kandidater takket nei. Mathisen mener seriestarten viser at Horneland var en feilansettelse.

– Ja, det ser virkelig sånn ut etter de første kampene i 2019. Det har vært ekstremt skuffende offensivt. Defensivt har det vært ok en del kamper, men mot Strømsgodset sto André Hansen igjen frem som den viktigste spilleren i Eliteserien. Godset så veldig komfortable ut. De visste at RBK ikke hadde all verdens å by på. De visste at RBK har slitt med selvtillit og rytme. Det er veldig lite samspill å se på Rosenborgs offensive halvdel, og det er veldig uvant å se på Lerkendal. Derfor er det flere og flere som er kritiske til denne ansettelsen, sier han.

TV 2-eksperten tror ikke Horneland får sparken selv med tap for Molde.

– Jeg tror ikke de kommer til å gjøre noe selv om det blir tap mot Molde, men en annen diskusjon er om de burde gjøre noe med tap. Da er de 11 poeng bak Molde før sesongen er skikkelig i gang. Bjørnebye og Koteng, som la hodet på blokka da de fjernet Ingebrigtsen i fjor sommer, hentet Horneland. Hvis dette ikke snart fungerer ville jeg som RBK-leder fjernet Horneland. Og så må det være et par RBK-ledere på Brakka som ruller ut med Horneland. Det er de som har lagt sin prestisje i dette. Hvis det ikke funker med den stallen RBK har, er det noe fundamentalt galt i Trondheim, sier Mathisen.

Han har tidligere vært kritisk til spillerlogistikken i Rosenborg de siste årene. Dette var også noe Ingebrigtsen påpekte i rettssaken mot RBK i januar. Da sa Ingebrigtsen at sportslig leder Stig Inge Bjørnebye ikke så spesielt mye fotball og at styremedlemmene svært sjeldent viste seg på trening.

Mathisen tror Horneland sliter med å få gjennomslag for kravene sine i garderoben.

– Det er ikke tvil om at mange av disse spillerne har passert middagshøyden, er mette, tjener litt for godt og er for komfortable. Jeg trodde Horneland skulle komme inn i garderoben og sette litt nye krav, men det ser ikke ut til at disse kravene er noe spillerne er interesserte i å bli med på. Man kan ikke bytte ut hele spillergruppen. Da blir det treneren, selv om spillerlogistikken har vært altfor svak de siste årene, sier han.