Nå snur drømmeværet – derfor er det gode nyheter

Den lange perioden med jubel-vær i Sør-Norge går mot slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

April har vært en knusktørr måned i Sør-Norge, og allerede 8. april kunne meteorologene i StormGeo slå fast at et høytrykk så ut til å parkere over Norge gjennom påskeuka.

Varselet slo til, og i dag troppet hundretusener av solbrune og blide mennesker opp på jobb og skole, vel vitende om at påskeferien 2019 kommer til å bli husket i lang tid.

2. påskedag hadde de fleste fylker i Sør-Norge steder med 20 varmegrader, og i Møre og Romsdal og Trøndelag oppnådde man mellom 22 og 23 grader mange steder.

Se værvarsel for de neste dagene i videovinduet øverst.

– Nyt dagen i dag, for ...

Etter solskinn kommer det som kjent regn, og nå går solskinnsperioden ubønnhørlig mot slutten.

– Det blir gradvis gråere i Sør-Norge de neste dagene, men temperaturene vil kunne holde seg relativt høye frem til fredag, sier vakthavende meteorolog i StormGeo Isak Slettebø til TV 2.

Lavtrykksaktivitet ute i havet gjør at man kan få regnbyger flere steder i Sør-Norge de neste dagene. Unntaket er lengst nord på Vestlandet og Østlandet som ligger mer skjermet til.

– Man må nyte dagen i dag, for allerede onsdag kan det skye til og komme noe nedbør i Agder og på Vestlandet, sier Slettebø.

Lørdag kan man oppleve et skikkelig regnskyll flere steder i Sør-Norge. Da vil temperaturene også synke i store deler av landet.

– Lørdag kan man få ganske mye nedbør, med opp mot 30 mm på ett døgn. Dette kan gjelde store deler av Sør-Norge, forteller Slettebø.

STORM.NO: Sjekk været der du bor

Opp mot 20 grader i nord

I Midt-Norge kan man vente seg oppholdsvær frem mot helgen, men et noe mer skyet vær kan man vente seg også her.

I Nord-Norge kan man imidlertid slippe jubelen løs.

Høytrykksryggen som har ligget over Sør-Norge brer seg nordover til Nordland tirsdag og kan gi temperaturer opp mot 20 grader i Nordland.

– Det blir mye sol i Nord-Norge frem til helgen, og i Nordland får de temperaturer opp mot 20 grader de neste dagene. Temperaturene vil være litt lavere i de to nordligste fylkene, men over ti grader også her. Lørdag vil det bli noe kjøligere på grunn av nordavind.

Rekordtørt

April har virkelig vært uvanlig tørr. Frem til 23. april har det flere steder i Sør-Norge ikke falt en eneste regndråpe, melder StormGeo.

Man må for eksempel helt tilbake til 1891 for å finne en like tørr april måned som Bergen har hatt (1,4 mm nedbør).

Rekorden for den tørreste april er på 3,7 mm fra 1918. Normalen er 114 mm, og normalt sett den nest tørreste måneden i året – kun slått av mai.

Middeltemperaturen i Bergen så langt i april er på 8,5 grader. Normalen for hele april er 5,9 grader, altså nesten 3 grader varmere enn normalt.

Regn er gode nyheter

Det knusktørre klimaet har skapt store problemer for brannvesenet de siste ukene.

– Gresset er som dynamitt, sa innsatsleder Frode Johansen i brannvesenet i Rogaland tidligere denne måneden.

Fredag brøt det ut brann på byfjellet Løvstakken nær Bergen sentrum.

Alle fylker sør Nordland har mange steder med oransje (stor fare) eller gult (fare) varsel for skogbrannfare de neste dagene.

Nedbør er den eneste faktoren som reduserer skogbrannfaren. Så fort det kommer regn blir skogbrannfaren redusert, skriver Meteorologisk Institutt.

Nedbøren er også gode nyheter for allergikere, ettersom regn demper spredningen av pollen.

– Hvis det kommer nedbør så vil det være positivt for allergikere, fordi luften renses. Men nå er vi inne i en såpass intens periode at så snart det slutter å regne, så vil det ta seg opp igjen, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved NTNU og ansatt ved Astma og Allergiforbundet til TV 2.

Han forteller at høysesongen for bjørkpollen nå er i gang i Sør-Norge, men at den aller kraftigste spredningen fortsatt ligger foran oss.

– Jo mer regn, jo bedre

Dersom du kostet gata i påskeferien fikk du deg nok en meget støv-fylt opplevelse.

SOL, VARME ... OG STØV: At vi har gått direkte fra snø til bare veier nærmest uten at det har kommet nedbør, har bidratt til at det er ekstra mye veistøv mange steder. Et kraftig regnskyll vil bedre på dette.
SOL, VARME ... OG STØV: At vi har gått direkte fra snø til bare veier nærmest uten at det har kommet nedbør, har bidratt til at det er ekstra mye veistøv mange steder. Et kraftig regnskyll vil bedre på dette. Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix (arkivfoto)

Den tørre starten på måneden har nemlig gjort at det er ekstra mye veistøv, ettersom alt støvet fra vinteren ikke er blitt skylt bort.

Veiene trenger rett og slett en naturlig vask.

– Jo mer regn det kommer, jo bedre er det, sier seniorforsker Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til TV 2.

I Bergen er det rødt varsel for høy luftforurensing, mens det i Oslo er moderat. Vegstøv er en viktig årsak til dette.

– Det pleier å være sånn i vår-månedene etter piggdekksesongen og etter at snøen går. Kommer det litt nedbør så trekker det først ned i asfalten, og dersom det kommer store mengder så tar det med seg støvet i grøfter og avløp, sier Tønnesen.

Han mener denne perioden vanligvis vil være over i løpet av 14 dager.