U-SVING: Statsminister Erna Solberg snur, og sier regjeringen nå vil jobbe for å hente foreldreløse barn av IS-krigere til Norge.
U-SVING: Statsminister Erna Solberg snur, og sier regjeringen nå vil jobbe for å hente foreldreløse barn av IS-krigere til Norge. Foto: Samuel Habtab

Erna Solberg vil hente foreldreløse barn av IS-krigere til Norge

Statsminister Erna Solberg snur, og sier nå at regjeringen vil forsøke å hente foreldreløse barn av IS-krigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er like opptatt av disse spørsmålene og like berrørt av disse barna som det norske folk er, sier Erna Solberg til NRK.

Statsministeren bekreftet tirsdag morgen i politisk kvarter regjeringen har snudd i spørmålet om å hente foreldreløse barn født av norske fremmedkrigere.

Nå jobber regjeringen med å finne en løsning på hvordan de kan identifisere og hente hjem disse barna.

– Vi vil ikke hente hjem IS-krigere, vi vil heller ikke hente hjem mødrene deres, men vi vil forsøke å starte med systemer for å hente hjem de som er foreldreløse, sier Solberg.

– Ikke glem at det er barn

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, sier i en kommentar at de mener det er et godt signal at regjeringen snur, men at regjeringen også burde vurdere å hente hjem barna som ikke er foreldreløse.

– Vi mener allikevel at barna som fortsatt har foreldre, har like store rett til å få komme til Norge. Det å gjøre barn statsløse, slik situasjonen er for mange barn i flyktningleirene nå, er et grovt brudd på FNs barnekonvensjon, sier Viken.

– Vi, sammen med flere norske bistandsorganisasjoner, mener at både barn og mødrene deres burde hentes hjem, for det er til barnets beste. Ikke glem, det er barn vi snakker om, sier generalsekretæren.

Sitter i flyktningleire

Debatten har rast om hvorvidt foreldreløse barn av norske IS-krigere bør bli hentet til Norge.

Mange av barna sitter i overfylte flyktningleire i Syria, med svært dårlige sanitære og medisinske forhold. Fire norske kvinner og totalt seks barn sitter internert i leiren Al-Hol i Syria.

Solberg har tidligere uttalt at situasjonen ikke gjør det aktuelt å hente barna til Norge. Samtidig ble det kjent at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt møter om hvordan Norge skulle forholde seg til norske Syria-barn.

Det er blant annet vurdert å undersøke muligheten for å hente barna hjem til Norge, med humanitære organisasjoner som mellomledd, eller å øke den humanitære bistanden til leirene for å få inn medisiner og helsehjelp.

En undersøkelse gjennomført av Dagbladet viser at 63 prosent av nordmenn mener regjeringen bør hente Syria-barna til Norge.

Uenighet i regjeringen

Regjeringspartiet Frp har også sterkt motsatt seg å hente barna. Innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim har tidligere sagt at han mener Norge bør vurdere å følge danskene, som har vedtatt et tiltak som vil gjre det lettere å frata barn av fremmedkrigere statsborgerskapet.

Utspillet møtte sterk motsatt, også innad i regjeringen, og Venstre har vært klare på at de mener et slikt tiltak vil være umoralsk. Forslaget ble også avvist av kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner (H).